Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bakteriálna vaginoza alebo niečo iné?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, približne mesiac sa mi vracali opakované výtoky , ktoré konzistenciou pripomínali tvaroh, občas žltkastej farby, spojene s veľmi veľkým svrbením, začervenanim a občas som pociťovala aj jemne palenie pri močeni. Užívala som vaginálne čipky , vtedy zvykli problémy ustúpiť . Od určitého momentu sa mi tento problem vracal kazde 2-3 týždne po dobu 2-3 dni . Moja pani doktorka nie je dlhodobo v ambulancii a doktorka , ktorá ju zastupuje mi dala termín až 20 februára. Pred pár dňami som začala pociťovať vodnatejsi vytok so zápachom. Spravila som si domáci test od gyncanesten a ten sa sfarbil na svetlomodrú farbu čo ukázalo bakteriálnu vaginozu popripadne trichomoniazu .
    Chcela by som sa opýtať , je mozne žeby sa mohlo jednať o nejakú pohlavnú chorobu? O trichomoniaze som sa Dočítala , že príznaky sa prejavia po inkubačnej dobe a potom sa uz nezvyknú vracat . Popripadne chlamydie , ale kde skôr bolo pisane aj o špinení po pohl. Styku čo nemavam. Partnerov nestriedam , mám dlhodobo jedného .
    Ďakujem za vašu odpoved ????

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaše príznaky sú typické pre mykózu, nedostatočne zaliečenú, ktorá sa vracala. Avšak samozrejme opakované nedoliečené mykozy môžu spôsobiť následne aj celkovú poruchu vnútorného prostredia pošvy (dysmikrobiu) kedy máte vyššie pH pošvy /čo ukázal daný test/.
    Osobne by som odporučil dôkladne preliečiť mykozu, prípadne rovno dať kombinovaný preparát (macmiror complex, alebo polygynax) minimálne 10 - 14 dní a následne dlhodobo vaginálne probiotiká.
    Nejedná sa o pohlavne prenosné ochorenie.