Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • bolesti v podbrusku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa opytat, uz asi vyse tyzdna mavam bolesti v podbrusku,niekedy bolest postupuje aj do stran a ku konecniku. menstruaciu som mala naposledy 8.4.2009 po 37 dnoch. moze to znamenat nejaky gynekologicky problem?dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pre istotu si spravte tehotenský test a s výsledkom navštívte Vášho gynekologa. Porucha cyklu a bolesti by mali byť objasnené vyšetrením.

Podobné otázky

  • Konizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem, som mesiac po konizacii krcka maternice, menstruaciu som mala minuly tyzden, velmi slabu a kratku a bolesti mi stale neustupli..mam bolesti v podbrusku a nafuknute brucho, cakala ze po menstruacii to bude lepsie, ale stale berem flektor .. a vysledky krvy mocu vyteru histologie vsetko negativne.
    Co moze sposobit bolest podbruska a to nafuknutie?kedy by to malo ustupit?ako vyriesit problem?berem vitaminy,probiotika gynella, pijem caje, aj immunor pravidelne ale ztl bez zmeny, niekedy bolest ustupi ale len na den a potom je spat znova.. chodim na dlhe prechadzky, jogujem ale aj pred tym som tiez aktivne sportovala, poprosim poradte dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte bolesti v podbruší po operačnom výkone, je potrebné vyšetrenie, môže sa jednať o zápal krčka alebo celej maternice. Bez vyšetrenia sa nedá určiť príčina.

  • Špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, po potrate v 20 tt. v januári som dostala menštruáciu 29.03.2024 (asi prvú), po 6 dňoch mi menštruácia skončila, no od 8.dňa mám slabé špinenie/ krvácanie, bolesti v podbrušku a bolesti krížov, je to normálne alebo sa môže jednať o nejaký zápal maternice, pripadne sa maternica ešte dostáva do pôvodného stavu? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte bolesti a krvácate mimo cyklus, bolo by p otrebné vyšetrenie, pretože naozaj sa môže jednať o začínajúci zápal maternice. Navštívte svojho gynekologa alebo nemocnicu, kde potrat prebehol.

  • Chronicky zapal krcka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mám 35 rokov a už 5 rokov trpím na gynekologické zápaly (svrbenie v pošve, špinenie mimo cyklu, výtok a bolesti v podbrušku a krížoch). Viac krát som bola liečená antibiotikami ale bez výsledku. Krčok pri klasickej prehliadke vyzerá byť v poriadku a aj cytologia bola ok. Chcem sa ale opýtať či pri týchto mojich príznakoch nebolo možné absolvovať nejaké zmrazenie krčka alebo ošetrenie laserom? A ešte sa chcem opýtať či je možné, že tieto problémy mi spôsobuje hormonálna nerovnováha? Bol mi robeny aj hormonalny profil, kde bol trocha nizsi estrogen (neviem aka bola hodnota, to mi len povedal moj lekar). Ale pocitujem uz zhruba tych 5 rokov zhorseny pms a bolesti hlavy pred a pocas menstruacie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zmrazenie časti krčku alebo laserové ošetrenie má jeden cieľ, zlikvidovať časť vnútornej sliznice krčka, ktorá je vyvrátená do pošvy a prebieha na nej chronický zápalový proces. Toto je dobre viditelné pri vyšetrení, ak máte krčok pri kolposkopii bez nálezu, je málo pravdepodobné, že by Vám podobný výkon priniesol benefit.
    Príznaky sú však typické pre zápal, otázka znie, či ste boli správne preliečená a či bol preliečený prípadne aj partner.
    Mne sa osvedčila kombinácia ciprofloxacín, klarytromycín a metronidazol na dlhšiu dobu 14 - 21 dní, rovnaká liečba aj pre partnera.
    Nemyslím si, že tieto problémy čo máte spôsobuje porucha hormonálnej situácie.

  • Problém s krčkom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mám dlhodobé gyn. problémy, výtok, svrbenie a bolesti v podbrušku. Tiež mávam špinenie po a pred menštruáciou. A bolesti po steroch z krčka - aj krvácanie. A takisto mávam bolesti aj po rôznych čípkoch na vkladanie - aj krvácanie. Viac krát som bola preliečená antibiotikami - doxyhexal, dalacin, biseptol, nolicin. A samozrejme aj antimykotikami - aj celkovými (flukonazol) Krčok vyzerá byť pri vyšetrení v poriadku, aj cytológia bola ok. Neviem ako ďalej postupovať aby som sa dopracovala k nejakej diagnóze? Ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príznaky sú naozaj typické pre zápal krčka maternice, je otázka, či bola liečba dostatočná a či bol preliečený aj partner. Osobne by som navrhol kombináciu ciprofloxacín + klarytromycín aspo%n 10 dní a určite preliečiť aj partnera.

  • Injekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, po akej dobe zvykne prísť menštruácia po vyvolávacej injekcii. Mám bolesti v podbrušku aj v krížoch a je to tretí deň čo mi ju gynekologicka pichla ale stále nič. Ďakujem