Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zvýšený prolaktín

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 3 ročnú dceru ktorú už asi 2,5roka nekojím. Aj napriek tomu sa mi stálem tvorí mlieko a prsia sú citlivé na dotyk.
    Počas menštruácie mám pomerne silné krvácanie ktoré trva aj 8 dní.
    Môj lekár mi odobral krv, zistil zvýšenú hladinu prolaktínu a nasadil mi Parlodel 2,5 mg 0,5 tab. denne. Poslal ma mamagrafiu, výsledkz sú v poriadku. Lekárka na mamog. mi povedala bez toho aby vedela o prolaktíne, že tento hornóm môže zapríčiniť nádor na mozgu. Čo ma teba vylakalo. A tak som začala trochu študovať a príšla som na to, že tento nádor by mal byť nezhubný.
    Kedy by sa podľa vás malo ísť magnetickú rezonanciu.ˇďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na hladine prolaktínu ale pri zvýšenej hodnote sa štandardne resonancia nerobí. Vhodné je vyšetrenie zraku, či nemáte výpadok zorného poľa, iba vtedy sa vyšetruje veľkosť prípadného nádoru. Ak nerobí útlak tak sa nelieči, iba parlodelom.

Podobné otázky

  • spinenie2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer.Pisala som vam ohladom spinenie,ktore mam 3-4 dni pred menstruaciou...Asi to normalne nieje ze??Taktiez som vam pisala ze mam zvyseny prolaktin a to raz tolko ako ma byt...napisali ste mi ze zavisi na pricine zvyseneho prolaktinu a vhodne je endokrinolog. vysetrenie. Mne spravila gynekologicka odbery na stitnu zlazu, TSH , T3 a T4 a je to v norme,mysleli ste tieto vysetrenia ze si mam urobit? Doktorka mi povedala ze nevie preco mam zvyseny prolaktin a ze sa to vo vacsine pripadov ani neda zistit takze je to idiopaticke,tak nejak to nazvala. Tak neviem ci sa mam s tym uspokojit,alebo by ste este nieco odporucili vysetrit? Malo by sa to liecit,kedze po liecbe sa prolaktin vracia na povodnu uroven,nie?Takze aj to spinenie ak mam z prolaktinu tak po liecbe mozem cakat ze sa spinenie opat vrati???? Za 2 ste mi napisali ze to moze byt zo zapalu. Mysleli ste zapalu krcka maternice? Chlamydie som prekonala,kvapavku snad nemam. Takze by som mohla spinit aj zo zapalov pochvy ako aeroby,mykoplazma,ureaplazma, gardnerela ci trychomonaz? Asi vela otazok ale uz by som rada prisla na to co mi je,kedze gyndoska krci plecami a ja som z toho nestastna. Dakujem za odpoved pan doktor

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme máte to špinenie podmienené hormonálne, pretože sa vyskytovalo v rovnakej dobe cyklu. Krvácanie zo zápalu býva nepravideľné, niekedy po styku.
    Vysoký prolaktín občas býva aj u obezity pri tzv. PCO syndróme.
    Ak pri liečbe sa Vám hodnoty upravili a nešpiníte, tak by to malo byť ok a liečba by mala byť dlhodobá.

  • Prolaktin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Mam zvyseny prolaktin a to 1050, norma bola do 600. Gynekolodicka mi predpisala parlodel 3x pol tablety,po 2 tablete som musela liecbu vysadit,lebo mi bolo strasne zle,bolela ma hlava,zavrate,vracanie,myslela som ze umrem.Lenze ja chcem otehotniet,doktorka mi povedala ze to moze byt problem,kvoli prolaktinu.Ale aj tak to skusim bez liecby.Progesteron mam troska zvyseny,ale niekde som citala ze ten je zodpovedny za ovulaciu,takze by nemal byt problem s otehotnenim,nie??Akurat ze ma doktorka strasi,ze ked sa nebudem liecit,po case mozem stratit menstruaciu,ja mam prave opak problem ze ju mam skor dlhsiu.Mag.rezonanciu som mala pred 5 rokmi ok.Moj problem bol ze spinim pred a po menstruacii a preto mi dok. zobrala krv na hor. profil.Moze byt zvyseny prolaktin pricinou spinenia,ako tvrdi doktorka?Tak teda co mam robit??Co by ste mi poradili? A vobec nechapem naco sa lieci prl. kedze sa to po case opat zvysi? Alebo sa mylim... Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zvýšený prolaktín vplýva na menštruačný cyklus, može potláčať ovuláciu aj sekréciu hormónov z vaječníkov. Jeho zvýšenie však može byť aj druhotné pri chorobách iných endokrinných žliaz. Vhodné je dokladné endokrinologické vyšetrenie.
    Jeden profil však nie je presný, stav sa mení v čase. Vhodné je liečiť zvýšený prolaktín ak sa nenájde iná príčina, ktorú by bolo vhodné liečiť inak. Okrem toho zvýšený prolaktín može byť aj občas príčinou včasných potratov.