Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vyrážky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám 23 rokov, 10mesačnú zdravú dcérku. Problémy však nastali, keď som mala asi 18 rokov. Vytvorila sa mi "tam dolu" nepríjemná vyrážka. Môj vtedajší partner bol zdravý a myslím, že to nie je nákazlivé. Nie je na sliznici, ale na veľkom pysku. Bola som aj u svojho ženského lekára a predpísal mi mastičku Bactroban. Lenže vyrážka sa mi objavuje pravidelne asi raz za mesiac a musím si ju natierať, ináč sama nezmizne a zvačšuje sa. Podobá sa aftám, ktoré bývajú v ústach a nedá sa vytlačiť aj keď má hnisavú hlavičku. Zo začiatku svrbí a potom nepríjemne bolí. Myslela som si, že je to dôsledok keď sa oholím, ale nie to tak. Prosím, skúste mi poradiť, či je to normálne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj netuším o čo ide, ale zrejme je to bežná folikulitída, zápal chlpových vačkov. Može ísť aj o herpes genitalis. Folikulitída nie je prenosná, stačí masť bactroban, alebo framykoin.

Podobné otázky

  • E.coli v pošve a Enterococcus v moči

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Veľmi pekne Vás prosím o Váš názor...
    Minulý rok na jar mi počas prevencie robili aj testy na baktérie (E.coli a podobné). Bolo mi oznámené, že mám prítomné baktérie E.coli a mám si nasadiť atb Polygynax. Pričom som nemala žiadne problémy. Občas sa stane že cítim mierny diskomfort, ale ono to odznie akoby samo... Užívam aj probiotiká Gynimun - tieto som si nasadila lebo som verila, že mi pomôžu zmierniť podkožné vyrážky na brade – začali sa mi vo velkom objavovať po vysadení HAK co bolo pred 2,5 rokmi; hormonálny profil mi vyšiel v poriadku, robili mi ho až teraz v júli 2024. Polygynax som si vtedy nenasadila nakoľko som sa vo Vašej poradni dočítala, že E.coli sa nelieči pokiaľ nie sú problémy.
    Na tohtoročnej prevencii (jún 2024) mi bola opäť zistená prítomnosť baktérie E.coli a opäť mi predpísali Polygynax (v akom mnozstve sa tam bakteria vyskytuje som sa nedozvedela). Zároveň mi pred pár dňami urológ zistil baktériu Enterococcus v moči. Zatiaľ ma na ňu nelieči, lebo žiada ešte dodatočné vyšetrenie od gynekológa na: k+c+urea+mykoplazmy+chlamydie (neviem ci tieto bakterie v posve mozu mat tiez vplyv na caste mocenie). Ked budem mat vysledky tychto vysetreni mi nasadia liecbu. U urológa som bola len z dôvodu, že ma trápi časté močenie. Hlavne v noci musím ísť minimálne 1-2x, čo ma dosť zaťažuje, nedokážem sa tým pádom poriadne vyspať. Ráno a v doobedných hodinách dokážem ísť aj 6x. Bez pocitu pálenia, štípania, krv v moči nevidím. Všade kam prídem hľadám wc.
    Zatial si mam vraj nasadit ten Polygynax na 6 dni a potom probiotika. Jednu som uz uzila, ale stale vaham ci to ma vyznam a ci sa mi stav zbytocne nezhorsi. Proti e.coli som si naštudovala, že je vhodné užívať vnútorne Oreganový olej, ten som si nasadila približne pred mesiacom, každý deň užívam. Zlepšil sa mi aj stav pleti. Vopred ďakujem za Váš odborný názor, ste super!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žena, ktorá nemá jasné vaginálne príznaky sa nemá liečiť, pretože pošvová flora je veľmi dynamická a každý zbytočný zásah ju môže výrazne narušiť a spôsobiť nerovnováhu. Vôbec nerozumiem čo je to za "prevenciu" keď sa naberá zbytočné až priamo škodlivé vyšetrenie, ako je výter z pošvy.
    Iná situácia je enterococcus v moči. V minulosti sa vždy nález baktérie v moči považoval za situáciu, ktorú treba vyrieši´t. Teraz sa pohľad na toto mení, aj moč môže mať svvoje mikrobiálne osídlenie a nemusí sa vždy nález baktérie liečiť. Na druhej strane, ak máte časté močenie je možnou príčinou naozaj zápal močového mechúra a je ptorebná liečba. Ale liečba močovej infekcie, nie pošvovej kolonizácie. Preto nerozumiem tomu Polygynaxu.

  • Herpes???

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor, ďakujem pekne za Vašu odpoveď.Tie problémy,ktoré som opisovala v otázke predtým mám 3týždne,zvonku nemám žiadne vyrážky,len vo vnútri,je možný takýto dlhý priebeh gen.herpesu?5deň užívam Herpesin 400mg 3x denne a necítim žiadne zlepšenie.Ďakujem ešte raz za Váš čas a rady.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri tzv. prvovýseve (prvý výskyt infekcie) môže byť priebeh zdlhavý a veľmi dramatický, ale bez vyšetrenia neviem 100% potvrdiť diagnózu. Herpesin je účinný na začiatku výsevu, neskôr už priebeh neovplyvní. Možno by bolo dobré zvážiť aj infektologické vyšetrenie.

  • Herpes ???

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,už 3t sa trápim s bolesťami vo vagíne,s výtokom,kolpitidou a vo vnútri sa mi urobili akoby malé hnisavé vyrážky furinkuly,pri močení je to extrémna bolesť,neviem poriadne chodiť sedieť ani spať.Na začiatku augusta mi bol mojou gynekologickou diagnostikovany zapal krčka,vybrala som 2druhy antibiotík všetky kultivácie boli negatívne aj na sex.prenosne choroby.Moja gynekológicka má dovolenku takže za tento čas som už bola u 5ich rôznych gynekológov,dvaja posledný z nich má začali liečiť na herpes genitalis,liečba mi nezaberá,dala som si urobiť odber krvi na protilátky a aj na akútny infekt,čiže IGg a IGm oba herpesy vyšli negatívne.je možné že by som herpes mala tam dole aj keď v krvi je negatívny?Mám sa stále horšie,prosím Vás dokážete mi pomôcť a poradiť? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    protilátky sa začnú tvoriť si istým odstupom, preto je možné, že ich máte negatívne a dokonca si myslím, podľa toho čo píšete, že to na herpes genitalis vyzerá. Bolo by dobré spraviť ster priamo na PCR vírusu herpes 1 a 2, predpokladám, že bude pozitívny.

  • Prosba o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Obraciam sa na vás nakoľko som už extrémne zúfalá. Som mladá baba. Mám 25 rokov. Čakám tretie bábo. Termín mám 4.9.2023 dva tehotenstva boli kľudne. No toto tretie nechápem čo sa deje. Ako prvé som začala mať problémi z pruhom. Nakoľko mi ho zistili pri tehotenstve. Mala som až také extrémne bolesti že som pár krát až v nemocnici skončila. Po dlhom čase som sa naučila fungovať tak že bolesti prešli. Upravila som stravu. Obmedzila prudké pohyby. To prešlo. Za tím som začala mať dosť veľké bolesti pri pohybe v kĺboch. Každý deň som sa natrela masťou. Nebolo to bohvie čo. Ale vydržala som. Najhoršie to bolo v noci. Po prebudení vstať z postele. Za tím mi začali extrémne puchnut nohy. Ani to nestačí po nohách sa mi spravili vyrážky. Nohy mám ako v ohni. Koľkokrát aj tri dni vôbec celé noci nespím. Ani len hodinu. Zobrali ma do nemocnici že či náhodou nemám niečo z pečeňou. Všetky výsledky boli vporiadku. Ná tretí deň ma prepustili. Zase teraz som chytila nejakú virózu. Celí deň som mala horúčku nad 38 nešlo mi ju znížiť. Až večer sa podarilo. No to som dostala bolesti. Dosť silné. Plus celé telo má bolelo. Tak sme išli na pohotovosť. Tam mi povedali že som otvorená len na jeden prst. A tie bolesti sú posličkovia. Tak že môžem ísť domov. No len tu sa zase ďalší problém vyskytol že som ráno vstala a nemôžem chodiť. Nohy si cítim ako keby malo 100 kg. Nevládzem prejsť. Keď si sadnem už sa nepostavím. Naozaj dnes tak fungujem tak že ma manžel musí zodvihnúť a podopierať aby som prešla na vcko. Inak sa neudržim na nohách. Plus ma bolí spodok brucha ako keď som mala bolesti pri pôrode. Už na pohotovosť znovu nejdem. Lebo zase budem ja ťa blbá. A vôbec nikoho nezaujíma že ja to zdravotné už nezvládam. Každý len musíte vydržať. Len že nikto nevie pochopiť čo to je byť 24 hod hore a v bolestiach. Preto sa vás ako doktora chcem opýtať podľa problémov ktoré mám nemôže hroziť niečo naozaj nebezpečne? Prejde to po pôrode?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete týždeň tehotnosti, ani ostatné údaje, ako krvný tlak a nejaké rizikové faktory, napríklad aj krátky interval medzi graviditami (menej ako rok) zvyšuje tiež riziko predčasného pôrodu a iných komplikácii.
    Pečeňové testy nestačia na vylúčenie cholestázy, je potrebné vyšetri´t hladinu žlčových kyselín, tá potvrdí alebo vylúči prítomnosť ochorenia (pri svrbení kože).
    Ak sa naozaj necítite dobre, v prvom rade vyhľadajte svojho rajonneho gynekológa, ktorý zváži či nie je potrebné sledovanie v ambulancii pre rizikovú graviditu, alebo zindikuje hospitalizáciu. Na pohotovosti Vás nepoznajú a oni sú na to, aby riešili akútne veci, ktoré neznesú odklad.

  • latex, kvasinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Budem mať viacero otázok a za odpovede vopred ďakujem.
    Ako sa prejavuje alergia na latex u mužov a žien. Za aky dlhy čas od posledného použitia kondomu sa reakcia prejaví. Ako dlho trvá približne, kým sa tie prejavy stratia a či môže alergia alebo citlivosť na latex spôsobiť kvasinkovú infekciu. A čo sa týka kvasiniek, či som mohla dostať kvasinky po užívaní Entizolu aj keď pred tým som ťažkostami netrpela, a ako dlho trvá kým sa prejaví kvasinková infekcia.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    alergia na latex je tzv. kontaktná alergia a može ma´t rozne prejavy, najčastejšie svrbenie, začervenanie, prípadne vyrážky v roznom čase po kontakte.
    Aj trvanie potiaží je rozne, závisí od typu alergie.
    Kvasinky ste mohla dostať aj po entizole, kvasinková infekcia sa prejaví do pár dní.