Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Azalia

    , Autor: Linda3908

    Dobrý deň.
    Doktorka mi predpísala antikoncepciu AZALIU, keďže mi našli cystu na vaječníku a práve AZALIA mi mala menštruáciu zastaviť. Zo začiatku bolo super, občas som trochu špinila, ale teraz mám slabú menštruáciu týždeň vkuse a neslabne.

    Prosím, je to nejaký problém, alebo je to bežné pri tejto antikoncepcii? Pýtam sa aj skrz tej cysty.

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem prečo ste dostali iba čisto gestagénovú antikoncepciu, osobne by som volil skôr kombinovaný preparát. Pri čisto gestagénovej môže byť častejšie nepravidelné krvácanie. Ak by to pretrvávalo skonzultujte Vášho gynekologa.

Podobné otázky

  • Antikocepcia

    , Autor: Margita135

    Dobrý deň užívam antikocepciu Azalia ,dnes mi doktor pichol do brucha Fraxiparine 0,4 ml .ma to znížený účinok na antikocepciu Azalia .vo pred ďakujem.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Margita135

    Dobrý deň užívam antikoncepciu Azalia o 13:30 dnes som užila o 22:30 ma to som mala nechránený pohlavný styk. Je šanca ze otehotniem. Ďakujem

  • krvacanie po zavedeni IUD

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor
    vo stvrtok mi zaviedli IUD, na 4den menstruacie , lenze po zavedeni este stale krvacam a mam dost neprijemne bolesti v podbrusku, je to reakcia na teliesko alebo mam navstivit lekara.
    Pred zavedenim som uzivala antikoncepcne tabletky Azalia 7mesiacov, nakolko som kojila maleho, dakujem za odpoved

  • Azalia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Pred pár dňami som po 21mes.ukončila dojčenie svojej dcéry.Počas celej doby som užívala antikoncepciu Azalia a nemala som vôbec menštruáciu.Po skončení dojčenia som navštívila svoju Dr. a chcela som zmeniť antikoncepciu na Minisiston, ktorý som pred tehotenstvom užívala 5 rokov.
    Lekárka mi ho odmietla predpísať, trvala na liekoch za ktoré sa dopláca 30eur /mes. a keď som to odmietla povedala mi, nech si teda beriem ďalej azaliu a mám byť ešte rada, že nebudem menštruovať, lebo je to dnes moderné.
    Dosť ma tento prístup zarazil, chodím pravidelne na prehhliadky a snažím sa nič nezanedbať.
    Myslíte si, že môžem naďalej užívať Azaliu aj keď už nedojčím resp. je v poriadku, ak nebudem mať menštruáciu, alebo sa doktorka mýli a dostanem ju normálne do 6týž.po skončení dojčenia?
    Veľmi si vaše rady vážim a vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zmeňte lekára, ide o komerčné chovanie, to nie je správne.
    Určite možete užívať minisyston, ak Vám vyhovoval a nájdite si lekára, ktorý Vám ho predpíše.

  • najvhodnejšia antikoncepcia

    , Autor: mvaljentova

    dobrý deň, chcela by som sa spýtať na váš názor - aká je najvhodnejšiy antikoncepcia - mám 30 rokov, 2 deti - 4 a 2,5 ročné. pred tehotenstvami som užívala 3 roky logest - bez nejakých problémov - až na zníženú chuť na sex asi posledný rok užívania (ale to mohlo súvisieť aj so zníženou funkciou šť. žľazy), po druhom dieťati som užívala cerazzette (asi 6 mes.) a potom azalia (3 mes. - a to som mala stále špinnenie), ale nie veľmi mi vyhovovali - časté zmeny nálad, nervozita, nechuť na sex...). onedlho porodím tretie dieťa - štvrté už zo zdravotných dôvodov s najväčšou pravdepodobnosťou mať nebudem a uvažujem o vhodnej - njlepšie dlhodobej antikoncepcii - neviem, či ešte skúšať tabletky alebo hneď mirenu - trochu sa obávam - ide o cudzie teleso a všetky tie nežiaduce účinky... mám krčové žily, v rodine máme predispozíciu na vys. KT (mama, brat sú liečení), užívam euthyrox 100 - znížená funkcia ŠŽ, mávam časté mykozy (pred tretím tehotenstvom asi 3/4 roka každý mesiac, aj teraz v tehotenstve 3 mesiace). ak by mi nesadla mirena, dá sa "reklamovať"?ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím, že mirena sa dá reklamovať, ak sú s ňou závažné problémy prvý rok užívania, ale tieto pravidlá presne neovládam.
    Osobne si myslím, že ak ste bola spokojná s logestom, nie je dovod v ňom nepokračovať. Ale aj Mirena je dobrá voľba, na dlhodobú ochranu, je bezpečná a dobre tolerovaná.