Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,183 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Antikocepcia

    , Autor: Margita135

    Dobrý deň užívam antikocepciu Azalia ,dnes mi doktor pichol do brucha Fraxiparine 0,4 ml .ma to znížený účinok na antikocepciu Azalia .vo pred ďakujem.

Podobné otázky

  • antikoncepcia a myom, cysta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 35 rokov, HAK /cilest/ užívam 13 rokov. Nikdy som nemala žiadane problémy,antikocepcia mi vyhovovala, cyklus pravidelný, bez bolesti, až do decembra, kedy som mala zápal priedušiek, cítila som bolesť v hrudníku. Po urobení krvných testov mi zistili zvýšený D-dimer :0.5.Vysadila som antikoncepciu na doporučenie gynekológa. Po vyliečení sa mi však krvné testy upravili a výsledky mám v poriadku, gynekolog mi potvrdil, že sa môžem vrátiť ku antikoncepcii. Lenže teraz pri gynekologických vyšetreniach mi zistil malý myóm na maternici a 2 cysty v ľavom prsníku. Užívam momentálne indonal. Je vhodné sa vrátiť k antikonepcii, alebo vzhľadom na výskyt cyst a myomu nie. Názory som čítala rôzne, neviem sa rozhodnúť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite antikoncepcia má na myom priaznivý vplyv. Čo sa týka prsníkov, je potreba vyjadrenie mamológa o aké cysty sa jedná. Ak sa jedná o hormonálnu reakciu tak je antikoncepcia vhodná, ak ide o organický povod, je potreba to doriešiť.

  • prirodzena antikocepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Da sa pomocou slin odpozorovat, v ktorom stadiu sa nachadzam?V ktory den nastane ovulacia?Ake ma symptomy? Napiste mi prosim nieco o zmene krcku matenice? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    symptotermálne metódy antikoncepcie sú extrémne nespoľahlivé. Z mojich osobných skúseností, zatiaľ všetky ženy, čo ich používali, neželane otehotneli.
    Má to niekoľko dovodov, hlavným z nich je, že ovulácia sa občas posúva a majú na ňu vplyv rozne faktory. Pretože sme sa vyvinuli zo živočíšnych predkov, prírodný výber uprednostňuje určitých partnerov. Ak budete mať styk so správnym chlapom aj v neplodnom období, može ovulácia prísť až o niekoľko dní skor, tak aby sa jeho kvalitné spermie uplatnili a vy ste počala jeho geneticky ideálnych potomkov.
    Okrem toho telesné zmeny sú ovplyvnené aj niektorými banálnymi infekciami, či inými stavmi.
    Jedinou naozaj prirodzenou antikoncepciou sú hormonálne tabletky. Ich zloženie presne kopíruje hormonálnu produkciu placenty a u ženy navodzuje pre ňu prirodzenejší stav hormonálnej tehotnosti. Keď si uvedomíte, z biologického hľadiska je pre ženu prirodzený stav buď tehotnosť, alebo kojenie. Netehotnosť z biologického hladiska je stav chorobný a menštruačný cyklus je vlastne patologia, ktorá sposobuje vznik rakoviny maternice vaječníkov.
    Preto ja ako lekár, nedoporučujem rozne pseudoantikoncepčné metody, ktoré vedú k neželaným tehotnostiam. Jedna z metód je tzv. Billingsova metóda. Manželia Billingsovci mali 9 detí. Zrejme všetky neplánované.