Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Biele tablety

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    potrebovala by som sa opýtať.
    Ak som mala počas bielych tabletiek nechránený sex môžem otehotnieť? Beriem HAK mesiac. Tri týždne žltých tabliet mám za sebou.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ste chránená aj počas inaktívnych tabliet, pretože nedošlo v tom cykle k ovulácii. Hormonálna antikoncepcia zaručuje vysokú bezpečnosť počas celého obdobia užívania.

Podobné otázky

  • antikoncepica a menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    beriem prvý mesiac antikoncepciu YAZ. Ked beriem už posledné 4 biele tablety s blacebom mala by dojsť menštruácia. V brožúrke sa píše, že je to zvyčajne 2. alebo 3. deň. Taktiež tam je napísané, že ak nedojde ku krvacaniu, a nehnackovala som , nevracalo a užívala som tablety správne tak je velmi nepravdepodobne ze som tehotná. Dalej je písané, že ak nedošlo ku krvácaniu druhý krát musim sa ísť vyšetriť k lekárovi. Preto sa chcem opýtať či ked nedojde ku krvácaniu prvý krat, či mám zájst k lekárovi? Alebo to mám brat tak, že si telo zvyká na "niečo nové" ? (tabletky som brala každý den, na minútu presne ) Ďakujem za odpoveď.

  • Neviem ako dalej...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer...začala som užívat antikoncepciu CHLOE...nasadila som ju v 1.den menzesu to jest utorok...Potom som pokračovala streda,štvrtok...PO cykle nasledujú biele tabletky,lenže mna znepokojuje ,tá úplne prvá pondelková tableta ktorá mi zostala,kedže som začala tabletky jest od utorka..urobila som chybu??? som vobec chránená ??? Dakujem za odpoved....

  • HAK Qlaira

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    bola mi predpísaná HAK Qlaira (doteraz som nikdy žiadnu nebrala). Prosím Vás o radu, ako pomocou tejto HAK oddialiť menštruáciu. Na internete som našla popisy dva, ale bohužiaľ každý iný...
    1. spôsob: "Tablety 25 a 26 vziať naraz – obe – v jeden deň, tablety 27 a 28 neužívať, namiesto nich 26. deň prvnú tabletu z nového balenia." (tu ale boli reakcie žien, že to nefunguje)
    2. spôsob: "Využívať dve balenia bez prestávky. Najprv užívať tmavo žlté tablety z oboch balení, potom stredne červené z oboch balení, atď. Iba biele tablety využívať len z jedného balenia, z toho druhého ich vyhodiť."
    Qlaira ako HAK sa mi zdá veľmi dobrá a kvalitná voľba, trošku sa obávam problémov pri prípadnom žiadanom posune menštruácie.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pretože Qlaira obsahuje v každej tablete iné zloženie, je pomerne problematické pri nej manipulovať s cyklom.
    Teoreticky by sa dalo si cyklus predĺžiť tak, že budete dlhšie užívať svetlo žlté tabletky - doplníte ich z druhého balenia - miesto 17 kusov si dáte napríklad 34 kusov. Ale negarantujem Vám, že nezačnete špiniť.

  • Dobrý den

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať zabudla som užiť bielu neučinnu tabletu. Užívam antikoncepciu Chloe a tam su účinné teda žlte a neučinné teda biele tablety. Avšak počas menštruácie teda ked som užívala biele tablety som zabudla jednu bielu tabletu užiť, užila som ju až po vyše 12 hodinach. Ďalšiu tabletku som užila vecer tak ako som mala. Avšak chcem vedieť či je tu riziko otehotnenia aj ked ide len o biele tablety?Dakujem za odpoved