Pôrodná bolesť: Prirodzené techniky tlmenia bolesti pri pôrode

Drahomíra Korpová | 24. máj 2023
Pôrodná bolesť

Nechceme bolesť. Bojíme sa jej. Aj preto máme mnohé strach z pôrodu. Ako to zmeniť?

Keď sa v úvode kurzu prípravy na pôrod pýtam žien, čo je hlavným dôvodom navštevovania kurzu, väčšinou mi odpovedajú, že sa boja. A keď ich požiadam, aby skúsili zadefinovať, čoho sa boja, odpoveďou je strach z bolesti pri pôrode a z toho, či ju zvládnu. 

Ako predísť nástrihu hrádze?
Prečítajte si tiež:

Ako predísť nástrihu hrádze?

Pôrodná bolesť

Pôrodná bolesť je jediná bolesť v živote ženy, ktorá má svoj koniec. Koniec pôrodnej bolesti znamená, že radostne stískate v náručí svoje novonarodené dieťatko. Pôrodná bolesť je teda bolesť, ktorá sprevádza fyziologický proces – teda pôrod. Každá iná bolesť, ktorú v tele pociťujete, znamená, že niečo nie je v poriadku, niečo sa v tele deje, jedine pôrodná bolesť avizuje začiatok nového života. Narodením dieťaťa takmer okamžite odznieva a vytráca sa. Pôrodná bolesť trvá hodiny, kým iná bolesť môže zväčša trvať až dni aj týždne, tým sa líši od iných druhov bolesti. 

Ktoré faktory ovplyvňujú vnímanie a prežívanie bolesti pri pôrode?

Strach a úzkosť sú nepríjemné citové zážitky, ktoré môžu negatívne ovplyvniť vaše prežívanie počas pôrodu, ale aj významne znížiť ochotu tolerovať bolesť. Zároveň ovplyvňujú aj vaše správanie – v zmysle stupňujúcej sa apatie, nervozity až agresie a hystérie. 

Ak ste prvorodička, často strach pramení z nepoznaného, z neinformovanosti alebo zo zozbieraných negatívnych skúseností známych. Ak chcete zmierniť svoj strach, nebojte sa aktívne komunikovať s pôrodnou asistentkou. Prevedie vás tým, ako pôrod prebieha, fyzicky aj psychicky vás pripraví na zvládanie situácií, s ktorými sa môžete počas neho stretnúť. Rozumná miera obáv a strachu vás bude motivovať, aby ste sa naučili  techniky, ktoré zvyšujú toleranciu bolesti. Budete si viac veriť a proces pôrodu oveľa ľahšie prijmete. Väčšiu istotu vám dodá tiež zoznámenie sa s pôrodníkom, s ktorým preberiete svoju predstavu o pôrode. 

Pôrodnica a pôrodná sála sú pre vás cudzie, neznáme priestory, ktoré takisto môžu negatívne ovplyvňovať vaše prežívanie. Často je pôrod pre rodičku prvá skúsenosť s nemocničným prostredím. Preto sa osobne vyberte na prehliadku pôrodníc, ktoré u vás prichádzajú do úvahy, obzrite si priestory a zistite si, aké možnosti vám ponúkajú. Podporná osoba (manžel, partner, pôrodná asistentka...) vám počas pôrodu bude oporou, ktorá vám dodá viac istoty. Pretože sebadôvera a sebaistota je pre priebeh pôrodu veľmi dôležitá.

  • Samovoľné spustenie pôrodu znamená, že vaše pôrodné cesty sú pripravené – zrelé hrdlo maternice potrebuje menej kontrakcií na spotrebovanie a dilatáciu.
  • Intenzita pôrodu tiež zohráva svoju úlohu. Samovoľný a pozvoľný proces pôrodu znamená menšiu bolesť. Krátky, ale intenzívny pôrod znamená intenzívnejšie kontrakcie, sú častejšie a majú náhly nástup.  Tlak na hrdlo maternice je silnejší, panvové dno sa prudšie rozpína než pri pomalšom pôrode. Kontrakcie (sťahy maternice) nastupujú tak rýchlo, že sa nestihnete zotaviť z predchádzajúcej kontrakcie a už nastupuje ďalšia. Samovoľný prirodzený pôrod je teda pre vás výhodnejší. Aj keď trvá dlhšie, pozitívne ovplyvní vaše prežívanie, bolesť budete lepšie tolerovať. Schopnosť vyrovnať sa s bolesťou, prijať ju a tolerovať ovplyvňuje aj telesný stav.
  • Vyčerpanosť z posledných dní tehotenstva (aktivita plodu, časté močenie, dušnosť v polohe v ľahu) znamená, že už na začiatku pôrodu pociťujete únavu. Fyzická aktivita počas tehotenstva a úprava životného štýlu vám pomôžu predísť tomuto stavu. 

Pripravte sa na pôrod... 

Čo to znamená? 

No to, že neprídete do pôrodnice s postojom „nejak bude“. Mali by ste sa oboznámiť s procesom pôrodu, získať vedomosti a zručnosti, ako pôrodnú bolesť zvládať. Ak nebudete s každou situáciou počas pôrodu bojovať, ale prijmete ju takú, aká je, pretože rozumiete, čo sa deje s vaším telom a s dieťatkom, zníži sa váš strach a obava z neznámeho a budete lepšie tolerovať všetko, čo sa s vami a okolo vás deje. Príprava na pôrod vás uvedie do reality, získate rozumnú predstavu o jeho priebehu, o bolesti a o možnostiach jej tlmenia.

Ako tlmiť pôrodnú bolesť?

Aby ste dokázali čo najlepšie zvládať bolesť pri pôrode, je pre vás vhodné nacvičovať si nefarmakologické metódy tlmenia bolesti ešte pred pôrodom. Počas tehotenstva ste pokojná, otvorená prílevu nových informácií, máte čas ich spracovať, nacvičiť si ich. Dá sa to aj počas ranej fázy rozbehnutého pôrodu, avšak nedosiahnete také isté výsledky, pretože hoci máte záujem o úľavu od bolesti, nebudete už schopná naplno vnímať rady, ktoré vám poskytne pôrodná asistentka. Pre zaujímavosť – niektoré ženy, ak nie sú pripravené na pôrod, ich dokonca pociťujú ako príťaž.

Pôrodná bolesť

Prirodzené techniky tlmenia bolesti pri pôrode

Dýchanie 

Je účinnejšie, ak sa nacvičí ešte počas tehotenstva

  • Dýchacie techniky použite až vtedy, ak vám kontrakcia nedovolí chodiť alebo rozprávať. Predčasné využitie dýchacích techník môže znamenať zbytočnú stratu energie, skôr sa unavíte.
  • Majte na pamäti, že nádych je podvedomý, telo si ho automaticky vyžiada samo, sústreďte sa teda na výdych, ktorý by mal byť čo najdlhší.
  • Na začiatku a konci každej kontrakcie sa zhlboka nadýchnite a vydýchnite, takýto dych napomôže uvoľneniu vášho tela.
  • Frekvenciu dýchania prispôsobujte intenzite kontrakcií. Predčasné zrýchlené predýchavanie vám môže navodiť hyperventiláciu, ktorá sa prejavuje brnením prstov na rukách, neskôr tŕpnutím rúk a nôh, kŕčmi, stiahnutím svalov na rukách, stŕpnutím okolia úst a nosa, sťaženou artikuláciou, neostrým videním. Ak si navodíte tento stav, ihneď spomaľte dýchanie, predĺžte fázu výdychu, priložte si dlane k tvári a dýchajte do dlaní alebo ak máte k dispozícii malé vrecko, dýchajte do vrecka.

Relaxujte 

Relaxácia je veľmi dôležitá pre hladký priebeh pôrodu. Bude pre vás výhodnejšie, ak si ju nacvičíte už počas tehotenstva v kurze, kde sa pod vedením skúsenej pôrodnej asistentky dokážete sústrediť a naučíte sa vedome ovládať svoje telo a uvoľňovať jeho časti. Relaxovať dokážete iba medzi kontrakciami, vtedy treba efektívne využiť čas  na odpočinok a uvoľnenie. 

Oddýchnete si a zároveň pomôžete svojmu dieťatku, pretože aj ono vykonáva ťažkú prácu – musí sa dobre vrtieť v panve, aby si našlo cestu von. A to môže len v období medzi kontrakciami, ak sú dobre uvoľnené svaly. K lepšiemu uvoľneniu a pokojnému prežívaniu pôrodu vám napomôže, ak ste dopredu informovaná, ako vyzerá pôrodný box/sála/izba, čo sa bude diať s vaším telom a dieťatkom. Strach a obavy sa znížia a to vám umožní lepšie sa uvoľniť. Pocit väčšieho bezpečia vám pridá sprevádzajúca osoba pri pôrode, súkromie vám zabezpečí pôrodná asistentka.

Mentálna stimulácia 

Odporúčame ju na odvádzanie vašej pozornosti od bolesti. Môžete na začiatku každej kontrakcie otvoriť oči a uprieť zrak na jeden bod a zotrvať na ňom pohľadom až do konca kontrakcie, potom zatvorte oči, uvoľnite sa a oddychujte. 

Môžete si vytvoriť myšlienkový obraz, v ktorom bude pohoda, príjemná atmosféra na pokojnom a uvoľňujúcom mieste, napríklad zážitok z dovolenky, a k nemu sa vždy vracajte, ak máte pocit, že strácate kontrolu. Súčasne počúvajte obľúbenú hudbu alebo relaxačnú melódiu, ktorá na vás pôsobí upokojujúco. Veľmi upokojujúco pôsobí zvuk dažďa, šum vetra a zvuk mora. Sledovanie televízie alebo rozhlasu vás celkom dobre dokáže odpútať od bolesti, ak vás aktuálna relácia zaujíma. Niekedy stačí, že iba vnímate zvuk na pozadí a to vplýva na iné rušivé momenty.

Striedajte polohy 

Polohovanie významne ovplyvňuje váš komfort počas pôrodu a podporuje jeho normálny priebeh. Pravidelne meňte svoju polohu. Ak zistíte, že niektorá poloha vám robí dobre, nehľadajte ďalšiu, zotrvajte v nej. V jednej polohe zotrvajte aspoň dve-tri kontrakcie.

Vzpriamená poloha v stoji, pri chôdzi alebo v sede na lopte v počiatočnej fáze prvej doby pôrodnej využíva gravitáciu a napomáha zostupovaniu hlavičky, znižuje bolesť v krížoch a stimuluje kontrakcie. Dobre vám môže urobiť, ak si jednu nohu položíte na stoličku, kreslo, lôžko... Pomôže, ak túto polohu občas prestriedate s drepom, vytvoríte v panve väčší priestor pre dieťatko.

Poloha v predklone vám pomôže, ak bolesť vystreľuje do krížov. Oprieť sa môžete o partnera, stenu, posteľ, v stoji alebo v sede, napríklad  na lopte. V tejto polohe znížite tlak hlavičky na bedrá a kríže. Obdobou tejto polohy je kľak na kolenách na lôžku alebo karimatke, pričom sa opriete o záhlavie lôžka či o partnera, lôžko, loptu. Takisto znížite tlak hlavičky na chrbticu. Využite v tejto polohe krúženie panvou, uľahčíte hlavičke dieťatka optimálnu rotáciu.

Ak cítite únavu a potrebujete si ľahnúť, zaujmite polohu na boku s pokrčenými nohami tak, aby ste mohli dosiahnuť maximálne uvoľnenie tela. Pravidelne sa otáčajte z jedného boku na druhý a hornú nohu si podložte vankúšom, paplónom. Vytvoríte tak dieťatku viac miesta v panve.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: