Pôrod podľa duly: Takto zmiernite bolesti

Mgr. Ľuba Lapšanská, dula a laktačná poradkyňa | 25. november 2019
Pôrod podľa duly: Takto zmiernite bolesti

Jednoduché metódy na miernenie bolesti počas pôrodu sa dajú použiť v každej pôrodnici.

Už sa to blíži. Odrazu závratným tempom vnímame posledné chvíľky s bruškom a v hlave nám víria myšlienky, ako to zvládneme... 

Mnoho žien už dlhé mesiace premýšľa, kam pôjde rodiť, vyberajú, hľadajú, kde sa im bude páčiť najviac. Iné zasa zvolia najbližšiu pôrodnicu, rýchlo dostupnú z domu. Každej nastávajúcej mamičke sa však hodí poznať zopár jednoduchých metód, ako si pôrod spríjemniť. 

Pôrod: Pomôž si sama

Pri možnostiach dnešnej medicíny disponujú v pôrodniciach rôznymi prostriedkami na tlmenie bolesti. Od epidurálnej analgézie, cez rajský plyn až po spazmolytiká a psychofarmaká.  Ja vám chcem ponúknuť také metódy, ktoré môže každá žena pred pôrodom využiť sama, netreba o ne žiadať, ani si ich kupovať a bývajú veľmi účinné.  Všetky ale vyžadujú dobrú, resp. pozitívnu psychickú prípravu. 

Kedysi dávno som čítala šokujúci príbeh o tom, ako sa v pôrodníctve začali používať chemické látky. Spomeniem len jednu časť, ktorá ma zvlášť „dostala“.

V roku 1847 bol pri pôrode prvýkrát použitý na odstránenie bolesti chloroform. Použil ho profesor Simpson v škótskom Edinburghu.  Znepriatelil si tak ale cirkev, ktorá sa pridŕžala biblického „v bolestiach budeš rodiť“. Ešte 250 rokov pred touto udalosťou sa stala ešte jedna, tiež v Edinburghu. Upálili tam lady Euphaniu Macalyantovú, práve preto, že sa snažila odstraňovať bolesť u rodiacich mamičiek.  A ako sa obhájil doktor Simpson? Tiež vzal do rúk Bibliu. Vyhlásil, že i Boh sám použil prvýkrát narkózu práve vo chvíli, keď sa z Adamovho rebra  „rodila“ Eva.  Boh totiž na Adama zoslal hlboký spánok a až potom stvoril prvú ženu. Tak či onak, v polovici 20. storočia katolícka cirkev vyjadrila podporu prirodzeným a psychologickým  metódam tíšenia bolesti.  

Niektoré z našich pôrodníc sú vybavené lepšie ako iné, a niektoré, žiaľ, ostávajú na pohľad aj zvnútra skostnatené a 40 rokov staré. V každej je ale sprcha i toaleta. A to sú bonusy pre vás. Ak nemáte na výber a budete rodiť v nezrekonštruovanej pôrodnici, neriešte, v akom stave sú obkladačky a to, že  cez okná prefúka. Počas pôrodu si jednoducho urobte čo najlepšie pohodlie v tom, čo je k dispozícii. Sprcha a toaleta sú výbornými pomocníkmi.

bezbolestný pôrod

Polhodina v teplej vode 

Dokáže zázraky. Uchmatnite si sprchu pre seba, pustite si teplú vodu a nechajte ju padať na ramená, hlavu či kríže. Bude vám jemne masírovať svalstvo, ktoré sa postupne uvoľní. Teplá voda prispieva k fyzickej a psychickej pohode a je aj jedna z najobľúbenejších metód na miernenie bolestí u rodiacich žien.

Občas majú dokonca ženy alebo ich sprevádzajúce osoby pocit, že počas sprchovania alebo teplého kúpeľa kontrakcie úplne zmizli. Nie, nebojte sa. Kontrakcie sú, maternica pracuje i naďalej, len vnímanie ich bolestivosti sa zmierni. Na pozitívny účinok teplej vody je ale potrebné stráviť v nej minimálne 20 minút.  V začiatkoch pôrodu si môžete počas toho predstavovať, ako kvapky odplavujú všetky vaše obavy, ako spolu s nimi steká po vašom tele smerom von stres a bolesti.

A potom si môžete v predstavách zmeniť sprchu na dážď, príjemný a voňavý. Môžete si dokonca predstaviť, že kvapky sú krásne farebné a každá z nich vám prináša energiu a radosť. Mimochodom, takýto typ relaxácie pod vodou si môžete skúšať už počas tehotenstva. Mnohé ženy si vedia vytrénovať telo a myseľ natoľko, že počas pôrodu im stačí chvíľka na to, aby si navodili tieto príjemné a energiou dobíjajúce pocity. 

Pri pôrode sa uvoľnite, ako sa len dá

Aby pôrod ľahko postupoval, je vhodné, aby telo nebolo v kŕči. Ak napnuté svaly uvoľníme, dieťatko má mäkšiu a poddajnejšiu cestu na svet.  Skúste si jednoduchý pokus: Dajte si jednu ruku do päste, silne zovrite a pokúste sa prstom druhej ruky dostať do zovretej dlane. Nejde? Bolí? Tak teraz skúste tú päsť jemne uvoľniť, nezatínajte ju, ale majte stále zavretú. A skúste tam prst strčiť teraz. Druhý pokus bude asi jednoduchší, že? 

Podobne je to i s dieťatkom, ktoré sa aktívne snaží dostať na svet. Uvoľnenie pôrodných ciest, panvového dna, celého zadočka či stehien mu pomôže. Ako však na to, keď pri bolesti automaticky zatneme zuby a stuhneme?

Rada je jednoduchá – choďte na WC. Predtým, než si sadnete, utrite dosku vlhčenými servítkami, ktoré vám radiť pribaliť do pôrodnice vo väčšom množstve. Už len tým, že si na toaletu sadáme, telo reaguje tak, ako je zvyknuté. Okamžite uvoľní tie správne miesta, všetky svalové skupiny fungujú, ako majú. A tým uvoľňujú i cestu dieťatku. Okrem toho na toalete je intímne, nik vás tam neruší, a ak chcete, môžete si urobiť i tmu, ktorá prospieva na lepšie uvoľnenie oxytocínu. Prázdne črevá a prázdny močový mechúr zasa urobia väčší priestor dieťatku. 

Pri pôrode nezabúdajte na pitný režim

Svetová zdravotnícka organizácia vyslovene odporúča orálne podávanie tekutín ženám počas pôrodu. To znamená pite, telo to potrebuje.

A ak by sa vám podarilo podložiť si ešte niečím chodidlá tak, aby ste mali kolená vyššie ako zadok, pomôže to rozšíriť vnútorný otvor v panve. Nie, panva nie je pevne spojená kosť. Dokáže sa krásne otvoriť. Pomáha nám v tom hormón relaxín, ktorý naše telo prirodzene počas pôrodu vo veľkých dávkach posiela tam, kam treba. A vy tomu môžete napomôcť práve touto polohou. Ale pozor – chodidlá nesmú byť na špičkách! Počas pôrodu vždy chodidlá celé stoja pevne na zemi, aby svalstvo ostalo uvoľnené,  aj pri sedení na toalete. A strávte tam toľko času, kým vám tam bude dobre a pohodlne.

Vezmite si so sebou nejaký príjemný éterický olej a sem tam si privoňajte.

Pôrod podporujú tzv. afrodiziakálne oleje:

  • ylan ylang,
  • pačuli,
  • jazmín,
  • ale môžete použiť aj citrusy, ktoré osviežujú, čistia vzduch a podporujú sústredenie – citrón, grep, bergamot ap.
  • kto miluje levanduľovú vôňu, ani tou nič nepokazí. 

Už samotné posadenie sa na toaletu automaticky uvoľňuje telo práve na tých miestach,  ktoré sú pre pôrod dôležité.

Pokojne si ľahnite...

Niektoré ženy prichádzajú do pôrodnice vyčerpané či nevyspaté už v čase, keď je záver pôrodu v nedohľadne. Pár prebdetých nocí či starostlivosť o staršie deti, kŕče v nohách a iné nepríjemnosti vôbec nie sú výnimkou. V takýchto prípadoch neodporúčam  prechádzky  po chodbe alebo hojdanie sa na lopte, aby sa pôrod „urýchlil“. Naopak. Uložte sa do postele. Posteľ je účinným relaxačným priestorom. Ak máte počas pôrodu chuť ľahnúť si, vypnúť mozog a zaspať, tak si určite nič nevyčítajte, i to je totiž účinná metóda na spríjemnenie pôrodu.

Zažila som pri pôrodoch i ženy, ktoré spali v trojminútových intervaloch medzi nimi. Kontrakcia – potom spánok vyzerajúci často ako kóma – a ďalšia kontrakcia. 

Zababušiť sa do periny, do tepla zasa pomáha maternici lepšie pracovať. Maternica je totiž sval. Potrebuje teplo a pred veľkým výkonom sa musí „rozohriať“. Tak ako si športovci pred samotným výkonom rozohrievajú svalstvo, aj maternica potrebuje pred pôrodom „rozcvičku“. 

Z mojich  skúseností v rôznych pôrodniciach odporúčam ženám vziať si na pôrodnú sálu i vlastnú teplú deku alebo veľký hrubý sveter. A do niektorých aj vlastný malý vankúšik. Ak vám nepridelia posteľ (áno, i to sa stáva), tak si nájdite čo najtichšie a najodľahlejšie miestečko a pokúste sa urobiť si pohodlie, sústrediť sa na seba a bábätko.

Ponorte sa do seba

Zatvorte oči a vnímajte svoj dych. Ak budete rodiť počas dňa, je veľmi pravdepodobné, že bude naokolo veľa ruchu. Nič nepokazíte, ak si so sebou vezmete slúchadlá a pustíte si hudbu. Alebo ticho.

Krásne pôrody, milé mamky! 

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: