Ako predísť nástrihu hrádze?

PhDr. Drahomíra Korpová | 18. apríl 2023
Nástrih hrádze

Milé tehotné ženy, určite by každá z vás chcela predísť poraneniu vonkajších rodidiel počas pôrodu. Viete, že ak chcete predísť poraneniu hrádze, je najlepšie začať už v tehotenstve?

Nástrih hrádze

Obavy z nástrihu hrádze zväčša vyvolávajú negatívne pocity u budúcich mamičiek, preto pôrodná asistentka na predpôrodných kurzoch venuje zvýšenú pozornosť pocitom, ktoré prežívate a snaží sa vám poskytnúť podporu.

EPISIOTÓMIA: ÁNO ČI NIE?
Prečítajte si tiež:

EPISIOTÓMIA: ÁNO ČI NIE?

Tehotenská gymnastika sa zameriava aj na cielené a vedomé uvoľňovanie jednotlivých svalových skupín, obzvlášť svalstva panvového dna, pretože:

  • umenie vedome ovládať svoje panvové dno, dokázať sa úplne uvoľniť a povoliť panvové dno aj v situácii, keď cítite tlak alebo nepohodu, je pre hladký priebeh vášho pôrodu veľmi užitočné
  • nácvik pomalého a hlbokého uvoľňovania je dôležité zladiť s nácvikom správneho dýchania

Obklady

Masáž hrádze, nahrievanie – napr. bylinná napárka, teplé alebo studené obklady sú ďalšie možnosti, ako dosiahnuť uvoľnenie svalového dna panvy a regulovať nepríjemné pálčivé pocity v oblasti hrádze, keď hlavička zostupuje do mäkkých pôrodných ciest a naráža na panvové dno. Tieto možnosti môžete úspešne využiť pre hladký, zdravý a bezpečný pôrod svojho dieťatka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: