Máte strach z pôrodu?

Redakcia | 1. december 2022
Strach z pôrodu

Stokrát si žena môže povedať, že pôrod je fyziologický a normálny, aj tak (minimálne) v kútiku duše bude vyskakovať obava z jeho priebehu.

Pritom je jedno, či už rodila alebo nie – v prvom prípade je to obava z neznámeho, v druhom sa obáva minimálne bolesti, ale aj možných komplikácií.

Strach z pôrodu

Je škoda, že samotné ženy sú si v tomto smere málo nápomocné – namiesto toho, aby sa navzájom povzbudzovali, často majú (aspoň niektoré) tendenciu svoj pôrod skôr dramatizovať a ťažkosti zveličovať, aby nakoniec v očiach ostatných vyzerali ako hrdinky. 

Moderným trendom nemocníc je vychádzať rodičkám pri ich želaniach a predstavách v ústrety – pôrodnice sú dnes omnoho krajšie a príjemnejšie zariadenia než v minulosti, rodiť nemusíte v ľahu na chrbte, zvýšil sa komfort nemocničných izieb.

Svoj strach z pôrodu riešte

Ak je priebeh pôrodu bolestivý, sú k dispozícii rôzne prostriedky na tlmenie bolesti, v prípade komplikácií je možné vykonať cisársky rez. Na podstatne vyššej úrovni je v súčasnosti aj starostlivosť o novorodenca.

Väčšina žien dokáže svoje obavy racionálne zvládnuť, ak však strach z pôrodu prekročí únosnú mieru (niekedy až do takej miery, že žena odmieta otehotnieť), je namieste pomoc odborníka. Ten dokáže problém rozobrať, dokonca môže v prípade potreby naordinovať aj potrebné lieky, ktoré pomôžu žene problém preklenúť a zvládnuť. Ak strach z pôrodu aj tak pretrváva, je namieste indikácia cisárskeho rezu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: