Letné menu v tehotenstve + skvelé letné recepty
Leto vonia i chutí... Ak ste tehotná, mali by ste byť pri výbere pokrmov opatrnejšia. A platí to aj vtedy, keď ostanete doma alebo sa vyberiete na dovolenku.
Je to obdobie s množstvom čerstvého ovocia a zeleniny. Aj v tomto období sa treba radšej držať zásady „všetko s mierou“. Hojnosť čerstvých potravín ľahko zvádza ku nadmernej konzumácii, hlavne ovocia. To sa môže u tehotnej ženy následne prejaviť na zvýšení hladiny krvného cukru alebo aj na vyššom prírastku na hmotnosti.
Pozor na pikantné jedlá počas tehotenstva
Smäd alebo hlad?
Vplyvom vyšších teplôt si organizmus žiada aj zvýšenie hydratácie. Pociťujeme skôr smäd ako hlad, viac sa potíme a máme potrebu menej sa hýbať, aby sme sa neprehriali. Teplotu tela môžete regulovať dostatočným príjmom tekutín a konzumáciou potravín s vyšším obsahom tzv. viazanej vody. Táto sa nachádza vo vnútri buniek a v priestore medzi nimi. Organizmus ju následne dokáže absorbovať počas trávenia. Výhodou potravín bohatých na vodu je aj to, že obsahujú menej kalórií.
Pri výbere potravín s vyšším obsahom vody sa môžete riadiť aj nasledujúcimi údajmi:
- Viac ako 80 % vody: uhorka, hlávkový šalát, vodný melón, paradajky, huby, paprika, jahody, brokolica, mlieko, jogurt, kefír, pomaranč, mandarínka, mrkva, jablko, kivi
- 50 – 80 % vody: vajce, banán, varené zemiaky, varená ryža a cestoviny, mäkký syr (mozzarella, cottage), párky, šunky a mäkké salámy
- 30 – 50 % vody: polotvrdý syr (eidam), smažené hranolčeky, chlieb, pečivo, suché salámy a klobásy, džem, parmezán
- 5 – 30 %vody: med, maslo, sušené ovocie, múka, ovsené vločky, müsli, orechy
- menej ako 5 % vody: čokoláda, čipsy, cukor, olej, masť
Príjem „tekutých“ kalórií v podobe limonád, džúsov ap. spôsobuje kolísanie hladiny cukru, čo môže u tehotnej zintenzívniť pocity nevoľnosti i hladu. Preto si tieto chuťovky doprajte len sporadicky.
Odborník radí: Pomôže mi k tehotenstvu menej kíl?
Grilovanie k teplým večerom patrí
A je to tu! Grilovacia sezóna je v plnom prúde. Ak vás raz za čas pozvú na grilovačku, nemusíte odmietať. Spája v sebe samé pozitíva: dobrú spoločnosť, pobyt na čerstvom vzduchu a dobré jedlo. To ale neznamená, že budete jesť všetko a za radom. Pozor si musíte dávať na nedostatočne upravené mäso, ktoré by vám mohlo spôsobiť závažné zdravotné ťažkosti. Pokiaľ si nie ste istá kvalitou mäsa, stavte radšej na grilovanú zeleninu alebo šampiňóny. Tie sú bezpečné aj v tehotenstve a navyše sú bohaté na kvalitné bielkoviny.
Grilovať možno mnohé druhy zeleniny, napr. batáty, cesnak, cuketu, cviklu, zeler, hlivu, kukuricu atď. Ako alternatívu mäsa môžete použiť tofu či tempeh. Pripraviť si k nim môžete aj zdravé alternatívy bylinkových marinád.
So soľničkou v lete opatrne
Na zadržiavanie vody a následné opúchanie vplýva okrem tepla aj množstvo soli v strave. Zníženie príjmu sodíka prospeje aj vášmu srdcu. Potraviny, ktoré bežne konzumujeme, obsahujú dostatočné množstvo soli. Vhodnejším spôsobom, ako si jedlo dochutiť, je siahnuť po rôznych koreninách, bylinkách alebo citrónovej šťave či ochutených olejoch.
Tehotná mamička na dovolenke: Manuál pre cestovanie s bruškom
TIP MAMA a ja na letné osvieženie
Vodný melón si mnohí pletú s ovocím, ale v skutočnosti je to zelenina z čeľade tekvicovitých. Obsahuje viac ako 90 % vody a len minimálne množstvo minerálov a vitamínov. Napriek tomu má blahodarné účinky na zdravie. Obsahuje tri silné antioxidanty – lykopén, betakarotén a vitamín C, ktoré chránia bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov a chránia našu pokožku či srdce.
Melón nepatrí medzi alergizujúce potraviny a zároveň v sebe nekumuluje veľké množstvo pesticídov. Na organizmus má močopudný účinok, ktorý prispieva k rýchlemu zbavovaniu sa nepotrebných látok.
Vďaka svojej sladkej chuti sa hodí do ovocných šalátov, ale jeho sviežosť vynikne aj v kombinácii so slanými pokrmami, ako sú syry, tvaroh či olivy. Nebojte sa preto jeho použitia aj v zeleninových šalátoch. Netradičnou chuťou vynikne napríklad grilovaný melón s ricottou, vlašskými orechmi a medom, ktorý si môžete dať ako ľahký dezert.
Recepty nielen pre tehotné:
Karfiolový „rezeň“
Grilovaný melón na dva spôsoby
Grilované kuracie špízy
Malinový drink
Potrebujeme: 2 limetky, 100 g malín, 5 lístkov mäty, 1 l limetkovej šťavy, 1 – 2 lyžice trstinového cukru, voda alebo minerálka
Postup: Do skleneného džbánu nakrájame limetky, pridáme cukor, limetkovú šťavu, maliny, môžeme aj ľad a vodu. Dozdobíme mätou, malinou a limetkou.