Pozor na pikantné jedlá počas tehotenstva

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 11. jún 2024
Pikantné jedlá počas tehotenstva

Budúce mamičky by mali vynechať z jedálnička niektoré potraviny, najmä tepelne neupravené mäso, či plesňové syry, keďže ich telo sa síce mierne, ale predsa len mení, najmä, čo sa týka fungovania imunitného systému. Ako je to ale s pikantnými jedlami?

Pikantné jedlá v tehotenstve – áno, či nie?

Všeobecne sa dlho verilo, že pikantné jedlá môžu spôsobiť žene veľa nepríjemností, v neskorších štádiách tehotenstva dokonca indukovať predčasný pôrod. No nové poznatky ukazujú, že nie je všetko až také čierno-biele.

Pre korenenie jedál v zásade platia rovnaké pravidlá, ako keď žena nečaká bábätko, akurát je nutné uvedomiť si, že ako drobec v brušku rastie, maternica môže tlačiť na okolité orgány a to aj na žalúdok, čo môže viesť k náchylnosti na reflux. Korenené jedlá totiž patria medzi faktory, ktoré môžu jeho priebeh zhoršiť.

Síce existujú krajiny ako India, kde je čili bežne pridávané do pokrmov a jedia ho už aj malé deti. Avšak telá obyvateľov týchto krajín sú na tento štýl života prispôsobené, čo by našincovi mohlo robiť problémy. Platí teda staré známe, všetko s mierou a radšej opatrne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: