Odborník radí: Pomôže mi k tehotenstvu menej kíl?

Redakcia | 14. máj 2024
Odborník radí: Pomôže mi k tehotenstvu menej kíl?

Vysoká ale aj príliš nízka telesná hmotnosť môže ovplyvniť hormonálne hladiny, ktoré sú zásadné pre reprodukčné zdravie.

Vaša otázka:

Dobrý deň,

mám pred 30 a s priateľom sa pokúšame o dieťa. Zo všetkých strán počúvam, že by som mala schudnúť. Pri výške 169 cm vážim 79 kíl. Má vplyv na ľahšie otehotnenie váha ženy, prečo? Mám pocit, že dnes už každý lekár povie - schudnite a ... Ďakujem.

Pomôže mi k tehotenstvu menej kíl?

Na otázku odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

Musím skonštatovať, že nadváha a obezita u ženy je jedna z veľmi častých príčin porúch plodnosti. Tukové tkanivo produkuje hormóny (estrogény), ktoré narúšajú ovulačný cyklus a môžu tak ovplyvňovať plodnosť ženy. Okrem toho sa v tuku často hromadia aj environmentálne cudzorodé látky, ktoré tiež môžu mať vplyv na plodnosť. Vyššie hladiny inzulínu pri obezite môžu zase spôsobovať zvýšenú produkciu testosterónu vo vaječníkoch a spustiť tzv. syndróm polycystických vaječníkov.

Preto je vhodné, aby sa žena, ktorá plánuje graviditu snažila o zdravý životný štýl a ideálnu váhu. Poistenkyne Dôvery majú nárok na poradňu u výživového poradcu. Aj to je jedna z ciest.

Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský je odborným poradcom a spolupracovníkom Klubu MAMA a ja v rámci Gynekologicko-pôrodníckej poradne. Registrované členky mu môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU

Viac o benefite Dôvery: Zľava 40 % na jedálničky od výživového poradcu Michala Páleníka

Vedeli ste, že poistenci Dôvery môžu využiť aj túto praktickú zľavu na vytvorenie jedálnička, ktorý im pomôže udržať si zdravú hmotnosť? Jedálničky sú rozdelené podľa diagnóz (močové kamene, zdravé srdce a cievy, migréna, diatebetes 2. typu, dyslipidémia), ale aj podľa životného štýlu a cieľov (pre budúce mamičky, rýchlo, lacno, jednoducho, vegetarián, prevencia, zvýšenie športového výkonu, redukcia hmotnosti). Nemusíte sa báť zložitej prípravy, jedálničky obsahujú zdravšie verzie bežných jedál aj ich bezmäsité alternatívy. Pozostávajú z bežne nakupovaných potravín v domácnosti.

Odborník radí: Pomôže mi k tehotenstvu menej kíl?

Čo jedálničky obsahujú?

  • 100 receptov na redukciu hmotnosti (raňajky, obedy, desiate, večere)
  • 50 rád pre jednoduché a lacné varenie
  • manuál s odporúčaniami na zmenu životosprávy od Miška Páleníka
  • vzorový plán jedál na 3 dni

Využite benefit TU.

Vplyv hmotnosti na plodnosť žien

Vysoká ale aj príliš nízka telesná hmotnosť môže ovplyvniť hormonálne hladiny, ktoré sú zásadné pre reprodukčné zdravie. U žien s nadváhou alebo obezitou môže dôjsť k zvýšenej produkcii estrogénu, ktorý môže negatívne ovplyvniť ovuláciu. Zníženie hmotnosti môže pomôcť normalizovať tieto hladiny hormónov, čím sa zvyšuje šanca na úspešnú ovuláciu a otehotnenie.

Odborník radí: Pomôže mi k tehotenstvu menej kíl?

PCOS je jednou z najčastejších hormonálnych porúch, ktorá môže spôsobiť problémy s plodnosťou. Častým sprievodným javom PCOS je obezita. Je dokázané, že aj malé zníženie telesnej hmotnosti (o 5-10%) môže zlepšiť pravidelnosť menštruačného cyklu a zvýšiť pravdepodobnosť ovulácie.

Zníženie telesnej hmotnosti môže zlepšiť reakciu na hormonálnu stimuláciu a kvalitu vajíčok v prípade umelého oplodnenia.

Udržiavanie zdravej hmotnosti nielen zvyšuje šance na otehotnenie, ale tiež prispieva k zdravšiemu priebehu tehotenstva a znižuje riziko komplikácií, ako sú gestačný diabetes, vysoký krvný tlak a preeklampsia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: