Odborník radí: Liečba tehotenskej cukrovky

Redakcia | 12. február 2024
Odborník radí: Liečba tehotenskej cukrovky

Liečba tehotenskej cukrovky je dôležitá nielen pre zdravie tehotnej ženy, ale aj pre správny vývoj dieťaťa. Jej základom sú úpravy životného štýlu, najmä v oblasti stravovania a pohybu.

Vaša otázka:

Dobrý deň,

aké sú možnosti liečby tehotenskej cukrovky a ako môže ovplyvniť moje tehotenstvo a pôrod? Sú nejaké dlhodobé dôsledky tehotenskej cukrovky pre mňa i pre moje dieťa po pôrode?

Liečba tehotenskej cukrovky

Na Vašu otázku odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

Dobrý deň,

najlepšou liečbou tehotenskej cukrovky je pravidelný pohyb (napríklad chôdza). Ideálne kombinovaný s diétou.

Ak nie je cukrovka dobre liečená hrozí zvýšené riziko cukrovky pre dieťa niekedy počas jeho života, a Vy máte cca. 50% šancu, že do 20 rokov budete mať cukrovku druhého typu.

Poistenkyne Dôvery majú možnosť sa telefonicky obrátiť na Linku pre zdravie, kde funguje aj poradňa pre pacientov s cukrovkou alebo zvýšeným rizikom cukrovky, odborníci Vám tam poradia ako zmeniť stravu a pohybový režim, aby ste minimalizovali riziko vzniku cukrovky v budúcnosti.

Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský je odborným poradcom a spolupracovníkom Klubu MAMA a ja v rámci Gynekologicko-pôrodníckej poradne. Registrované členky mu môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

Liečba tehotenskej cukrovky je dôležitá nielen pre zdravie tehotnej ženy, ale aj pre správny vývoj dieťaťa. Jej základom sú úpravy životného štýlu, najmä v oblasti stravovania a pohybu. 

Ako zvládnuť tehotenskú cukrovku

Stravovanie

Zamerajte sa na vyváženú stravu bohatú na zeleninu, celozrnné produkty, bielkoviny a zdravé tuky. Limitujte príjem jednoduchých cukrov a výrobkov z bielej múky.

Jedzte menšie porcie, ale pravidelne počas dňa, aby ste predišli veľkým výkyvom hladiny cukru v krvi. Zaraďte si počas dňa 3 hlavné jedlá a 2-3 menšie snacky. Dajte prednosť komplexným sacharidom, ktoré obsahujú viac vlákniny a zabezpečia pomalšie uvoľňovanie glukózy do krvi. Príklady zahŕňajú celozrnné pečivo, hnedú ryžu, quinou či celozrnné cestoviny.

Odborník radí: Liečba tehotenskej cukrovky

Pri zostavovaní jedálnička pre tehotné ženy s gestačným diabetesom je kľúčové zamerať sa na vyváženú stravu, ktorá podporuje udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi. Príklad jedálnička: 

  • Raňajky: Ovsené vločky s mandľovým mliekom bez pridaného cukru. Pridajte lyžicu mletých ľanových semienok a čerstvé bobuľové ovocie (napríklad jahody alebo maliny) pre vlákninu a antioxidanty.
  • Desiata: Hrsť nesolených orechov, napríklad mandle alebo vlašské orechy, ktoré sú dobrým zdrojom zdravých tukov a bielkovín.
  • Obed: Grilovaný kurací alebo rybací steak, podávajte s veľkou porciou zeleninového šalátu (listová zelenina, uhorky, paradajky, paprika) s olivovým olejom a citrónovou šťavou.
  • Olovrant: Nízkotučný tvaroh s kúskami jablka alebo hrušky pre zdravý mix bielkovín a vlákniny.
  • Večera: Pripravte si zeleninu ako je brokolica, karfiol, špenát a pridajte quinou ako zdroj bielkovín a komplexných sacharidov. Ako predjedlo zvoľte ľahkú zeleninovú polievku.
  • Druhá večera: Miska nízkotučného gréckeho jogurtu s malinami alebo čučoriedkami poslúži ako skvelý zdroj bielkovín pred spaním.

Pohyb

Pravidelná fyzická aktivita pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Dokonca aj krátke 10-minútové prechádzky môžu pomôcť. Pred začatím akejkoľvek novej formy cvičenia by ste mali konzultovať svoje plány s lekárom, najmä ak ste predtým neboli príliš aktívne.

Pravidelné monitorovanie hladiny cukru v krvi je kľúčové pre úspešnú kontrolu tehotenskej cukrovky. Váš lekár vám poskytne pokyny, ako často a kedy merať hladinu cukru. Pravidelné návštevy diabetológa, gynekológa a výživového poradcu sú dôležité pre správne vedenie tehotenstva s cukrovkou.

Ak máte akékoľvek otázky, obráťte sa na svojho gynekológa, konzultovať môžete aj na Linke pre zdravie, ktorú pre svojich poistencov zriadila poisťovňa Dôvera. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: