Laktačná amenorea: Nemôžem predsa otehotnieť, ak dojčím, však?

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 12. apríl 2024
Laktačná amenorea: Nemôžem predsa otehotnieť, ak dojčím, však?

Kedysi sa tradovalo, že ak žena porodila a dojčila, vraj nemohla otehotnieť.

Z určitého hľadiska to dáva zmysel, pretože ak aj samica v prírode má mladé, ktoré sa kŕmia materským mliekom, nevyhľadáva prítomnosť samca, aby dala život ďalšej generácii. Zatiaľ čo ale táto „antikoncepcia“ u zvierat do veľkej miery funguje, u ľudí môže nezriedka dôjsť k prekvapeniu.

Nižšie libido počas dojčenia

Po pôrode placenty postupne klesá hladina gestagénov, hormónov, ktoré prispievajú k udržaniu tehotenstva a hormonálny cyklus ženy sa postupne vracia do normálu, avšak s jednou dočasnou zmenou. Keďže bábätko potrebuje materské mlieko, do popredia sa dostávajú hormóny oxytocín a najmä prolaktín.

Prolaktín nielenže stimuluje mliečne žľazy k produkcii mlieka, ale aj brzdí vylučovanie a účinok gonadotropného hormónu, ktorý okrem iného zodpovedá aj za uvoľnenie vajíčka z vaječníkov. Navyše, keďže sa jedná aj o stresový hormón, utlmuje libido, čím do istej miery kopíruje trend správania sa zvierat v prírode.

Laktačná amenorea

Efekt dojčenia môže spôsobiť oneskorenie, či vynechanie uvoľnenia vajíčka, vďaka čomu môže dokonca nastať aj jav, ktorý sa nazýva laktačná amenorea.

Vo všeobecnosti sa pozoruje, že čím častejšie a pravidelnejšie žena dojčí, tým je antikoncepčný efekt dojčenia silnejší.

Veľmi zradný býva opätovný nástup menštruácie. Prvá ovulácia totiž prebehne dva týždne pred ňou a pomerne ľahko ju môže pár prehliadnuť. Preto až do tejto doby sa odporúča buď abstinencia alebo bariérová antikoncepcia – prezervatív, a to aj s ohľadom na zmeny v ženskom tele.

Mýty o menštruácii a plodnosti

Práve kombinácia vyššie uvedených zmien totiž viedla v minulosti k poverám, že ak žena dojčí, nemôže otehotnieť a týka sa to prakticky celej doby, kým dieťa prikrmuje. Tento dojem posilňuje aj fakt, že môže trvať niekoľko týždňov, či mesiacov, kým žena opäť dostane menštruáciu. Počas tohto obdobia otehotnie len malá časť žien, 95 – 98 % žien je skutočne chránených proti počatiu chýbaním uvoľneného vajíčka.

Po opätovnom nástupe menštruácie ale už šanca na otehotnenie stúpa, pričom veľký rozdiel medzi ženami, ktoré dojčia a ktoré nie, sa nezaznamenal. Prolaktín, ktorý by mal brániť uvoľneniu vajíčka, dosahuje najvyššie koncentrácie od začatia dojčenia, pričom tento stav trvá asi polhodinu. Počas dňa jeho hladiny kolíšu, čo umožňuje postupný nástup mechanizmov, ktoré vedú k obnove pravidelného menštruačného cyklu.

Nástup prvej menštruácie a rapídneho poklesu ochranného účinku dojčenia súvisí s mnohými faktormi. Napríklad vyššia úroveň života, bývanie v meste, dostupnosť potravín, vody a služieb a, čo je pomerne zaujímavé, aj vyššia úroveň vzdelania.

Naopak, u žien v subsaharskej Afrike pretrvávalo obdobie bez nástupu menštruácie dlhšie a aj antikoncepčný účinok dojčenia bol teda výraznejší. Autori Todd a Lerch (2021) na základe toho predpokladajú, že je to práve naša životná úroveň, ktorá oslavuje ináč účinný mechanizmus na kontrolu počatia. Práve v oblastiach, ktoré sú chudobnejšie, či majú nehostinnejšie podmienky si totiž sama príroda reguluje, kedy a ako môže žena mať ďalšie dieťa (príkladom môžu byť aj ženy Inuitov, ktorých menštruačný cyklus preferuje otehotnenie, aby narodené dieťa stihlo nabrať do ďalšej zimy, čo najviac síl).

Antikoncepčný účinok dojčenia klesá s prvou menštruáciou 

Napriek tomu ale nemožno zatracovať, že by dojčenie nemalo žiaden účinok. Staršie práce totiž naznačujú, že po deviatich mesiacoch od pôrodu bez používania inej metódy antikoncepcie otehotnelo až 50 % mamičiek, zatiaľ čo medzi dojčiacimi to bolo iba 7 %. Tieto rozdiely sa ale stierajú, pretože okrem životnej úrovne narúša tieto mechanizmy aj stres.

Stres síce ako taký zabraňuje počatiu (okrem iného aj vzostupom spomínaného prolaktínu), avšak keď sa jeho intenzita zmierni alebo sa vplyv stresu dočasne preruší, tak počas tohto obdobia sa môže telo ženy sústrediť na počatie a urobiť všetko preto, aby bola šanca na uchytenie oplodneného vajíčka čo najvyššia.

Objavili sa dokonca názory, že ak je žena nútená počas dojčenia užívať inú metódu antikoncepcie, berie to ako svoje zlyhanie, pretože jej telo „nefunguje správne“. Opäť je nutné zdôrazniť, že antikoncepčný účinok dojčenia klesá s prvou menštruáciou a ešte výraznejšie sa stráca, keď už sa bábätko začne prikrmovať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: