Otázka pre laktačnú poradkyňu: Je vhodná antikoncepcia popri dojčení?

Ľuba Lapšanská, dula a laktačná poradkyňa | 16. január 2020
Otázka pre laktačnú poradkyňu: Je vhodná antikoncepcia popri dojčení?

Dojčenie nie je najspoľahlivejšou antikoncepciou, to už všetci vieme. Je však vhodné užívať hormóny počas dojčenia? Aký to má vplyv na dojčenie?

Vaša otázka:
Aký  vplyv ma antikoncepcia na tvorbu mlieka? Som tri mesiace po pôrode, začínam s antikoncepciou, no mám obavy, či to neovplyvní tvorbu alebo chuť mlieka.

Hormonálna antikoncepcia počas dojčenia

je vhodná antikoncepcia počas dojčenia?Na otázku odpovedá dula a laktačná poradkyňa Ľuba Lapšanská.

Dojčenie, podobne ako tehotenstvo, pôrod a v podstate celý náš život, závisí od konkrétnych hormónov.

Antikoncepcia môže mať rôznu podobu, predpokladám však, že myslíte na hormonálnu. A tu je odpoveď jasná, keďže ide o hormóny, áno, u niektorých žien sa zníži tvorba mlieka. 

Znížená tvorba mlieka počas užívania hormonálnej antikoncepcie

ALE – to neznamená, že sa nedá dlhodobo dojčiť aj s antikoncepciou. Niektoré ženy nezaznamenajú žiaden pokles tvorby mlieka. Sú to najmä tie, ktoré dojčia často, na požiadanie, bez obmedzení a majú tesný telesný kontakt so svojím dieťatkom.

Ak začnete antikoncepciu užívať a objaví sa znížená tvorba mlieka, skúste sa na to pozrieť ako na dočasný problém. Dôležité je vaše nastavenie.

Nie je vhodným riešením okamžite siahnuť po dokrmovaní umelým mliekom. Radšej dojčite častejšie, vyhraďte si čas pre seba a dieťatko, vyzlečte sa, ľahnite si spolu do postele. Kontakt skin to skin a časté prikladanie môže dojčenie reštartnúť. Ak to nepôjde a chcete dojčiť ďalej, zamyslite sa nad tým, či nebude lepšie nahradiť hormonálnu antikoncepciu inou.

Osobne odporúčam užívať počas dojčenia iné formy antikoncepcie, nie hormonálnu. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: