TOTO radšej snažilkám nehovorte

redakcia Mama a Ja | 9. august 2017
TOTO radšej snažilkám nehovorte

Ženy, ktoré túžia po bábätku majú dosť starostí samy so sebou. Nepridávajte im ďalšie všetečnými poznámkami. Čo nerady počúvajú?

Byť snažilkou znamená byť na začiatku. Byť snažilkou znamená chvíle veľkej eufórie, ale aj obrovského smútku, či sklamania. Byť snažilkou je nezlomné odhodlanie s jediným cieľom. Nie vždy sa k nemu dá dopracovať poľahky.

Na ceste k cieľu musí snažilka prejsť a prekonať veľa – snažiť sa pozitívne myslieť, zvládať liečbu, ktorá jej hormóny a nálady mení, akoby sa zabávali na húsenkovej dráhe, bolestivé vyšetrenia, nepríjemné otázky...Pozrime sa s nadhľadom, ako sa s niektorými „snažilkovskými“ trápeniami popasovať...

 Menštruácia, ovulácia a čakanie. Čo trápi snažilky?

 

snaha o babätko

„Tak, čo máte nové?“

Banálna otázka však? V rámci spoločenských konvencií je považovaná za veľmi slušnú, prijateľnú, ale pre takú snažilku je to jedna z otázok, po ktorej chce pýtajúceho sa utopiť v lyžičke vody.

Rada snažilky Petry: „Milé baby, nádych – výdych, väčšina ľudí túto otázku kladie s jediným cieľom – chce vedieť, či teda „ste“ alebo „nie ste“, ale v zásade nemajú na mysli nič zlé. Aj pre nich je možno komunikácia s vami ťažká, aby sa vás nedotkli, nepovedali niečo nevhodné a vaša jasná odpoveď: „Ďakujem, všetko po starom, nič nové, máme sa fajn,“ im dá jasný signál, že sa vo vašom živote nič zásadné nedeje a tiež (väčšinou) pochopia, že sa ďalej pýtať nemajú.

Pokiaľ sa teda nestretnete so všetečnou susedkou, ktorá na pol autobusu rieši vašu populačnú krízu. Vašu jasnú odpoveď – všetko po starom – berie ako šancu na rozvoj komunikácie štýlom – A deti neplánujete? Už by ste mali... Máte najvyšší čas. Veď koľko to už máte rokov? Nemáte nejaký problém? Teraz je toho veľa...“ Po týchto otázkach som sa dokázala usmievať a stroho odpovedať len preto, že som si predstavovala, ako ju každým slovom vtĺkam obrovským gumeným kladivkom do zeme.“

Abeceda snažiliek: informácie, ktoré by ste mali vedieť

„Jéj, kedy to bude?“

Milá otázka..., ale ak sú za vašimi kilami chvíle „randenia“ a zhýralosti s chladničkou, alebo ste ich nabrali následkom liečby, potom to už také milé nie je. Musíme však skonštatovať, že  nadváha je nepriateľkou snaženia, preto s tým skúste niečo robiť.

My máme pre vás tip – obráťte sa napríklad na Svet zdravia, kde sa na redukciu hmotnosti nepozerajú ako na tvrdý dril, pri ktorom musíte trpieť hladom, ale na čosi, čo môže byť aj príjemné. Len treba vedieť, ako na to. Povedia vám napríklad, ktorých potravín môžete jesť, koľko len chcete, pretože z nich nepriberáte, ale aj akým sa vyhnúť, pretože vy z nich naberáte. Viete, že niekto priberá aj z obyčajnej kapusty, či paradajky, ktoré sa bežne odporúčajú pri diéte? Všetko je totiž o tom, na čo reaguje váš organizmus.

zdravá strava a tehotenstvo

Snažilka Zuzana: „Mám kilá navyše a som práve ten nešťastný typ postavy, ktorý priberá najmä do brucha. K tomu si pridajte voľnejšiu tuniku a skutočne vyzerám ako žena v radostnom očakávaní. Stávalo sa mi, že sa ma pýtali, či som tehotná a kedy mám termín. Snažila som sa to otočiť na vtip, ale – medzi nami – nie je to príjemné. Občas som mala chuť zakričať – čo tak kukáte, nie som tehotná, som len tuč-nááá! A tak som si povedala dosť – skúsim s tým niečo robiť. Navyše mi to (dosť otvorene) naznačil aj môj gynekológ, vraj, keď chcem dieťa, mám menej jesť a viac si odriekať. Uff, tvrdé, ale pravdivé.“

„Och, umelé oplodnenie? Nie je to proti prírode?!“

Napriek tomu, že asistovaná reprodukcia funguje na Slovensku už dlhé roky, ešte stále je opradená množstvom (neopodstatnených) mýtov – napríklad, že sa vám narodia pätorčatá... Pre mnohých ľudí to tiež nie je morálne správny spôsob, ako sa „dopracovať“ k bábätku a, žiaľ, svoju nevôľu vedia dať dosť jasne najavo. Nedajte sa znechutiť netaktnými otázkami, alebo im rovno predchádzajte, aj keby vás mali vyhlásiť za najväčší zázrak v obci. Koniec koncov každé dieťatko zázrakom aj je.

Rada (bývalej) snažilky Gabriely: „Myslím si, že nemusíte každému vešať na nos, ako sa vám konečne podarilo otehotnieť. To, že naša Simonka prišla na svet s pomocou asistovanej reprodukcie, vie len zopár najbližších. Navyše dnes sa už žene vkladajú maximálne dve vajíčka, práve preto, aby nedošlo k nadpočetným tehotenstvám. Rozhodnutie, či ísť alebo neísť na umelé oplodnenie, je výlučne na vás. Neurobíte ho zo dňa na deň, predchádza mu príprava vášho organizmu, nemusí sa podariť (aj niekoľkokrát), takže verte mi, budete mať dosť času zvážiť, či toto je cesta pre vás alebo nie... A ešte čosi – verte sebe, svojmu partnerovi a vašim srdciam – len vy dvaja viete, čo je pre vás a pre splnenie vášho sna dôležité.“  

Inseminácia: trochu iná cesta k dieťatku

„Viem, že ma do toho nič, ale nechcete skúsiť...“

Netajíte, že sa o dieťatko snažíte, ak sa niekto opýta popravde odpoviete, ale nie s každým máte chuť rozoberať, čo všetko ste skúsili alebo nie. A tak sa na vás lepia ako muchy na med vševedkovia, ktorí vedia, čo presne na vás zaberie. Radia toho-ktorého bylinkára, úplne novú techniku sledovania plodných a neplodných dní, zavŕšia to mailom s návrhom článkov o zázračnom splodení potomka za splnu mesiaca či výpočtom z hviezd.

Zlatica, dnes mama ročnej Klárky: „Podobní ľudia ma neskutočne vytáčali. Vytvorila som si v takej chvíli pred sebou „sklenenú stenu“ a snažila sa nevpúšťať si ich dobre mienené rady k telu. Postupne som si vytvorila formulku, ktorou som ich „odpálkovávala“ – niečo v zmysle, že ďakujem pekne, ale na nič alternatívne neverím a ak nám to nevyjde, budeme riešiť adopciu. Nemusia si robiť starosti.“ Zväčša ich to umlčalo.


túžba po bábätku

„Náladovosť nemusí byť znakom snažilky!“

Ste krátko po svadbe, tehotenstvu sa nebránite, ale ani to zásadne neriešite, iba vaše okolie to berie míľovými krokmi. No vy cítite, že máte svoj rytmus, ktorý je možno iný ako u vášho okolia a máte naň plné právo!

Biba, takmer snažilka: „Bola som vyčerpaná a na pár klientov som trochu „vybehla“ – moje kolegyne v tom videli len dve veci – buď som tehotná, alebo sa trápim, preto, že nie som. Tá ich domýšľavosť, rozhodovanie o veciach, do ktorých ich nič nie je, ma vytáčali viac, ako akýkoľvek nahlúply klient. Keď som videla, ako sa na seba veľavýznamne pozreli, mala som chuť zakričať: „Halóó, dievčatáááá, nie som tehotná a zatiaľ to ani neplánujem, ale neskutočne ma vytáča vaša domýšľavosť. Len preto, že žijem s partnerom a oslávila som tridsiatku, nemusím počuť biť biologické hodiny na poplach! Zatiaľ sú celkom mimo mňa – šokované? Váš problém!“ Krásny prejav, no pravda je, že som im to povedala len v duchu... Iba čo by zo mňa spravili hysterickú snažilku... Dnes, keď sa naozaj snažím, už kolegyne neriešim.“

Skutočný snaži príbeh: Skôr či neskôr sa to podarí!

„Potrebujem pomoc?“

Niekedy sa stane, že vaša náladovosť vyplýva nielen z liečby (môžu za ňu hormóny), ale pôvod môže byť aj v psychike. Nebojte sa priznať si, že je toho na vás veľa – očakávania vášho partnera, okolia a koniec koncov i vás samotnej. Do toho bežný stres z práce, možno nespokojnosť – skrátka viac, ako sa dá zvládnuť. Pokojne vyhľadajte pomoc.

Napríklad aj na našej web stránke v sekcii Bútľavá vŕba. Ak nenájdete práve váš problém, otvorte diskusiu a hovorte o svojich obavách, strachu, beznádeji. Iste nájdete veľa spriaznených duší, ktoré vám skutočne rozumejú. Mnohé snažilky si pochvaľujú aj tzv. fertility koučing, kde s vami vyškolená trénerka preberie všetko, čo vás trápi. Kaučky Trénerky majú často za sebou podobný osud ako vy, a preto presne vedia, čím prechádzate.   

Snažilka Jana:Moja náladovosť, popudlivosť, v jednej chvíli slzy i smiech k „hormonálnemu koktejlu“ mojej liečby patrili úplne normálne. Pomaly si na ne zvykal aj manžel. A ja? Chvíľami som už sama nevedela, kto som.. Vytriezvenie prišlo, keď som takmer siahla na kočík s dieťatkom našej susedky. Nechala si dcérku v kočíku na medziposchodí a čosi si išla vziať do bytu. Už som držala rúčku kočíka... Vtom prišla susedka s otázkou, či malá opäť plače, že jej idú zúbky, tak je mrzutá. Čosi som zamumlala, doma som sa rozplakala a dohodla som si stretnutie so psychologičkou. Výsledok stretnutia? Moje konanie bol skrat – následok nahromadeného očakávania, stresu, napätia. Učím sa relaxovať, nestresovať sa a snažilkovanie som (aspoň sa o to snažím) na určitý čas odsunula na vedľajšiu koľaj.“ 

túžba po bábätku

Prečítajte si aj:

Protilátky proti spermiám: keď otehotnenie nie je jednoduché
Skutočný príbeh: Je ťažké túžiť po niečom, čo nemôžete mať, ale ak veríte...
Skutočný príbeh: Aj ja som bola jednou z vás...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: