Cukor = SABOTÉR PLODNOSTI

Petra Hladká | 25. február 2023
cukor je sabotér plodnosti

To, čo jeme, má vplyv aj na naše reprodukčné zdravie.

Zdravá strava nie je len módnou záležitosťou. Ak sa snažíte o bábätko, mala by sa stať každodennou súčasťou vášho života. Dôvodov je hneď niekoľko.

To, čo jeme, má jednoznačný vplyv na naše reprodukčné zdravie. Je jedno, či ide o mužov alebo o ženy. Inými slovami, kvalita (aj kvantita) jedla môže ovplyvňovať čas, za ktorý sa k bábätku dopracujeme. 

Mýty a fakty o NEPLODNOSTI
Prečítajte si tiež:

Mýty a fakty o NEPLODNOSTI

Len prednedávnom zverejnil tím austrálskych a britských vedcov štúdiu, ktorá skúmala vplyv jedla na plodnosť žien. Zúčastnilo sa jej takmer 5 600 tehotných žien, ktoré vedcom poskytli údaje o svojom stravovaní pred otehotnením. Výsledky len potvrdili predpoklad odborníkov – ženám, ktoré sa pravidelne stravovali vo fast foodoch, trvalo otehotnenie omnoho dlhšie. Naopak, tým, ktoré jedávali viac listovej zeleniny a rýb, jedlo plodnosť neovplyvňovalo.  

Áno, jedlo a plodnosť spolu súvisia bez ohľadu na to, či ide o mužov alebo ženy. V prípade silnejšieho pohlavia nejde len o zdravé a vitálne spermie, bez ktorých k oplodneniu vajíčka jednoducho nedôjde, ale aj o samotnú erekciu. A aj na tento „aspekt“ potrebný k oplodneniu, má jedlo veľký vplyv.

U párov, ktoré uprednostňujú gauč, televíziu a čipsy, môže byť cesta za spoločným bábätkom dlhšia a v najhoršom prípade im nemusí pomôcť ani moderná medicína. 

Cukor = SABOTÉR PLODNOSTI

Je pravda, že jedlo podlieha mnohým trendom. A rovnako tak aj diéty, ktoré nie vždy prinesú požadovaný efekt. Je jedno, či dodržiavate zásady delenej stravy, paleodiétu alebo diétu podľa Atkinsona. Základom je premýšľať o tom, čo a koľko toho jeme. Týka sa to predovšetkým cukru. V malých dávkach neškodí a na náš nervový systém má, dokonca, upokojujúci účinok, ale keď je ho veľa, škodí...

Pri konzumácii potravín s obsahom sacharidov dochádza k rozkolísaniu inzulínovej krivky a poruchám hormonálnej rovnováhy. To však nie je všetko – cukor v tele je živnou pôdou pre rast baktérií a plesní. Problémom nie sú len cukrovinky a cukor ako taký, ale všetky nezdravé sacharidy ukryté v bielej múke a výrobkoch z nej. 

Pozor na mlieko!

Áno, aj mlieko vplýva na vašu plodnosť. Odborníci o ňom hovoria ako o príčine zníženia plodnosti niektorých žien. Obsahuje totiž galaktózu (mliečny cukor), ktorá vzniká pri trávení laktózy. Kým v ideálnom prípade pečeň vstrebe galaktózu a mení ju na jednoduché cukry, u niektorých žien tento systém nefunguje správne, k premene nedôjde a galaktóza im cirkuluje v krvi. A škodí ich vajíčkam... 

Výskum ako dôkaz

Nadmerná konzumácia cukru ako dôvod neschopnosti otehotnieť zaujíma vedcov už niekoľko rokov. Pred šiestimi rokmi preto uskutočnili pokus na opiciach, ktorý tento súvis jednoznačne dokázal. Jednej skupine opíc pridávali počas šiestich mesiacov do stravy bežný biely cukor v dávke ekvivalentnej tomu, čo zje priemerná Američanka. Druhá skupina opíc dostávala rovnakú stravu bez pridania cukru. Následne opice z oboch skupín podstúpili IVF cyklus.

Výsledok? Opice vystavené cukru mali výrazne menej zrelých vajíčok a ich vajíčka sa v porovnaní s druhou skupinou opíc oplodňovali horšie. 

5 krokov k nakopnutiu plodnosti
Prečítajte si tiež:

5 krokov k nakopnutiu plodnosti

Čo zvýši šance na otehotnenie?

Skôr než sa začnete snažiť o bábätko, trochu porozmýšľajte a dodržiavajte jednoduché pravidlá. Už len to, že vaša hmotnosť sa z mesiaca na mesiac nehýbe smerom nahor, je znakom, že váš energetický príjem a výdaj je vyvážený.

Bez toho, aby ste z vášho jedálnička jedlo vyraďovali, radšej ho doplňte o potraviny bohaté na najrôznejšie živiny. Vaše telo nie je odpadkový kôš, podľa toho si vyberajte jedlá s vysokým obsahom živín, mäso, potraviny s nízkym glykemickým indexom a zdravé tuky. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: