Snažíte sa o bábätko? 7 najčastejších CHÝB

Mgr. Jana Janáková | 20. september 2019
Snažíte sa o bábätko? 7 najčastejších CHÝB

Viete o tom, že ideálna doba na počatie je medzi 23. a 33. rokom života? S pribúdajúcim vekom sa pravdepodobnosť znižuje a po 40. roku otehotnie prirodzene iba 5 % žien.

1. Diagnostika a liečba u obvodného gynekológa

Ak sa svojmu gynekológovi zverí so svojou neúspešnou snahou o bábätko žena nad 37 rokov, mal by ju bezodkladne odporučiť do centra asistovanej reprodukcie. Tejto snažilke ide o čas, každým  mesiacom  sa jej šance na prirodzené otehotnenie znižujú. Nemá význam strácať čas vyčkávaním bez odborného komplexného posúdenia plodnosti páru na špecializovanom pracovisku. 

Ak má žena od 35 do 37 rokov, gynekológovia odporúčajú snažiť sa o spontánnu graviditu po dobu 6 mesiacov, pri neúspechu navštíviť špecializované pracovisko – centrum asistovanej reprodukcie.

U žien do 35 rokov sa táto doba predlžuje na jeden rok, čiže až keď sa vám pri pravidelnom pohlavnom styku nedarí otehotnieť 12 mesiacov, je čas zveriť sa do rúk odborníkov z centra.

V týchto prípadoch navštívte pri plánovaní tehotenstva centrum asistovanej reprodukcie hneď:

  • chýbajúce alebo poškodené vajíčkovody
  • endometrióza
  • chýbanie alebo poškodenie vaječníkov
  • sterilita z neznámej príčiny
  • zlá kvalita spermií partnera
  • neprítomnosť spermií v ejakuláte
  • imunitne podmienená sterilita
  • dedičné ochorenia
  • opakované potraty

2. Len jeden spermiogram nestačí...

Spermiogram je vyšetrenie množstva, pohybu a tvaru spermií. Nikdy nerobte závery len z jedného vyšetrenia spermií. Ak bol výsledok spermiogramu vášho partnera zlý, poraďte sa o vhodnej vitaminoterapii, úprave životosprávy a s odstupom niekoľkých mesiacov vyšetrenie zopakujte. Spermie sa tvoria približne každé 3 mesiace. Na výsledok spermiogramu má vplyv aj únava, horúčky, dlhé hodiny strávené za volantom... A mimochodom, vedeli ste, že existujú aj rôzne ďalšie testy spermií? Napríklad test fragmentácie DNA spermií, vyšetrenie autoprotilátok atď. 

3. Vek nie je len číslo

Či sa nám to páči alebo nie, naše vaječníky starnú. My, ženy, sa narodíme s určitým počtom primárnych folikulov,  z ktorých sa od puberty každý mesiac postupne vyvíja ženská pohlavná bunka – vajíčko. A ako plynie čas, mení sa množstvo aj kvalita týchto vajíčok. U žien je ideálna doba na počatie medzi 23. a 33. rokom života. Pravdepodobnosť otehotnenia v tejto dobe a za optimálnych podmienok je zhruba 25 % v každom mesiaci.

S pribúdajúcim vekom sa pravdepodobnosť znižuje a po 40. roku otehotnie prirodzene iba 5 % žien. Dôvodom je väčší počet cyklov bez ovulácie a zvýšený počet geneticky poškodených vajíčok (degenerovaných, ktoré nie sú schopné oplodnenia). Ani umelé oplodnenie vám „neopraví“ vajíčka, vo vyššom veku ženy je často jedinou možnosťou použitie vajíčok od anonymnej darkyne.

U mužov vek nehrá takú zásadnú úlohu ako u žien, nové spermie sa im vyvíjajú približne každé 3 mesiace. Avšak vo vyššom veku môžu mať muži väčší problém s erekciou a ejakuláciou.

4. Umelé oplodnenie hradené zdravotnou poisťovňou

Na základe verejného zdravotného poistenia sa uhrádzajú najviac tri cykly výkonov asistovanej reprodukcie (spolu s čiastočnou úhradou za lieky potrebné k umelému oplodneniu) ženám do dovŕšenia 39. roku veku života, ak ide o príčiny, uvedené v Nariadení vlády SR č. 777/2004 Z. z (poškodenie vajíčkovodov, endometrióza, mužský faktor atď.). Zdravotná poisťovňa vám hradí len časť nákladov na lieky a výkony asistovanej reprodukcie. Oboznámte sa vopred s jednotlivými položkami cenníka, zistite, ktoré výkony sa týkajú priamo vás a kedy sa požaduje úhrada. Môže totiž ísť aj o stovky eur.

centrum asistovanej reprodukcie

5. Na prvýkrát sa umelé oplodnenie nepodarí nikomu

Reči o ne/úspešnosti umelého oplodnenia sú rôzne. Niektorí hovoria, že na prvýkrát sa to nepodarí nikomu, aby centrum zarobilo. Pravdou však je, že takéto zmýšľanie by centru peniaze neprinieslo. Neúspech by pravdepodobne väčšinu klientov odradil. Nie je lepšej reklamy ako výborné štatistiky úspešnosti a spokojné klientky, ktoré šíria dobré meno centra a svoje pozitívne skúsenosti s personálom, priebehom liečby a hlavne s výsledkom!

6. Otázka priorít... Čo všetko je potrebné obetovať?

Ak si niekto myslí, že pre úspech umelého oplodnenia stačí mať peniaze, hlboko sa mýli. Snažiaci sa pár musí obetovať hlavne svoj čas – liečbu nevybavíte dvomi/tromi návštevami centra. Počas stimulácie injekciami je potrebné chodiť na časté kontroly, byť k dispozícii „na zavolanie“, mnoho žien je v tomto období radšej na PN. Každodenná aplikácia injekcií si taktiež vyžaduje vysokú mieru obety. Úprava životného štýlu partnerov (nefajčiť, úprava hmotnosti, dostatok spánku...) je už len čerešničkou na torte...

7. Choďte na dovolenku a otehotniete ihneď

Tieto a podobné rady sú vám isto známe. Poznáte určite množstvo príbehov o tom, ako sa „to“ podarilo práve na dovolenke pri mori, či presne vtedy, keď ste snaženie sa o bábo už úplne vzdali... Nie vždy je však problémom psychika, dovolenka pri mori ešte žiadnej žene s nepriechodnými vajíčkovodmi nepomohla... Prvým krokom vo vašom snažení by určite malo byť dôkladné vyšetrenie oboch partnerov a ak sa nič nenájde, bookujte letenky. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: