Život slobodnej mamy: O Lásku neprosím

Gabriela/ spracovala: Dagmar Balúchová | 19. marec 2023
Život slobodnej mamy: O Lásku neprosím

Všetko sa dá zvládnuť aj bez partnera. Tvrdí 24-ročná Gabriela, mamička synčeka Róberta, o ktorého sa stará sama. Jej celoživotným krédom je – pozitívne myslenie.

Veľa slobodných mamičiek ťažko zvláda situáciu, kedy ich partner, či manžel opustí a ony ostanú matky-samoživiteľky. Majú strach, či dokážu zabezpečiť pre svoje deti skvelú budúcnosť a plnohodnotný život. Preto som sa rozhodla napísať môj životný príbeh, ako mladej matky samoživiteľky, ktorá zvláda všetky starosti i radosti so svojím synčekom, priznáva Gabika. 

Partner si našiel frajerku počas môjho tehotenstva

Začala sa narodením toho najúžasnejšieho stvorenia na svete, ktorým je pre každú matku jej dieťa. Môj syn Robko sa narodil 15. 2. 2015, s hmotnosťou 3 890 g a dĺžkou 54 cm. Už v tom čase som bola slobodná matka, nakoľko sme si s partnerom nerozumeli a ešte počas môjho tehotenstva si našiel inú partnerku.

Ten moment, keď som si uvedomila, že budem slobodnou matkou, bol ťažký. Tešila som sa na malého, ale... Vždy som chcela mať kompletnú rodinu. Prvé dva mesiace boli náročné. Mala som obavy, či to sama zvládnem. Čakala som svoje prvé dieťatko a nevedela som, čo ma čaká. Mala som strach, ale zároveň som pociťovala úľavu, že Robko bude vyrastať v prostredí bez každodenných hádok. 

Ako u väčšiny žien, aj moja predstava o budúcnosti bola s mužom a neskôr s manželom, s ktorým budeme spoločne vychovávať naše deti. Ale život je niekedy iný, ako si ho vysnívame...

Celé tehotenstvo som bývala  u rodičov, našla som v nich veľkú oporu

Najviac mi pomohla mamina. Naučila ma zvládať kritické okamihy. Bola so mnou aj v pôrodnici a celý čas stála pri mne. Pôrod trval 13 hodín, ale mala som epidurálnu analgéziu, ktorá mi pomohla v najväčších bolestiach. Najkrajší moment bol, keď som držala a cítila vôňu môjho Robinka.

No postupne som chcela sebe i mojej rodine dokázať, že i napriek tomu, že ma partner opustil, dokážem sa o seba a o syna postarať. A keď sa mi naskytla príležitosť vlastného bývania, neváhala som.

No cez víkendy naďalej chodievam so synčekom k rodičom, kde si aj oddýchnem. Taktiež mi pomáhajú starí rodičia. Keď potrebujem ísť k lekárovi, ochotne mi Robka postrážia. Za to sa im chcem touto cestou poďakovať.

Peniaze sú stále problém, slobodné matky to poznajú 

Áno, mnohé slobodné mamy to dobre poznajú. Občas je to ťažké, ale keď sa človek naučí rozumne hospodáriť, určite to zvládne. Ja napríklad jeden mesiac šetrím a ďalší si môžem dovoliť urobiť sebe a malému radosť. Vždy si zaplatím najprv povinné platby a zrátam si, koľko mi ostane na živobytie. Vždy si z toho niečo odložím na horšie časy. Zvyknem si privyrobiť tak, že prinesiem do bazáru veci, ktoré nepotrebujem a za ich predaj dostanem pár eur.

Mne, ako slobodnej mamičke, je každá takáto pomoc dobrá. Kupujem potraviny, z ktorých sa dá uvariť viac jedál a tak tiež ušetrím. Hlavne nekupujem pre seba a pre syna drahé oblečenie a kozmetiku. Mám už vybrané obchody, kde vždy kúpim za dobrú cenu kvalitné veci. Nakoľko je synček silný alergik, musím mu kupovať špeciálne detské mlieko, ktoré je síce drahšie, ale ide o jeho zdravie. Tiež veľmi neušetrím na liekoch a hlavne na krémikoch, ktoré musí užívať kvôli citlivej pokožke. 

Syn je mojou oporou. Neľutujem ani chvíľu, že ho mám

Keď synček príde za mnou a povie „mama“, pri srdci ma zahreje. Nič nie je krajšie ako detský úsmev... Každý deň si čítame rozprávky o zvieratkách, ktoré má Robko veľmi rád. Chodíme na prechádzky popri aleji stromov, kde v rieke plávajú kačičky a ja vidím radosť v jeho očiach, keď im hodíme kúsok chlebíka. Rád počúva hudbu, pri ktorej tancuje. Hudobné cítenie ma po svojom prastarom otcovi, ktorý hrával v kapele. Miluje vodu, vo vani pláva ako žabka. Papať mu tiež veľmi chutí. 

Ale máme aj „svoje“ dni, kedy nás vedia riadne potrápiť zúbky. Dvakrát do týždňa navštevujeme centrum pre deti s mamičkami, kde si deti zvykajú byť v kolektíve, spolu sa hrajú a mamičky si zatiaľ poklebetia. Raz, keď detičky pôjdu do škôlky, kde sa stretnú s kolektívom, budú naň lepšie pripravené. Robkovi sa v centre páči. Keď tam prídeme a zbadá detičky, hneď cupitá za nimi a ja sa teším z jeho radosti. Mám dobrý pocit, že svoj voľný čas trávim plnohodnotne. 

Synovi určite chýba otec...

Aj keď sa s ním občas stretáva. Ale tým, že je ešte malý, nevníma veľmi, že nie sme úplná rodina. Uvedomujem si, že neskôr bude ťažké vysvetliť mu, prečo s nami jeho otec nežije... Rozmýšľam o tom momente a pripravujem sa naň. Ale viem, že som urobila dobre, keď som sa rozhodla žiť sama. Pre dieťa nie je dobré vyrastať v prostredí, kde je veľa hádok. Žiť s niekým, komu nedôverujete, sa nedá.

Všetky sme krásne, ale každá matka si musí nájsť čas aj pre seba. Ja čas pre seba riešim kávičkou s kamarátkami, kde sa porozprávame, nákupmi s mojou najlepšou kamarátkou – maminou, ale najradšej trávim čas hraním sa s Robkom. 

Mojím veľkým snom je, aby bol zdravý. Túžim mať okolo nás veľa dobrých ľudí, milujúcu rodinu a raz... Raz si založiť vlastnú rodinu a mať pre Robka ešte súrodenca. 

Posledným snom je otvoriť si detské zábavné centrum, kde budú rôzne krúžky pre deti – od tvorivých dielní po tanečné kurzy, skrátka, pre každé dieťa rôznej vekovej kategórie niečo zaujímavé a zábavné. Kým sa tak stane, budem si hľadať prácu, ktorá nás so synom uživí.

Nie som sama...

V mojom okolí poznám jednu slobodnú mamičku, s ktorou sa stretávam a spolu prežívame radosti i trápenia našich detí. Pomáhame si navzájom a vieme sa pochopiť. Spolu chodievame s detičkami na prechádzky a podobne. A čo by som odkázala ženám, ktoré stoja pred podobnou voľbou, ako som bola pred časom ja? 

Nebojte sa byť slobodnou matkou. Nemusí to znamenať, že zostanete navždy sama! Váš život bude možno trochu iný, ale rozhodne krásny a plnohodnotný! 

- Gabriela - 

Máte aj svoj príbeh? Chcete sa vyrozprávať, poradiť, či inšpirovať ostatné ženy? Napíšte nám. koscelnikova@orbisin.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: