Každý mi hovoril, že dieťa nevynosím. Mám ich doma štyri

Čitateľka Zlatka. | 29. jún 2023
Každý mi hovoril, že dieťa nevynosím.

Toľko som sa doma, v práci, medzi kamarátkami napočúvala o svojej váhe. Že som vychrtlina, nezdravá, anorektička... Ja som len maličká. Ale zato dosť silná, aby som vynosila dieťa.

Od maličkého dieťaťa si pamätám, ako som sa len doťahovala na spolužiakov a kamarátov a všade som bola najmenšia. Taký chrústik, čo bolo síce rozkošné, kým som bola dieťaťom, ale neskôr, keď spolužiačky začali vyzerať ako mladé dámy, ja som bola ako ich mladšia setra. Menštruovať som začala v pätnástich. 

Bola som stále chudučká

Bola som "Tá malá". Ako puberťáčka som dosť trpela a chcela som vyzerať ženskejšie, no nech som jedla koľko som jedla, váha nerástla nejako vysoko. Chodila som aj na B12 a lekárka ma poslala aj na vyšetrenie štítnej žľazy, či náhodou... nič. Zdravá ako buk, len chudá. Mama vždy vravela, že starká bola taká maličká, ja si ju už veľmi nepamätám, zomrela pri autonehode, keď som mala asi tri roky. Na fotkách sa však naozaj podobáme aj podľa tváre, aspoň viem, že ma nepriniesla kukučka... :)

Na dieťa musíte mať silu

Frajera som si našla až na vysokej škole. Celkovo som nebola skôr pripravená, mala som čo robiť s prijatím samej seba, že sexi kosť zo mňa proste nebude. Študovali sme obaja prírodné vedy ( doteraz obaja učíme). Po štátniciach sme sa zobrali a plánovali dieťatko. Na prehliadke u gynekológa som si vypočula staré známe:
"málo tuku", "na dieťa musíte mať silu", a pod. Ja viem, že to dobre myslel lekár, podozrieval ma z anorexie, ale po krvných testoch zistil, že mi nič nechýba, tak pochopil... Ale mala by som pribrať. Keby vedel, že aj ja by som chcela... Vitamíny, vitamíny, doplnky stravy a tak dookola. 

Dva roky sme čakali, kým som našla na tehotenskom teste dve čiarky. Počas tých dvoch rokov sa mi vrátili všetky tie nepríjemné poznámky o "maličkej" a " príliš chudej", lebo veď toto hlavne videli ľudia ako príčinu toho, ze som neotehotnela na prvý šup. Niektoré páry čakajú ešte viac predsa. 

Počas tehotenstva som pribrala!

Konečne som sa tešila ako blázon, keď sa ručička na váhe posúvala hore a vyššie. Ja viem, nočná mora mamičiek, ale ja som bola šťastná. Celkovo 10 kíl. Taká som bola rada, bezproblémové tehotenstvo sa skončilo pôrodom v 38. týždni, ale všetko bolo úplne v poriadku -  aj so mnou aj s bábätkom.  Po dvoch rokoch ďalší pozitíny tehotenský test a ďalšie bábätko, druhý chlapček. 11 kíl navyše v tehu, ešteže aspoň vtedy moje telo pochopilo, že musí stúpnuť váha, inak bude zle :) Ani vám nebudem hovoriť, že po pôrodoch tie kilá zliezli ani neviem ako - bohužiaľ. Zostalo mi asi tak jedno k dobru. 

Každý mi hovoril, že dieťa nevynosím.

Také "tintítko" a toľko detí vynosí

Keď nastúpil najstarší syn do školy, prekvapilo ma, že som zostala tehotná, ale prijali sme túto správu ako fakt. Tušila som od začiatku, že to bude dievčatko a veru aj bolo a po troch ďalších rokoch, ešte jedno k nám prišlo. Gynekológ stále len hlavou krútil, keď som pribehla, že som zase tehotná, že kde mám toľko sily v sebe, keď som také tintítko... Už som to nebrala osobne, ale bola som na seba hrdá, že som dokázala vynosiť zdravé deti. Prestala som svoje telo nemať rada a začala som ho akceptovať. Proste má takú formu, v akej mu je asi najlepšie. Až deti mi priniesli toto poznanie. Dali mi dôveru v seba. 

Sú parádne, ani jedno nechodí na B12, chutí im jesť a spĺňajú "tabulečky". Ale možno ich deti sa budú dívať na fotku babičky maličkej a povedia si: "Jáj, tak to máme v rodine".  Tak to je. 

Čitateľka Zlatka. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: