Žijeme povrchné vzťahy a potom robíme hlúposti

Marika Koscelníková | 28. jún 2023
Žijeme povrchné vzťahy a potom robíme hlúposti

Tvoj muž ťa nechce v mladšej či chudšej verzii, tvoj muž chce rovnako ako ty, aby ste si zostali blízki a zdieľali spolu to, čo prináša život.

Páčim sa ti ešte?

Alebo lepšie povedané, kde je problém v našom vzťahu, ak si kladiem túto otázku?

Možno ste sa dnes pozreli do zrkadla kritickým pohľadom, ktorý je nám ženám taký blízky a napadla vám táto otázka. Dívali ste sa na svoju tvár, videli kruhy pod očami a vrásky na čele. Redšie vlasy, možno širší pás a prsia, ktoré bez podpory už ani nevyzerajú ako vaše.  Zmenili ste sa. 

Aké pocity vo vás vyvoláva tento fakt? Zmena?
Ste nahnevaná?
Máte obavy?
Ste odhodlaná niečo zmeniť, aby vám zrkadlo ukázalo inú tvár, iné telo, inú ženu?
Ste z toho smutná? 

Meníme sa a je to prirodzené

Meníme sa ako všetko okolo nás. Zmena je prirodzená a podlieha jej obľúbené tričko, v ktorom spíte celú noc aj jedálenský stôl, pri ktorom trávite chvíle s vašimi milými. Odtlačili sa do nich vaše sny  aj bezsenné noci, prvé príkrmy vášho dieťaťa aj skvelá narodeninová párty. Aj vaše tričko aj váš stôl sú plné odtlačkov vášho života. Tak ako vaša tvár a telo.  

Stále ste to vy. Zmenené časom, tým, čo ste zažili, všetkými smútkami, pôrodmi, šťastím, milovaním aj sklamaním. Vidíte to vo vašej tvári? To je dobre, lebo si píšete svoj príbeh a ak by bola nemenná, bola by prehliadnuteľná, podobná ostatným, bez života, ktorý v nej máte zapísaný. Toľko trápenia prežívajú tehotné ženy, keď si musia pichať injekcie do brucha, ale často nemajú problém podstúpiť bolestivejšie zákroky na svojej tvári či tele, aby zmenili to, čo je prirodzené. 

Nebudete viac sexy, ak sa vám nerozosmejú vejárikmi oči, neupútate viac pohľad svojho muža, ak sa vám neobjaví vráska medzi obočím. Lebo viete čo? Vášmu mužovi je to jedno, prečo to nie je jedno vám? 

„Každý muž vie, že po pôrode a dojčení prsia ovisnú, lebo je to normálne aj  tí vaši muži to vedia a nechcú dokonalé prsia, chcú ich len dostupné,“ konštatuje psychológ Ľudovít Dobšovič  a zdôrazňuje, že to nie je o váhe, prsiach, vráskach, vždy je za tým vzťah. Niečo v ňom je, čo nás postaví do krivého pohľadu na seba.

„Ak zmením svoj výzor, zmením sa aj ja a náš vzťah? Zmení sa to, čo sa doma deje? S ľuďmi pracujem 50 rokov a môžem povedať s istotou, že to nezaberá. Problém vo vzťahu nevyriešia injekcie, botoxy ani diéty.“ Podľa odborníka párom chýba intimita v rozhovoroch. Žijeme povrchné vzťahy, keď gro našich tém tvoria kalendáre, nákupy, dovolenky, peniaze a bežné veci všedného života, ale nepočúvame sa naozaj. Nevieme sa počúvať, nedokážeme sa rozprávať o sebe. Skúste položiť svojmu partnerovi otázku: Cítim sa nedostatočne a nespokojne, čo myslíš, čo je za tým? Príliš komplikované, že? 

„S manželkou robíme párové sedenia, na ktoré prichádzajú aj partneri, ktorí sú spolu cez dvadsať rokov a zisťujú, ako málo sa poznajú. Netušia o sebe veľa vecí. Napríklad mnohých zaskočila otázka: „Čím by ste prekvapili svoju partnerku, akým darčekom, ktorý by ju naozaj potešil?“  Mnohí museli dlho premýšľať a rovno priznali, že nevedia. Padli aj tipy ako smotanový jogurt, lebo manželka ho miluje, alebo tlakový hrniec (žena si to môže preložiť - aby som mohla rýchlejšie a lepšie variť?).  O čom sa doma bavíme, keď nevieme, čo poteší naozaj nášho partnera? Ženy často hovoria, že majú doma hluchých mužov – ona hovorí A a on počuje B. Kde je problém, v jeho počúvaní, alebo v mojom rozprávaní? Hovorím jazykom, ktorému muž rozumie?,“ psychológ Ľudovít Dobšovič odporúča zamyslieť sa aj nad touto otázkou. 

TIP pre páry:

Dobrou pomôckou pre páry, ktoré sa „zabudli“ rozprávať sú aj hry s kartičkami, na ktorých sú otázky rôzneho charakteru a niektoré idú naozaj do hĺbky. Môžete sa o sebe dozvedieť viac, byť spolu a prejsť od bežnej komunikácie k zabudnutým témam a pocitom. Zaujímavou skúsenosťou, ak máte chuť popracovať na komunikácii hlbšie, môžu byť encanterové skupiny. Nejde o žiadnu terapiu, sú zložené z mužov a žien rôzneho veku  a vytvárajú pestré spektrum názov a pohľadov. Môžu vám otvoriť uši, keď hovorí druhé pohlavie a pomôžu vám dešifrovať, čo vlastne hovorí. 

Žijeme povrchné vzťahy a potom robíme hlúposti 

Prečo sa chceme zmestiť do formy ženy, ktorou už nie sme?

Je ťažšie otvoriť Pandorinu skrinku a rozobrať to, čo nás naozaj trápi, ako podstúpiť bolestivý zákrok? Toľko zmätku je v mnohých myšlienkach a rozhodnutiach, ktoré sme prijali za svoje a možno stačilo sa len podeliť s niekým o tom, čo cítime a prečo to cítime.

Mnoho žien sa už počas tehotenstva zamýšľa nad tým, ako sa po pôrode „dostane do formy,“ do akej formy sa chceme vtesnať, veď vďaka dieťaťu už máme inú podobu, sme iné od hlavy až po päty. Sme matkami. Prečo sa chceme zmestiť do formy ženy, ktorou už nie sme? Je aj na nás, na médiách, aby sme v ženách povzbudzovali ich hodnotu, ktorá nie je závislá na výzore či výkone, sebavedomie, ktoré nemá nič spoločné s kilami ani vráskami.

Mamy sa predsa  nepotrebujú „opravovať“. Potrebujú sa rozprávať, zabávať, milovať a robiť všetky veci, ktoré ich napĺňajú spokojnosťou, pritom sprevádzať po svete svoje dieťa, deti a žiť plnohodnotný partnerský život.  

Impulz neprichádza od partnerov 

„Ženy oveľa menej dávajú na názor mužov, skôr sa porovnávajú medzi sebou a veľmi podliehajú tlaku médií. Pochybujú o sebe, či sú prijateľné pre svoje okolie, ak sa im zmení napríklad postava po pôrode, čo je úplne prirodzené. Média však ukazujú iný obraz a ten v nich vyvoláva pochybnosti. Prichádza smútok žien, frustrácia, začnú si strážiť každé deko,  vrásku a to prináša aj do vzťahu nepohodu, “ konštatuje psychológ Ľudovít Dobšovič.

„Muži majú samozrejme svoje preferencie, ale zďaleka -  a to hovorím z dlhoročných skúseností s prácou v párových terapiách -  to nie je také prioritné.  Kritika mužov smeruje skôr k iným veciam, ako je komunikácia, správanie ženy k mužovi, postoje a podobne. Ak prichádza muž s myšlienkou: „Niečo by si mala so sebou urobiť,“ je trhlina niekde hlbšie vo vzťahu. Môže to signalizovať to, že sa muž necíti byť stredom pozornosti a vtedy kritizuje výzor ženy – je za tým skryté: „Urob s tým niečo, kvôli mne, budem sa cítiť dôležitejší“. Vo vyzretých partnerstvách určite muž neopúšťa ženu kvôli výzoru. Aj my starneme, aj my sa meníme a ženy nás za to nekritizujú, to si veľmi dobre uvedomujeme,“ uzatvára odborník.  

Postav sa pred zrkadlo mama a pozri sa na seba

Páči sa ti, čo vidíš? Prijímaš zmeny, ktorými prešlo/prechádza tvoje telo? Potrebuješ nový impulz? Skús urobiť malé veci, ktoré ti pomôžu cítiť sa lepšie – zlepši životosprávu, viac spi a dobre jedz. Behaj a prechádzaj sa, tancuj, ak máš chuť. A hlavne, porozprávaj sa o tom čo cítiš, so svojim partnerom. Možno bude zaskočený tvojou úprimnosťou, možno ťa objíme, možno nepovie nič len pokrčí plecami, možno to bagatelizuje... nevieš, kým neskúsiš. Je to tvoj najbližší človek, tak prečo mu nepovieš o svojich pochybnostiach?

Tvoj muž ťa nechce v mladšej či chudšej verzii, tvoj muž chce rovnako ako ty, aby ste si zostali blízki a zdieľali spolu to, čo prináša život. 

Chcem s tebou zostarnúť je trvalejšie vyznanie ako ľúbim ťa, povedali ste si to navzájom? 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: