Starajte sa o prsia pri dojčení

Redakcia | 24. apríl 2023
Starajte sa o prsia pri dojčení

„Už počas tehotenstva som bola presvedčená o tom, že budem dojčiť. Tak dlho, ako bude treba. Za každú cenu. Keď sa mi narodila dcérka, chcela sa dojčiť neustále. Moje bradavky boli popraskané, boleli. Dcéra plakala a ja som veľmi chcela, aby sme neprestali. Do mesiaca som dostala zápal a bol koniec...“

To sú slová našej čitateľky Ivony. Dôverne sme jej rozumeli. Aj my sme len ženy a mnohé z našej redakcie si tiež prešli svojím trápením s dojčením.

Dojčenie je veda. Treba skúšať, učiť sa... A ešte niečo – nečakať, že to pôjde bez následkov. Môžete si však pomôcť. Preto sme pre vás zhrnuli rady, ktoré pomohli nám.

Dojčenie: Starajte sa o svoje prsia

1. Už počas tehotenstva sa pripravujte. Určite ste si všimli, že ako rastie vaše bruško, zväčšujú sa vplyvom hormónov i vaše prsia. V tehotenstve, ale i po pôrode  môžu byť vaše bradavky citlivejšie, väčšie a obsahovať viac pigmentu. Pokožka bradaviek je počas dojčenia veľmi namáhaná, nezabúdajte na to.

2. Nepodceňujte výber dobrej podprsenky vhodnej na dojčenie s odopínaním košíkov, vďaka čomu si dieťa lepšie priložíte. Avšak, ak je to možné, buďte doma aj bez podprsenky, aby sa pokožka mohla dostatočne vetrať.

prsia pri dojčení

3. Bez vložiek do podprsenky ani krok! Kým ste neboli tehotná, ani ste o nich nechyrovali, že? Po pôrode, keď sa vám mlieko bude uvoľňovať aj mimovoľne, ich oceníte. Nechcete predsa chodiť s fľakmi na tričku...

4. Správna technika pri dojčení je alfa a omega. Nečakajte, že to pôjde automaticky. A hanba bokom – ak ste prvorodička, naštudujte si polohy vhodné na dojčenie a pokojne si ich skúste ešte počas tehotenstva s priložením napríklad bábiky. Keď sa bábätko narodí, hľadajte tú polohu, ktorá vám obom bude vyhovovať, a tým zabránite poraneniu bradaviek. Absolvujte predpôrodný kurz a nehanbite sa o pomoc požiadať aj laktačné poradkyne, pretože práve nesprávna poloha a zlá technika satia bábätka stoja za väčšinou ťažkostí s dojčením.

5. Buďme však realistky – úplne bez drobných raniek na bradavkách to nepôjde. Nie sú totiž prispôsobené tvrdým ďasienkam vášho bábätka a tlaku, ktorý pri dojčení na ne vyvíja. 

6. Keď sa objavia prasklinky, mamičky sa boja dojčiť, alebo dojčia cez bolesť. Pri dojčení by malo mať bábätko v ústach celú bradavku i časť dvorca, čo zmierňuje bolestivosť pri dojčení. 

7. Počas dojčenia a obzvlášť, ak máte boľavé a popraskané bradavky, dbajte ešte viac na hygienu prsníkov a bradaviek. Nie však na báze mydla a sprchovacích gélov, pretože by mohlo dôjsť k ešte väčšiemu vysušeniu pokožky. Siahnite radšej po čistej vode a následne po hydratačnej mastičke. 

8. Chrániče bradaviek – nie všetci odborníci na dojčenie sú s nimi „ok“. Mnohé mamy si ich však nevedia vynachváliť. Chránia boľavé a popraskané bradavky a zväčša sú zo silikónového materiálu.

9. Pri citlivých, sčervenaných bradavkách siahnite po hydrogélových vankúšikoch, ktoré hoja ragády, zvyšujú elasticitu bradaviek a vďaka chladivému efektu tíšia bolesť. Pred použitím ich môžete vychladiť v chladničke.

10. Lanolín bez prísad a konzervačných látok upokojuje citlivé a popraskané bradavky. Neobávajte sa preto natrieť si bradavky krémom, ktorý ho obsahuje. Je bezpečný aj pre bábätko.

11. Do bradavky môžete skúšať vmasírovať aj  kvapky mlieka. Vďaka svojim vlastnostiam a obsahu tuku môžete tak predísť vzniku trhlín a ragád.

12. Aj keď môže byť pre vás dojčenie namáhavé, nebuďte v strese. Dieťatko to vycíti a môže to negatívne ovplyvniť aj množstvo a kvalitu vášho mlieka. A to predsa nechcete. 

13. So zväčšujúcou sa hmotnosťou prsníkov sa môžu na nich objaviť strie. Ako je dobre známe, je ľahšie im predchádzať, ako ich následne riešiť. Používajte preto vhodné krémy určené na strie. 

14. Pozor na infekciu – ak sa na vašich bradavkách objavia biele či začervenané fľaky, ktoré svrbia či pália, môže ísť o kvasinkovú infekciu. V takomto prípade je ešte dôležitejšia hygiena a pri zhoršení stavu aj posúdenie lekárom, ktorý v prípade potreby predpíše prípravok proti infekcii. Kvasinková infekcia sa môže z vašich  prsníkov preniesť dojčením do úst dieťatka a vytvoriť sa v nich tzv. soor (žabka). Aj preto je hygiena bradaviek tak veľmi dôležitá.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: