Kríza vo vzťahu! Čo s ňou?

Mgr. Marika Koscelníková | 25. júl 2017
Kríza vo vzťahu! Čo s ňou?

Každé manželstvo z času na čas postihne nejaká kríza. Alebo aspoň občasné zakolísanie.

Manželstvo, to sú  tri týždne zbožňovania, tri roky hádok, a tridsať rokov tolerancie

(George Bernard Shaw)

V čase, keď ste sa rozhodli vstúpiť do oficiálneho vzťahu s partnerom, ste zrejme len málo tušili o ceste, ktorá je pred vami.

Rozhodnúť sa prijať meno toho druhého a zdieľať s ním po zvyšok svojho života dobré aj zlé je jednoduché. Rozhodnúť sa zostať verný svojmu rozhodnutiu v čase, keď nastane prvá, druhá či tretia manželská kríza, to už také jednoduché nie je.

Podľa štatistík je najčastejšou príčinou rozvratu manželstva "rozdielnosť pováh, názorov a záujmov"
. Znamená to, že pred vstupom do manželstva sú partneri iní, ako počas neho? Čo sa zmení počas spoločného života v manželstve?

Tehotenstvo: kríza vo vzťahu?

Vývojové krízy manželstva

Odborníci upozorňujú na fakt, že spolužitie dvoch dospelých ľudí v jednej domácnosti, výchova detí a riešenie problémov ovplyvňuje kvalitu vzťahu, ktorý sa v čase vyvíja.

Všetci chceme prežiť šťastné a bezproblémové manželstvo. Túžime po zdravých a šikovných deťoch. Chceme partnera, ktorý nás podporí v ťažkých chvíľach a veríme v šťastný život až do konca.

Napriek tomu, že nás na zlé časy upozorňuje aj sobášna formulka „V dobrom aj v zlom“,  na riešenie problémov a kríz nie sme  pripravení. Treba s nimi však počítať. 

Prvá manželská kríza: rok po svadbe

Po roku spoločného života v manželstve nastupuje čosi, čo by sme mohli nazvať vytriezvenie. Partneri začnú vnímať svoje nedostatky a zlozvyky. Niektorí s nimi bojujú, iní sa ich učia tolerovať.

Rodina si vytvára svoje rituály a aj vďaka nim hľadajú dvaja ľudia kompromisy pre spoločný život. Prvá kríza prichádza často s narodením dieťaťa, keď sa z partnerov stávajú rodičia.

Starostlivosť o nového človiečika so sebou prináša okrem radosti aj fyzickú a psychickú záťaž. Keď príde realita prebdených nocí, kŕmenia a plaču, je dôležitá vzájomná podpora.

Otcovia občas bojujú so žiarlivosťou na malého tvora, ktorý na seba strhol všetku pozornosť. Mamy potrebujú oddych a pomoc. V tomto období manželom pomôže, ak sa pokúsia okrem riešenia vlastných problémov vyjadriť pochopenie aj tomu druhému.

Prečítajte si: Oddelené spálne. Kríza alebo nový trend?

Druhá manželská kríza: 3. - 7. rok v manželstve

Fáza formovania novej rodiny je náročná. Partneri si plánujú čas, delia prácu, prispôsobujú sa novému režimu a novým stereotypom. Medzi tretím až siedmym rokom spolužitia sa objavuje na scéne ďalšia kríza.

Signálom, že sa niečo deje môžu byť protichodné pocity voči partnerovi. Láskavosť a starostlivosť strieda chlad až nenávisť. Začínajú sa pochybnosti, či s týmto človekom, ktorý nesplnil vaše očakávania, dokážete zostať do konca života.

Ak pociťujete napätie, je dôležité komunikovať s partnerom o tom, čo sa deje. Ľahostajnosť vedie k odcudzeniu a nezáujmu. Pokúste sa vecne rozobrať celú situáciu. Hľadajte kompromisy spoločného fungovania a nechajte priestor tomu druhému, ak vás oň požiada.

Nevera... 9 rád, ako jej predchádzať

Tretia manželská kríza: prázdne hniezdo

Medzi sedemnástym až dvadsiatym piatym rokom manželstva sa mení rodinná situácia. Deti dospievajú a odchádzajú z domu. Rodičia sa opäť viac stávajú partnermi a do popredia sa dostáva ich vzťah.

Zostanú sami so sebou a čaká ich približne tretina nového života. Ženy bojujú s obavou  zo straty sexuálnej príťažlivosti, u mužov môže nastať obdobie tzv. „druhej mladosti“.

Odborníci radia zabudnúť na starosti a viac sa venovať svojim koníčkom a spoločným priateľom. Aj keď to už medzi partnermi neiskrí a romantika sa zo vzťahu stratila, zostalo kamarátstvo.

Psychológovia hovoria o pragmatickom vzťahu. Viem kto si, čo môžem od teba očakávať a rešpektujem ťa. Ak manželia počas spolužitia budujú nielen svoj rodičovský, ale aj partnerský vzťah, zvládnu toto obdobie ľahšie.

Prečítajte si: Krehké vzťahy na diaľku

Ďalšie krízové obdobie pre manželstvo: odchod do dôchodku

Krízovým obdobím je aj odchod do dôchodku, hormonálne zmeny a staroba. Pocity zbytočnosti, zdravotné problémy a osamelosť.

Ak sú partneri vyrovnaní so životnou situáciou, môže to byť pre nich čas oddychu a pokoja. V tomto období sa im vracia láska a energia, ktorú investovali do vzťahov k deťom, ale aj jeden k druhému.

Zabojovať alebo nechať tak?

Partneri, ktorí spolu dokážu vyriešiť prvú krízu, ktorá zasiahla ich manželstvo, majú veľkú šancu prekonať aj tie ďalšie.

Musia to však chcieť obaja. Väčšina rozvodov sa udeje do desiateho roku manželstva. Stáva sa, že nespokojnosť pociťuje len jeden z partnerov, zatiaľ čo pre druhého je daný stav vyhovujúci.

Dôležité je hovoriť o svojich pocitoch tak, aby to nevyznelo ako útok. Nechajte tomu druhému čas pochopiť vás a zaujať postoj. Ak on sám situáciu nevníma ako zlú, môže sa cítiť ohrozený.

Počas manželstva treba rátať s tým, že partneri si navzájom zovšednejú. Denno-denné stereotypy sa stanú zvykom a romantiku vystrieda praktický život.

Ženy chcú túto situáciu riešiť, muži o tom poväčšine nechcú komunikovať. Unikajú, mlčia alebo hľadajú východisko inde. Ľahostajnosť však vzťah oslabuje.

Každou prekonanou krízou sa vzťah vyvíja a posilňuje. Niekedy netreba situáciu zbytočne dramatizovať. Nevnímať ju ako osobné zlyhanie a pozrieť sa na ňu z inej perspektívy.

Ak si partneri nedokážu pomôcť sami a kríza sa prehlbuje, pomôže odborník. Rozhodnutie či chcú, alebo nechcú zostať žiť v manželstve a za akých podmienok, je však len na nich.

Nikto nikdy nepovedal, že v živote sa stávajú len príjemné veci. Že sa vždy musíte usmievať a byť šťastní. Prijmite občasné hádky a konflikty ako súčasť života a neutekajte pri prvej prekážke. Ružové okuliare si odložte, nasaďte si pancier a bojujte. Ak je o čo bojovať.

Recept na šťastné manželstvo neexistuje, ale...

Príbeh: Mala som šťastné manželstvo, a nevedela o tom...

Spoločnosť GfK Slovakia zisťovala, či by si Slováci, ak by mali tú možnosť, znovu vzali svojho manžela alebo manželku, s ktorým žijú v spoločnej domácnosti. Podľa zistení prieskumu sú manželskému sľubu vernejší muži. Ak by mali možnosť ešte raz si vziať svoju manželku, až 84 % by tak urobilo. 31 % slovenských žien by si však svojho partnera už nezobralo. Takmer pätina slovenských mužov a žien sa nevedela rozhodnúť. Čo k tomu dodať? Muži sú síce na slová lásky po rokoch manželstva skúpi, ale aj tak pre nich zostávajú ich manželky nenahraditeľnými!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: