Nevera: 9 rád, ako jej predchádzať

Eva Dekařová | 22. júl 2018
Nevera: 9 rád, ako jej predchádzať

Existujú spôsoby, ako sa jej vyhnúť! Nevera – slovo, pri ktorom zimomriavky behajú po chrbte.

Všetci vedia, o čo ide, a nikto si ju nepraje zažiť na vlastnej koži. Teda predovšetkým byť v úlohe podvádzanej manželky. Niekedy máte pocit, že je na každom kroku. Existuje vôbec nejaká šanca žiť v manželstve, a pritom sa peklu nevery vyhnúť?

Nikto vám nedá žiadny návod, ako sa zachovať a čo robiť, aby vám partner zostal po celý život verný. Ale naopak, existujú situácie, keď je takmer isté, že sa partner začne obzerať inde alebo ho nejaká „uloví“, čo býva pomerne častejšia situácia. Nevera vzniká vtedy, keď je partner, či už si to uvedomuje alebo nie, doma s niečím nespokojný. Potom už stačí, aby sa v jeho blízkosti objavila lovkyňa zranených mužov, a nevera je na svete.

9 rád, ako nevere predchádzať

  1. Najdôležitejšia je komunikácia
    Možno to znie ako klišé, ale skutočne je to tak. Len čo prestanete medzi sebou komunikovať, vo vašom vzťahu je niečo zlé. Ale pozor, rozprávať sa neznamená nadiktovať manželovi zoznam, čo všetko má nakúpiť, dohovoriť mu, že musí opraviť práčku a syn v škole zase dostal päťku. Komunikáciou máme na mysli najmä zdieľanie myšlienok, pocitov a želaní.

    A keď aj doma nemáte práve majstra slova, verte, že určite existuje téma, o ktorej je schopný rozprávať hodiny. To mu ale nemôžete hneď po prvej vete povedať, že vás to nezaujíma a navyše nemáte čas, pretože nie je uvarená večera. Nič sa nestane, keď sa pekne porozprávate a večerať budete chlieb so salámou, alebo si objednáte pizzu. Tú navyše ocenia aj vaše deti. Majte totiž na pamäti jednu vec, milenka nie je o nič lepšia, jednoducho iba dokáže počúvať.

  2. Neberte nič ako samozrejmosť
    Chodí váš manžel nakupovať, vyberá deti zo školy, zájde si so synom zakopať na ihrisko, alebo pravidelne vynáša odpadky? Nič z toho neberte ako samozrejmosť. A takisto mu to povedzte. Niekedy stačí iba spomenúť, že oceňujete jeho pomoc a ste si vedomá toho, čo pre vás a rodinu znamená. Aj keď máte pocit, že v podstate nič nerobí, pokúste sa nad tým skutočne zamyslieť a určite niečo nájdete.

  3. Chváliť, chváliť, chváliť
    Pokiaľ váš partner alebo manžel doma niečo urobí a odmenou sú výčitky, ako nedokonale umyl riad, že síce navaril, ale kuchyňu už po sebe neupratal, ako vyvesil bielizeň..., nielenže vám nabudúce už nepomôže, ale navyše si začne myslieť, že si ho nevážite ako manžela, otca, no jednoducho ako chlapa všeobecne. Vtedy je už iba krôčik k tomu, aby sa našla nejaká „šikovná“ kolegyňa, ktorá mu bude mazať med okolo úst, aký je skvelý, šikovný a ako si ho doma nezaslúžene nevážia, a nevera je na svete.

    Takže, pamätajte si, pokiaľ vám manžel uvarí večeru, neriešte, že zvyšky jedla sú zašľapané v koberci a kuchynská linka vyzerá ako po bitke, pochváľte ho, ako úžasne navaril, ako ste si pochutili, a uvidíte, že z tigra sa zmení na spokojného kocúrika, ktorý bude spokojne priasť.

  4. Nezabúdajte, že nie ste iba rodičia
    Vyhraďte si čas pre seba. Určite nebudete zlými rodičmi, keď dieťa necháte babičkám a urobíte si sami romantický víkend. Nielenže si oddýchnete, ale budete mať aj čas pre seba, na spoločné koníčky alebo vyskúšate niečo úplne nové. Pre váš vzťah to určite bude prínosom. O intímnom živote ani nehovorím.

  5. Stereotyp
    K tomuto asi niet čo dodať. Keď vo vzťahu zavládne stereotyp a nuda, k nevere je už iba krôčik. A aj keď si bude partner hovoriť, že by to nikdy neurobil, stačí firemný večierok, niekoľko drinkov, príťažlivá osoba opačného pohlavia, a zrazu sa mu ten nápad nebude zdať až taký nereálny. A morálne výčitky? S tými si už bude musieť poradiť sám, no vopred ich riešiť nebude.

  6. Sex a nežnosti
    Aj keď ste unavená a zajtra vás čaká náročný deň, nájdite si čas na nežnosti a sex. Ako rodičia niekedy zabúdate na to, že ste aj partnermi, a ako inak vyjadríte partnerovi lásku a to, že po ňom stále túžite, ako sexom?

    Pokiaľ ho budete večer čo večer odmietať so slovami, že sa asi zbláznil, nech sa pozrie, koľko je hodín, že vás dnes deti nahnevali, vy ste unavená a zajtra ráno skoro vstávate, verte, že sa čoskoro nájde iná, ktorá „pošteklí“ jeho mužské ego, a hra vášní sa môže začať.

  7. Neberte si sukničkára
    Nie, to nie je žiadny vtip. Pokiaľ si v návale zamilovanosti alebo mladíckej nerozvážnosti za manžela vezmete chronického neverníka s tým, že práve vy budete tou, ktorá ho zmení... Bohužiaľ to tak nebude. Skôr alebo neskôr sa jednoducho s neverou stretnete. A nerobte si ilúzie, že nie. Nevyzretý a nestály sukničkár sa kvôli vám určite nezmení.

  8. Dbajte o seba
    Je sobota, varíte obed, manžel a deti sledujú televíziu a o chvíľu sa chystáte servírovať na stôl. Tak a teraz sa postavte pred zrkadlo a pozrite sa na seba. Máte ledabolo zopnuté vlasy v cope, aby ste videli do hrncov, na sebe máte vyťahané tepláky a zašpinené tričko. Tak na to pozor! Samozrejme, je fajn po celotýždennom zhone vypnúť a užiť si jeden-dva dni nenalíčená, neupnutá do kostýmu a na vysokých opätkoch, ale nepreháňajte to.

    Jasné, že nemusíte vstávať o pol hodiny skôr ako manžel, aby vás nevidel nenalíčenú a neučesanú, ale všetko s mierou. Pokiaľ si zakladáte na tom, že manžela takmer nič nestojíte, pretože sa farbíte sama, ku kaderníčke nechodíte, nelíčite sa a vystačíte si z oblečením zo second handu, nemáte sa čím chváliť. Berte to z druhej strany, prečo by sa mal manžel báť o niečo (pardón), čo ho nič nestojí, nič nepotrebuje a nikoho vo svojom okolí vlastne ani nezaujíma?

  9. Základom je sloboda
    Nie je to ideálny príklad, ale už naše babičky hovorili, že muži sú ako psi, keď ich uviažete k búde nakrátko, budú sa snažiť utiecť, ale pokiaľ ich necháte voľne behať po záhrade s otvorenými dverami, neutečú nikam.

    Tak je to aj s mužmi. Keď sa budete neustále dožadovať, aby bol manžel permanentne s vami, ale nedajbože mal svojho koníčka alebo ešte horšie, s kamarátmi absolvoval víkend, čoskoro sa mu vaša spoločnosť preje. Taktiež to samozrejme platí aj o vás. Ponechajte si každú malú, malilinkú časť života, do ktorého toho druhého púšťať nebudete. Vy si nechajte raz do mesiaca posedenie alebo víkend s kamarátkami a to isté doprajte aj jemu. Uvidíte, ako sa na seba budete tešiť.

Netrápte sa dopredu a žite spokojne

Hoci sa budete riadiť všetkými pravidlami na svete, budete tou najkrajšou, najdokonalejšou matkou a milenkou, nikto vám nezaručí, že sa vám nevera vyhne veľkým oblúkom. Potrebné je pamätať si všetko, čo ste si prečítali, neprestať dbať o seba, o manžela a váš vzťah, no netrápiť sa myšlienkami na to, čo by sa mohlo stať, keby... Užívajte si život plnými dúškami, samozrejme, vo všetkej slušnosti, nech si podobné články nemusí čítať váš manžel.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: