Ťažký pôrod môže ovplyvniť vaše vzťahy. Mnohé ženy sa obviňujú a majú pocit, že nejako zlyhali

MK | 4. apríl 2024
Ťažký pôrod môže ovplyvniť vaše vzťahy. Aj vzťah s bábätkom

Môžete byť nahnevané alebo sklamané, že ľudia, ktorí vás počas pôrodu podporovali, vás nedokázali ochrániť. Môžete si vyčítať, že ste neurobili dosť. Môžete sa trápiť tým, že vás pohľad na bábätko nenapĺňa šťastím.

Čuší to niekde vo vašom najhlbšom vnútri a prederie sa von v podobe smútku, ľahostajnosti, únavy, plaču, emocionálnych výbuchov, odovzdanosti, nespavosti...
Ste sklamané nielen zo seba, ale aj z tých, na ktorých sa obrátite so žiadosťou o podporu, ale oni nevedia ako vám pomôcť. Cítite sa byť so svojím smútkom izolovaná a nepochopená. A tento pocit sa pretaví do vzťahu s ostatnými, do vzťahu so svetom ako takým. Strach, nedôvera, neporozumenie. 

Ťažký pôrod môže ovplyvniť aj ďalší dôležitý vzťah: Váš vzťah s bábätkom

Po narodení dieťaťa vám zostala akási guča v hrdle. Chceli by ste ju nejako dostať von a zbaviť sa jej hneď, ale všetko chce svoj čas. Môže sa stať, že keď vám prinesú bábätko, necítite nič, žiadne naplnenie. Je to prirodzená reakcia na to, čo sa vám stalo. V hlave vám začnú víriť dotieravé myšlienky o tom, že ste zlá matka, že toto celé nezvládnete a dieťatko si vás nezaslúži. Celé týždne sa môžete cítiť byť odpojená od svojho dieťaťa. 

Faktom je, že ak ste mali ťažký pôrod, nemôžete to zmeniť.  Čo ale môžete urobiť, je spracovať to, čo ste prežili a hľadať cestu na spojenie s dieťatkom. Nepôjde to zo dňa na deň,  je proces, ktorý môže trvať mesiace.  

8 tipov, ako zvládnuť traumatický pôrod

1. Spracujte svoju skúsenosť z pôrodu

Ak cítite, že vás ťaží pôrod tak, že ovplyvňuje vaše normálne fungovanie, rozprávajte o tom. S inými ženami, so svojím partnerom, s odborníkom. Aj krátkodobá terapia vám môže výrazne pomôcť a zabrániť tomu, aby ste si so sebou nosili v duši ťažobu. 

Skúste sa zo svojho zážitku vypísať. Písanie má terapeutický účinok. Dáte voľný priebeh tomu, čo cítite a vložíte to do slov a viet. Pomaly sa začne tá guča v hrdle a ťažoba v duši zmenšovať. Už je vonku, viete sa na ňu pozrieť a priznáte ju. Pomáha to, skúste.  

2. Zistite o svojom pôrode čo najviac

Porozprávajte sa so svojím pôrodníkom alebo gynekológom o tom, čo sa stalo, čo sa dialo počas pôrodu, ako prebiehal a čo si o tom myslí. Môže vám to pomôcť pochopiť udalosti, ktoré sa vyskytli počas vášho pôrodu.  Stále vás  traumatizujúci zážitok bude trápiť, ale nakoniec nebude prevládať vo vašich myšlienkach v podobe nezodpovedaných otázok. 

3. Doprajte si čas na spoznanie svojho bábätka

Príchod vášho dieťatka na svet nebol ideálny. Môžete sa od neho cítiť odpojená. Niektoré matky uvádzajú, že  bábätko necítili "ako vlastné". Strávte čo najviac času so svojím dieťaťom „koža na kožu“. Po chvíľke sa vám prepojí dych, srdiečka môžu začať biť rovnako, budete cítiť vôňu bábätka, jeho krehkosť a odovzdanosť. Pocítite, že vaše bábätko vás uprednostňuje pred všetkými ostatnými, aj keď máte momentálne problémy. Trávte spolu čo najviac času. Vy dvaja ste toho veľa prežili. Vy dvaja si môžete pomôcť.  

4. Uvedomte si, že aj váš partner môže byť po ťažkom pôrode traumatizovaný

Negatívna pôrodná skúsenosť zasiahne aj partnera. Rovnako ako vy, aj on sa môže cítiť bezmocný, rovnako ako vy aj on sa môže cítiť vinný, pretože vás nedokázal ochrániť. Kvôli týmto negatívnym pocitom vám možno nie je schopný ponúknuť emocionálnu podporu. V tomto prípade najefektívnejšia vec, ktorú môžete urobiť, je byť úprimný vo svojich pocitoch jeden k druhému a pokúsiť sa spoločne nájsť podporu zvonku. Ak však váš partner nie je ochotný spolupracovať s vami na vyriešení vášho zážitku z pôrodu, musíte vyhľadať pomoc sama.

5. Odolajte pokušeniu ponáhľať sa do ďalšieho tehotenstva

Mamy, ktoré boli nespokojné so svojimi pôrodnými skúsenosťami, sa môžu snažiť rýchlo znovu otehotnieť, aby to „tentokrát“ urobili lepšie. Potrebujete nejaký čas na to, aby ste videli svoj pôrod z perspektívy, spoznali sa s bábätkom, ktoré už máte, a fyzicky sa zotavili. Ďalšie tehotenstvo môže veci skomplikovať. Dajte si čas. 

6. Snažte sa nerobiť unáhlené rozhodnutia, že už neotehotniete

Toto nie je čas na rozhodnutie o tom, že už nebudete mať žiadne dieťa. Je pochopiteľné, že už nikdy nechcete opakovať to, čím ste si prešli. Je však oveľa lepšie pracovať s tým zážitkom, "upratať si" v duši a dať si čas. 

Ťažký pôrod môže ovplyvniť vaše vzťahy. Aj vzťah s bábätkom

7. Usilujte sa vedome odpustiť si

Povedzte si: "Nemám si čo odpúšťať." Mnohé ženy sa obviňujú a majú pocit, že nejako zlyhali. "Keby som bola silnejšia..." "Keby som vybrala inú pôrodnicu..." "Keby som sa lepšie pripravila..." Tie „keby“ sú nekonečné. Uznajte, že ste urobili to najlepšie, čo ste mohli za daných okolností urobiť s vedomím, ktoré ste v tom čase mali.

8. Uvedomte si, že narodenie je len začiatkom celoživotného vzťahu s vaším bábätkom

Materstvo je rola, do ktorej sa vžívame postupne. Negatívny zážitok z pôrodu môže ovplyvniť váš vzťah s bábätkom, ale aj nemusí. Preto je dôležité, aby ste čo najskôr dostali potrebnú podporu. Niektoré matky, ktoré mali ťažké pôrody, sa snažia svoju bolesť "napraviť" tým, že sú supermamy – na škodu všetkých. Nemáte čo naprávať, nemôžete za to, čo sa stalo a máte príležitosť byť so svojím dieťatkom tu a teraz v čo najväčšej pohode. Nie ste mu nič "dlžné", za ťažký pôrod nemôžete. 

Pochopenie toho, ako sa po traumatickom pôrode pohnúť vpred, je začiatok. Pre každú ženu, ktorá zápasí s následkami z pôrodu, je dôležité, aby prešla procesom zahojenia a obnovila spojenie so sebou a so svojím dieťaťom. Dokážete to, milé mamy. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: