Vôňa bábätka: Ako to, že bábätká tak nádherne neopakovateľne voňajú?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 3. február 2024
Vôňa bábätka: Ako to, že bábätka tak nádherne voňajú?

„Vedľa v izbe v svätom mieri vonia klbko maličké, je to vôňa mojej dcéry, čo vyliahla sa mamičke. Vôňa tejto malej ženy, parfum lásky rodičov, čnie vysoko nad parfumy, čo sú celkom o ničom...“ o vôni svojej malej dcéry spieval už pred mnohými rokmi Richard Müller.

Vône majú priamy vplyv na naše emócie

Vône a pachy sa nedajú ako podnety presne kvalifikovať ani opísať. Ale fakt, že ovplyvňujú naše pocity, nie je prekvapením. Príjemná vôňa kvetov či dobrého jedla v nás vyvoláva pozitívne reakcie. Prekvapivé je však to, že zmysel čuchu nás ovplyvňuje, dokonca aj vtedy, keď vedome žiadnu vôňu či pach nevnímame!

Spomedzi piatich zmyslov je to práve čuch, ktorý je priamo spojený s limbickým systémom, ktorý zohráva významnú úlohu v procese myslenia a učenia sa, ako aj pri kontrole citov a motivácii. Vône majú priamy vplyv na naše emócie. Vône – či už vedome alebo podvedome – ovplyvňujú naše pocity a dotýkajú sa našej duše.

Mimoriadnym fenoménom je vôňa bábätiek. Od čoho títo malí človiečikovia tak nádherne voňajú? Dokonca aj pocikané. Sú však aj také bábätká, ktoré nevoňajú. V čom môže tkvieť príčina? A čo môžu urobiť rodičia v takomto prípade? 

Ako vonia bábätko?

Aj keď nie je jednoduché nájsť tie správne slová, väčšina bábätiek vonia jednoducho dobre. Ich pokožka je hebká, vlásky jemné a poddajné. Už krátko po pôrode vnímajú rodičia svoje dieťa intenzívne všetkými zmyslami: čuchom zachytia dokonca aj stopy železa v krvi a pach plodovej vody. Je toto prvotné ovoniavanie zvyškom prapôvodného inštinktu?

Je známe, že tehotné ženy vnímajú pachy intenzívnejšie. Možno to príroda zariadila tak, aby nám naše bábätka „jednoducho dobre voňali“. Páči sa nám nielen optická bábätkovská schéma – teda to, ako bábätko vyzerá, ale aj jeho vôňu pokladáme za takú príjemnú, že ju nosíme v nose jednoducho radi. Po prvotnom očistení a okúpaní voňajú bábätká inak. Trochu po kréme na zadoček, po mlieku či voňavej bielizni. Ich vôňu možno vnímať najintenzívnejšie na krku a brušku.

A potom je tu samozrejme ešte obsah plienky. Takzvaná „dojčenská stolica“ má síce špecifický, ale nie bezpodmienečne nepríjemný zápach. Kyslastý, teplý a pripomínajúci mlieko, ktoré stálo dlho na sporáku. Austrálski vedci prišli na to, že mamy pokladajú plienky svojich detí za menej zapáchajúce ako plienky cudzích detí. To je od prírody milé, že to takto zariadila.

Odkiaľ pochádza vôňa bábätka, je už dávno prebádané

Každé telo vysiela iné molekuly. Bábätká by inak voňali vždy len po mlieku. Ich vlastný pach pomáha rodičom a dieťaťu vzájomne sa poznať.

Zaujímavým spôsobom opisujú mnohé mamičky, že vôňu svojho bábätka nevnímali v prvých mesiacoch nejako intenzívne. „Je mi z toho úplne smutno, myslím, že moja Laura nevonia bábätkom,“ zdôveruje sa na jednom mamičkovskom fóre mama Júlia. Na to existuje úplne jednoduché vysvetlenie: Kto má dieťa neustále pri sebe, nedokáže tak intenzívne vnímať jeho vôňu, lebo mozog ju vníma ako súčasť vlastnej vône. Izolovanú vôňu seba samej môže potom mama cítiť len vtedy, ak ide do sprchy.

Vôňa bábätka sa mení

Od určitého okamihu už bábätko nedostáva materské mlieko. Dojčené deti voňajú inak ako „fľaškové“ deti – a keď sa k tomu ešte zapoja do hry príkrmy, vôňa bábätka sa radikálne mení. Rodičia si to všimnú najmä vďaka tomu, že plienka odrazu nevonia príjemne. Kôš na plienky putuje väčšinou veľmi rýchlo do kúpeľne a obsah plienky do WC, ak nechceme, aby zapáchal celý byt. Najmä vtedy, ak začne dieťa jesť mäso, páchne jeho stolica rovnako nepríjemne ako u dospelého človeka.

Napriek tomu voňajú ešte aj dojčatá príjemne a hrejivo. Zamestnané mamy často tvrdia, že cítia, keď bolo ich dieťa v jasliach alebo u opatrovateľky. Mama malého Olivera (2) hovorí: „Vždy, keď beriem svojho syna od opatrovateľky, napadne mi, že vonia nejako inak. Malý vonia iným jedlom a parfumom inej ženy. To ma na začiatku dosť zarážalo.“ Ale postupom času, väčšinou nepozorovane, jemná vôňa bábätka mizne. Najneskôr v predškolskom veku majú už deti svoj vlastný pach. Ešte stále voňajú, ale už špecificky – po spotenej Hanke alebo po Jurkovi, ktorý sa oblial polievkou. Napriek tomu je aj táto predškolská vlastná vôňa ešte príjemná a dôverná.

Vôňa bábätka: Ako to, že bábätka tak nádherne voňajú?

Bábätká nemusia vždy voňať

To, že bábätká vždy len voňajú, nie je, žiaľ, pravda. Aj najmenšie deti môžu niekedy poriadne iritovať nos dospelého človeka. Typický je napríklad ľahko kyslastý, akoby potuchnutý pach. Väčšinou je to zrazené mlieko, ktoré sa ukrylo v záhyboch pokožky. A to nielenže nevonia príjemne, ale môže spôsobiť aj zapareniny. Pomôcť môže kúpeľ s trochou detského oleja. Kožu po očistení, okúpaní neutierame, nešúchame, len jemne osušíme pritláčaním na telo dieťatka. Poriadne treba očistiť všetky záhyby a telu dopriať i vzdušný kúpeľ. 

Reflux nevonia

Ani bábätká, ktoré trpia refluxom, teda často vracajú, nevoňajú veľmi vábivo. Proti zápachu zvratkov, ktorý môže byť, žiaľ, veľmi intenzívny, pomáha toho relatívne málo. Jedným z opatrení je napríklad položiť látkovú plienku pod hlavičku tak, aby oblečenie rodičov i dieťa zostalo čisté. Zašpinené plienky môžu potom ihneď putovať do práčky.

Slintanie

Iný nepríjemný zápach môže vzniknúť neustálym slintaním. Niektoré bábätká si rady strkajú rúčky do úst – zvyšky slín potom zostávajú na ruke a môžu rýchlo páchnuť ako plesnivý syr. Aj keď veľa odborníkov radí, že dojčatá nepotrebujú žiadne prípravky do kúpeľa alebo oleje, ak bábätko naozaj „páchne“, je to povolené. Lebo aj bábätká sa, tak ako dospelí ľudia potia, niektoré môžu potom voňať vlhko-kyslo, najmä preto, lebo si vyrovnávajú teplotu cez pokožku hlavy. Vlhké spotené vlásky bábätka nemusia vždy voňať iba príjemne. Ale ani tu netreba zúfať. Voda, príp. aj jemný detský šampón zápach zaženie. 

TIP: Ak máte skúsenosť, že je vaše bábätko veľmi často spotené až mokré, mali by ste porozmýšľať nad tým, prečo sa tak potí. Možno by ste mu mali zmeniť podmienky, v ktorých spáva, menej ho obliekať alebo odstrániť fusak z kočíka. 

Aj bábätku môžu smrdieť nôžky

A poďme na ďalší nepríjemný pach: je to zvláštne, ale niekedy aj najmenším deťom môžu smrdieť nôžky. Niekedy sa ukryjú medzi prstíky malé nečistoty (napríklad z ponožiek, pančušiek) – aj tu stačí umyť, vysušiť a príjemná vôňa je späť. Podobne ako u dospelých s týmto nepríjemným problémom je dôležité dbať pri obliekaní na prírodné materiály – teda preč s polyakrylovými ponožkami, v bavlne sa nôžky budú potiť menej.

V niektorých prípadoch je treba s bábätkom navštíviť pediatra

Menej pekné a často aj nepríjemné môžu byť mliečne chrasty, odborne nazývané seborea, či seboroická dermatída. Namiesto hebkej hrejivej vône vydávajú takto postihnuté deti jemný zápach, ktorý môže pripomínať neumyté nohy. Pravdepodobne tkvie príčina v tvrdej šupinatej koži. Seboroická dermatitída začína už v prvom mesiaci života, najčastejšie v oblasti líčok a hlavne obočia. Prejaví sa ako drobná vyrážka na červenom podklade na povrchu s mastnejšími bieložltými šupinkami. Môže sa však objaviť aj na iných miestach tela. Taktiež sa môže sekundárne komplikovať bakteriálnou alebo plesňovou infekciou. Častá, ale trochu inak vyzerajúca býva, keď sa objaví na temene (ľudovo nazývaná temenička), vtedy ju tvoria mastné sivožlté šupinky, ktoré sa zlepujú a vytvárajú rôzne veľký povlak, ktorý lipne na kožu a býva aj niekoľko milimetrov hrubý. Nedá sa zlupnúť ani odstrániť umývaním.

Seboroická dermatitída mierne svrbí. Má dobrú prognózu, zväčša sa zahojí do jedného roka. Koža s týmto ochorením je citlivá na nesprávne ošetrovanie a nevhodné vonkajšie vplyvy. Liečbu by mal riadiť lekár. Používajú sa upokojujúce obklady, ak koža mokvá, rôzne pasty s ichthamolom, na vlasatú časť hlavičky masti alebo roztoky rozpúšťajúce nánosy šupín.

Zarážajúce pachy u bábätka môžu byť varovným signálom rôznych ochorení, napríklad zápalu alebo hubovitých ochorení. Preto by sa mali brať vážne. Keď stolica alebo moč bábätka mimoriadne dráždia nos rodičov, alebo pupok podozrivo páchne, netreba čakať, ale radšej sa poradiť s pediatrom. Lebo vône a pachy idú priamo do mozgu – a vôňa bábätka by mala byť príjemná a mala by robiť jeho okolie šťastným.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: