Predsavzatie do nového roka: Viac času pre seba

Redakcia | 29. december 2023
Predsavzatie do nového roka: Viac času pre seba

Mamy, doprajme si v novom roku pohodu mysle, tela, balans medzi príjmom a výdajom mentálnej i fyzickej záťaže a nezabudnime sa postarať aj o seba. Pretože ak nám nezvýši čas na nás, nebudeme ho mať ani pre ostatných.

Ruku na srdce, mamy, spomeňte si na to ráno, keď vstávate po náročnej noci, unavená, vysatá z energie, do neporiadku v kuchyni či domácnosti, kde na vás striehnu kopy nevypratej či nevyžehlenej bielizne, kedy dieťa už číha na to, aby mu bola mama na 865 % oddaná a venovala mu celú svoju pozornosť pre jeho potreby, hru, prechádzku a každodenné činnosti.

A spomeňte si na to ráno, kedy vstanete odpočinutá, naraňajkujete sa, vypijete kávu a s úsmevom sa paralelne so všetkým, čo je súčasťou vašej dennej rutiny, staráte o vaše milované dieťatko. Vtedy to všetko ide nejako ľahšie, od ruky. Nie nadarmo sa hovorí, že spokojná mama, spokojné dieťa, spokojná domácnosť.

Predsavzatie do Nového roka

Mamy, doprajme si v novom roku pohodu mysle, tela, balans medzi príjmom a výdajom mentálnej i fyzickej záťaže a nezabudnime sa postarať aj o seba. Pretože ak nám nezvýši čas na nás, nebudeme ho mať ani pre ostatných. Prelom rokom je tým najvhodnejším obdobím, kedy začať s novými plánmi a cieľmi. Držme si preto palce, aby v našom kalendári 2024 bolo čo najviac dní naplnených úsmevom a radosťami. Veľa totiž dokážeme ovplyvniť aj my sami. 

Dieťa je na prvom mieste

...u rodičov je to základné pravidlo. Sú dni, keď sa o piatej hodine popoludní dostávame k našej rannej, studenej a farby zmenenej káve a raňajkám, keď sa ideme pretrhnúť, aby bol všade poriadok a po nociach často doťahujeme veci, na ktoré počas dňa nebol čas a už doslova „horeli“. Ale sama sa niekedy pristihnem pri tom, ako veľa urobí moje vlastné nastavenie mysle, keď sa vďaka „obyčajnej veci“, ako sú umyté vlasy, či utretý prach na poličkách, dostanem do istej pohody a tú istú situáciu dokážem zvládnuť diametrálne odlišne. 

Selfcare je pojem, ktorý je čoraz častejšie používaný v bežnej reči, ale aj vo svete odborníkov z oblasti teórie i praxe, aj z oblasti výskumov. Tie totiž dlhodobo poukazujú na to, že tí rodičia, ktorí dbajú na svoje duševné i telesné zdravie, sú vyrovnanejší, menej vyčerpaní, klesá u nich hladina stresu a toto mentálne nastavenie sa v pozitívnom slova zmysle pretavuje aj do rodinného prostredia. Ak by sme sa vrátili k úvodu, dieťa na prvom mieste, i v tomto prípade je splneným atribútom. Dieťa na prvom mieste, avšak nie na úkor psychického a fyzického vyčerpania rodiča.

Predsavzatie do nového roka: Viac času pre seba

Čas pre seba: Tipy a triky

Existuje už veľa sformulovaných a osvedčených odporúčaní, ako na tejto stránke seba, ako rodiča, pracovať. Čo však neexistuje, je konkrétny a univerzálny model, ktorý by fungoval na 100 % a u všetkých. Je len na nás, či si zvolíme kombináciu niektorých či viacerých krokov, alebo na začiatku aplikujeme len jeden z nich. Dôležité je, aby sme cítili, čo je pre nás to pravé, čo nám najlepšie vyhovuje a „zapadne“ do nášho rodinného puzzle prostredia. 

V prvom rade je potrebné zodpovedať si úprimne, čo by nám spravilo radosť / navodilo pocit pokoja a vyrovnania / kde dobiť energiu, aby z nej mohol rodič čerpať na ďalšie dlhšie obdobie? Ak máme odpoveď na túto otázku, pokračujeme ďalej: ako si to splniť, ako sa k tomu dopracovať a ako to dokážem naplniť?

Nezabúdajme pri tom na to, aby sme mali naplnené tie najzákladnejšie potreby: jedlo, tekutiny a spánok. Ak sa nám pri tejto časti krivia kútiky do úsmevu, povedzme si úprimne, medzi nami – mamami, koľko z nás nemá tieto životne dôležité potreby v dennodennom kolobehu starostlivosti o dieťatko a domácnosť naplnené?

Avšak, ak hovoríme o starostlivosti o seba, jedením nemyslíme hodiť do seba prvé, čo na nás z kuchynskej linky alebo z nedojedeného taniera nášho malého nezbedníka vykukne, kým jednou rukou umývame riady a druhou vysávame. Doprajme telu takú odmenu za to, čo pre nás robí, akú si aj zaslúži – ak našim drobčekom dokážeme vytvárať na tanieroch vitamínové, na živiny bohaté pestrofarebné výtvory, pri ich príprave prihoďme množstvo aj pre našu porciu a pochutnajme si spoločne. Bude to obed s pridanou hodnotou v podobe spoločných chvíľ a stolovania, ktoré je v rodine také dôležité ako to, čo máme na tanieri. 

Na pevných základoch stojí pevná stavba 

Ak máme tento základ, môžeme „stavať“ ďalej – postarať sa o svoje telo v podobe kúpeľa, relaxu pri našich záľubách ako kniha, dobrý film, konštruktívne strávený čas aj na sociálnych sieťach, kde načerpáme inšpirácie (nie bublinu ideálov, ktoré s realitou našich bežných životov nemajú nič spoločné ), zašportujme si, vybehnime na prechádzku s domácimi miláčikmi, na nákup, na kozmetiku či manikúru, na kávičku s priateľkou... 

...niekto požiada o pomoc najbližšiu rodinu pri strážení bábätka, niekto do týchto činností zapojí aj dieťa i svoju polovičku... možností je neúrekom – pri ich výbere ale nezabúdajme na to, že to, čo vyhovuje našej kamarátke, známej, mamke z facebookovej skupiny či susede, nemusí byť to pravé orechové pre nás a to, že niečo funguje u nej, neznamená, že to zafunguje aj u nás. Vyberáme si podľa nášho najlepšieho vedomia a cítenia, aby sme sa MY cítili čo najlepšie a prinieslo nám to tú pohodu, vďaka ktorej to všetko, čo i tak robíme a máme na našich pleciach, zvládneme lepšie, ľahšie a s väčším prehľadom. 

Naším najlepším pomocníkom pri týchto činnostiach je pero a papier. Plánovanie (nemajme na mysli prísny a striktný režim, vykoľajenie z ktorého budeme považovať za zlyhanie – naopak) bude naším pomocníkom v prehľade, ktorý nám uľahčí dopracovať sa k denným a čiastkovým cieľom. Pomáha aj určiť si priority, stupne dôležitosti našich denných aktivít a dôležité je aj vnímať svoje potreby a limity. 

Čas pre seba: Aby sme nevyhoreli

S pojmom selfcare bezprostredne súvisí aj pojem – syndróm vyhorenia. A to, že rodičovstvo je oblasťou, ktorá je považovaná za jednu z najrizikovejších, svedčí aj to, že sa etabloval ako samostatná kategória, keďže dovtedy bol fenoménom viažucim sa k pracovnému prostrediu. V rodičovstve ale prichádzajú pocity vyčerpania fyzického, psychického a emocionálneho často, čo následne nadväzuje na pocit úzkosti, stresu, chaosu, sociálnej izolácie, na poruchy spánku a najmä pocit zlyhania. 

Ochranou proti syndrómu vyhorenia môže byť práve naše selfcare, dôvera a rozhovor medzi manželmi – partnermi o našich pocitoch a náročnosti obdobia, ktoré prežívame. Spoločné hľadanie východísk je prvým krokom, vďaka ktorému sa nám uľaví, keďže už na to nebudeme sami – nie nadarmo sa hovorí, ak sa podelíš o radosť, bude dvojnásobná, ak o starosť, rozdelí sa.

Sme dobrí rodičia

Byť rodičom je náročné, no je to najkrajšie, čo sme si mohli priať. Sme dobí rodičia a sme tí najlepší rodičia našich detí. Opakujme si to, keď nám nie je celkom do úsmevu a keď máme pocit, že sa nám všetko rozpadá pod rukami.

Verte, že každý má obdobia a obdobia. A aj tí, ktorí sa tvária, že sú stelesnením dokonalosti a rodičovského ideálu spoza mobilného displeja instagramových a facebookových účtov, majú realitu za zatvorenými dvermi úplne odlišnú. Ak sa už aj chceme inšpirovať, vyhľadávajme nášmu srdcu blízke osoby, pri ktorých nadobudneme pocit, že v tom všetkom nie sme sami. Sme milujúci a oddaní rodičia, s lepšími i s menej lepšími dňami a obdobiami, ktorí napriek všetkému ľúbia svoje deti nadovšetko a robia pre nich to najlepšie, čo dokážu. Nech je pekných a radosťami naplnených dní v roku 2024 čo možno najviac!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: