Nikto iný, len ty? Položte si tieto tri otázky

Redakcia | 5. november 2023
Nikto iný, len ty

Bez sentimentality sa pozrite na svoj vzťah, partnera, a skúste sa zamyslieť nad tým, čo by vám naozaj chýbalo, ak by tu nebol. Ak by ste sa napríklad nikdy nestretli, alebo sa vaše cesty rozišli.

Predstavte si, že pracujete na veľkom projekte, ktorý si vyžaduje všetok váš čas, aby ste dosiahli výsledky. Vy idete naplno, makáte, tvoríte, zlepšujete... Vydržíte chvíľu, možno aj dlhšiu chvíľu, ale po čase sa dostanete do bodu, keď vypnete. Zhasne vaša hlava aj vaše telo a vyžiada si oddych. A bude to to najlepšie, čo sa mohlo v tej chvíli stať.

Lebo tak, ako potrebujete tie skvelé momenty, keď sa niečo podarí a vy ste na vrchole, potrebujete aj obyčajné dni, počas ktorých pokojne dýchate a lebedíte si vo svojom komforte.  A tak je to aj so vzťahmi.

Mám všetko, čo si zaslúžim? Nedá sa VIAC? 

V dobe, ktorá so sebou prináša všetkého veľa vo všetkých smeroch - od informácií, cez možnosti, až po očakávania -  sme vystavení tlaku, či to všetko máme. V dobe, ktorá nám hovorí zaslúžiš si, dopraj si, sme občas zmätení. Mám všetko, čo si zaslúžim? Nedá sa VIAC? 

Ak ten zmätok a tlak premietneme do partnerského vzťahu, zatrasie sa. Niekedy je to príjemné prebudenie uspatého vzťahu, inokedy len umelo vyvolaný konflikt, ktorý vedie k napätiu. Opatrne narábajte s informáciami a emóciami, ktoré sa k vám dostávajú prostredníctvom reklám, marketingu, televíznych seriálov či samozvaných koučov. Vzťah je o vás dvoch, o tom, čo dostávate a dávate, čo si vytvárate doma. Rešpektujte jeho výnimočnosť a netlačte sa do niečoho, čo nie je o vás. Nepodľahnite nejakej ilúzii o tom, že ak by... tak by.   

Položte si tieto tri otázky:

  1. Čo ma na mojom partnerovi zaujalo natoľko, že som mu dala prednosť pred ostatnými?
  2. Čím ma dokáže rozosmiať?
  3. Čo z jeho osobnosti, vlastností, schopností, chýba mne a teda ma dopĺňa a inšpiruje?

Odpovede na tieto otázky vás vrátia k tomu dôležitému, k tomu, prečo svoj život zdieľate práve s týmto človekom a nie s „Pištom Hufnágelom“ zo známeho seriálu Miazgovci. (Ak nepatríte k pamätníkom, tak ide o mimoriadne podarený maďarský seriál  o jednej milej, ale zato trošku uletenej rodinke. Paula, matka dvoch detí a zaslúžilá manželka, si často v kritických situáciách, ktorých bolo teda v tejto rodinke naozaj dosť, povzdychla: „ Prečo som si len nevzala Pištu Hufnágela?“) 

Mimochodom, práve ten „Pišta“ je často na pretrase nielen v kreslenom seriály, čo poviete? Neuvažovali ste niekedy o tom, že ak by ste si vzali niekoho iného, alebo žili s niekým iným, tak by bolo všetko inak? Možno ste to hneď nevykričali manželovi, ale  naozaj ste o tom nikdy nepremýšľali? V predstavách bol ten život nepochybne lepší a dokonalejší... (No, aby ste boli v obraze, ak náhodou neviete – z Pištu sa  napokon vykľul podvodník a Paula bola spokojná aj so svojim Gejzom.).

SPOLU je dôležité, vzťah tvoríte dvaja

Nie je na škodu priniesť do vzťahu inovácie v podobe spoločných aktivít, prekvapení či zážitkov. Ale nedajte si nahovoriť, že s vašim vzťahom niečo nie je v poriadku, ak nie je taký, ako majú ostatní (čo my vlastne o ostatných vzťahoch vieme? Len to, čo chcú pustiť von a ukázať). Ak vás niečo tlačí, preberte  s partnerom  svoje potreby, pohovorte si o nich a ak je tam zádrheľ, s ktorým sa dá pohnúť, skúste to spolu. SPOLU je dôležité. 

Každý z nás vkladá do vzťahu veľa. Možno aj najviac, čo máme, keď vieme, že nám na tom druhom záleží a chceme mu robiť radosť, pripútať si ho. A je to v poriadku. Ale nebudíme sa stále do toho istého dňa. Keď dúfate, že vás váš muž očarí každý deň šarmom, pozornosťou alebo iným prejavom náklonnosti tak, ako to bolo na začiatku vzťahu, môžete zostať sklamané. Nie každý deň je nedeľa. A aj to je v poriadku.

Nikto iný, len ty

Obyčajné a pritom vzácne

Naše životy sa menia, vstupujú do nich rôzne okolnosti, deti, práca, rodinné vzťahy, my sa meníme, mení sa náš partner a náš vzťah. Zmeňme aj svoju optiku. Koľko žien a mužov stále hľadá partnera, s ktorým by mohli zdieľať svoj život a sťažovať sa na také „obyčajné“ veci, ako je občasná nuda vo vzťahu či nedostatok prekvapení. To podstatné vo vzťahu je niekde inde.

Zo života

„Žijem sama už šesť rokov. Môj manžel zomrel pri nešťastnej autonehode a je to stále ťažké,“ začína svoje rozprávanie Katka. „Sedávam v jeho kresle, odkiaľ sledoval televíziu a ja ju ani nezapínam, len tak si tam sedím a oddychujem. Aj Jožko v ňom vždy zaspal a ja som sa hnevala, že nepočujem program, kvôli hlasnému chrápaniu. To sú také veci... bežné, každodenné, ktoré vám chýbajú, keď ten druhý už nie je. V mobile som mala nastavenú  obľúbenú pesničku ako zvonenie, keď mi volal, od Mira Žbirku. Keď sa ozvalo Najkrajšia si, keď si češeš vlasy, hneď som podvedome usmiala. Už nezahrá... “

Katka má dve deti, obe už študujú na vysokej škole a jedného zo synov čaká po promóciách svadba. „Aj sa ma pýtal zo žartu, či mu nedám dobré rady do manželstva, ale ja som mu len povedala, aby bol k Lucke ( budúca nevesta) slušný a nezabudol ju každý deň vystískať a rozosmiať. Žena nepotrebuje veľa, žena vie, keď ju chlap ľúbi a toto najviac aj mne chýba. Veď sme sa aj pohádali, aj hnevali na seba, lebo ja som chcela toto a on tamto, ale neviem si predstaviť iného na jeho mieste,“ konštatuje Katka a dodáva: „Škoda, že budem pri oltári so synom sama, Jožko by sa veľmi radoval, keby videl, ako sa s nášho malého syna stal ženatý chlap.“

Na čom nám vo vzťahu záleží

Bez sentimentality sa pozrite na svoj vzťah, partnera a skúste sa zamyslieť nad tým, čo by vám naozaj chýbalo, ak by tu nebol. Ak by ste sa napríklad nikdy nestretli, alebo sa vaše cesty rozišli. Na dovolenku viete ísť s kamarátkou, domácu údržbu zvládnete tiež s pomocou známych, zmanažujete si aj distrubúciu detí po školách a krúžkoch, finančne sa spamätáte... lebo toto všetko viete nahradiť. Čo ale neviete? 

A to je už vaša otázka, nad ktorou chvíľu uvažujte. A ak na to prídete, uvedomíte si výnimočnosť vášho partnera. Tá zostáva, či sú dni všedné alebo nabité emóciami. A to je ten dôvod, prečo ste si nezobrali „Pištu“...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: