Deťom vstup zakázaný: Aj mama potrebuje byť SAMA

Michaela Klamová | 30. december 2020
mama relaxuje vo vani

Investujte do rodinnej pohody a doprajte pokoj sebe.

Ukradnite si pár minút iba pre seba a ponorte sa do relaxačnej extázy. Neexistuje vhodnejšia doba pre teplú, voňavú vaňu, ako keď vonku nie je príjemne. Najlepší wellness pre mamu je byť aspoň chvíľu sama. 

Ja sa kúpem, ty sa kúpeš

Spravte z kúpania pravidelnú aktivitu pre všetkých členov rodiny. Prekvapte muža po príchode z práce napustenou vaňou, stlmeným svetlom a príjemným tichom a nechajte ho vypustiť z hlavy všetko, čo celý deň riešil. Uvidíte, že váš večer bude prebiehať omnoho pokojnejšie. Každodenné kúpanie je neekonomické a neekologické, preto by malo mať svoj punc výnimočnosti.

Zaužívať by ste si mali aj pravidlo upratovania – tak, ako by malo platiť „ty varíš, ja umývam riad“ malo by platiť aj „ty sa kúpeš, ja umyjem vaňu“. Je to jednoducho preto, že keď vyleziete z teplej vane a snažíte sa prehĺbiť svoju relaxáciu, drhnutie kúpeľne tomu veľmi nepomôže.

Pred tým, ako začnete...

  • ... vypnite telefón a nechajte ho v izbe.
  • ... pripravte si všetky veci, ktoré budete po kúpaní potrebovať.
  • ... uvarte si šálku čaju alebo nachystajte pohár vody.
  • ... zhasnite svetlo. Použite sviečky alebo si nechajte úplnú tmu.
  • ... zostavte si krátky playlist, ktorý vás správne naladí.
  • ... pod hlavu si vezmite malý nafukovací vankúšik alebo zrolovaný uterák.

Vyliečte sa vôňou

Dnes už nie je problém kúpiť kvalitné vonné oleje, nazývané silice. Mať ich zopár v kúpeľni nie je nikdy na škodu. Môžete ich použiť podľa nálady alebo cielene na odbúranie stresu, pomoc pri nádche či pri boľavých svaloch a kĺboch.

Oleje nekvapkajte priamo do vody, no najprv ich zrieďte s troškou telového oleja (ak nie je telový, môže byť pokojne aj ten z kuchyne) a až potom primiešajte do kúpeľa. Na väčšinu problémov účinkuje viac druhov vonných silíc, preto ak vám niektorá nevonia, zvoľte si takú, ktorá je pre vás príjemná.

Bolesti hlavy, nespavosť, nepokoj:
bazalka, bergamot, kadidlo, levanduľa, mandarínka, mäta, medovka, pomaranč, rozmarín, santal, vetiver

Uvoľnenie dýchacích ciest, kašeľ:
bazalka, eukalyptus, jedľa, kosodrevina, mäta, tymian, yzop

Uvoľnenie svalstva, zmiernenie kŕčov:
cyprus, fenikel, koriander, levanduľa, rozmarín, rumanček, tymian

Proti zápalu, na podporu hojenia:
céder, citrón, čajovník, geránium, kadidlo, levanduľa, limeta, rumanček, tymian, vetiver

Proti vírusom, baktériám a plesniam:
bergamot, čajovník, gaultéria, grep, kajeptu, citrónová tráva, limeta, rozmarín, šalvia, tymian

Ovsený kúpeľ pre kráľovnú

Ak máte najmä v zime suchú pokožku, trápi vás ekzém, akné či psoriáza, určite vyskúšajte ovsený kúpeľ. Hydratuje a lieči pokožku celého tela a zmierňuje kožné zápaly, svrbenie či začervenanie. Je vhodný aj pre deti ako úľava pri ovčích kiahňach. Jeho príprava je lacná, jednoduchá a účinná.

Stačí vziať ovsené vločky a pomlieť ich na jemný prach. Môžete použiť napríklad smoothie mixér alebo mlynček na kávu. Ovsený prášok by mal byť natoľko jemný, že sa vo vode začne okamžite rozpúšťať a premení ju na „mlieko“. Teraz stačí pár lyžíc nasypať do teplého kúpeľa a na 15 minút sa doň ponoriť. Po kúpeli sa opatrne osušte uterákom – pokožku nikdy nešúchajte.

Ak sa vám zdá, že je pokožka po kúpeli príliš lepkavá, osprchujte sa vlažnou vodou a nabudúce použite menej ovseného prášku. V prípade kožných ťažkostí si môžete ovsený kúpeľ dopriať aj viackrát za deň. Pri vyliezaní z vane si však dajte pozor – môže sa kĺzať!

mama relaxuje vo vani

Lákavá už na pohľad

Vaňa plná peny má tiež svoje čaro, no do vody môžete prihodiť aj ďalšie veci, ktoré posunú vaše domáce spa na novú úroveň:

  • lupienky ruží – pre vôňu
  • kvety nechtíka lekárskeho – na zotavenie pokožky
  • zrnká kávy (nie večer!) – na prekrvenie
  • plátky citrusov – pre zjemnenie pokožky

Deťom vstup zakázaný

Tak, ako ste postupne naučili vaše deti chodiť, jesť či bicyklovať, naučte ich aj, že kúpeľňa a záchod je súkromná zóna. To znamená, že v tomto priestore má každý súkromie, a smie byť rušený iba vo výnimočných prípadoch. Chvíľu potrvá, kým sa nové pravidlo úspešne uchytí, no láskavo a pevne trvajte na rešpektovaní nároku na osobný priestor (a čas).

TIP: Skôr, ako vkĺznete do vane, položte svoj uterák, oblečenie aj telový krém na radiátor.

Kúpeľ by mal byť rituál, tak z neho ten rituál urobte

Relaxácia je najmä v dnešnej hektickej dobe nevyhnutnosťou, ak si chcete zachovať duševné zdravie. Mnohé štúdie úspešne dokázali, že ak je šťastná a spokojná žena, je šťastný a spokojný aj partner a celá rodina. Myslite preto na kúpeľ a odpočinok ako na investíciu do vašej rodinnej pohody.

Robiť niečo pre seba a trápiť sa pri tom výčitkami svedomia, že ste si „ukradli“ čas, ktorý ste mali venovať úlohám z matematiky, žehleniu a umývaniu dlážky je zbytočne kontraproduktívne. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: