Aj mamy potrebujú oddych

PaedDr. Dagmar Baluchová | 26. jún 2017
Aj mamy potrebujú oddych

Nie sme na kľúčik ani na baterky, aj my potrebujeme oddych... O to viac, že je tu leto?!

„Urobte si pohodu. Dajte si chladivý nápoj, na tvár si naneste uhorkovú masku a vyložte si nohy. Samozrejme, nezabudnite si pustiť príjemnú hudbu... A oddychujte...“

Moje snívanie nad rozčítaným časopisom sa preruší akoby mávnutím prútika. V izbe zaplače malý syn, tvrdohlavo sa dožadujúc mojej prítomnosti...; muž čosi vedľa majstruje kladivom; aby toho nebolo málo, na sporáku kypí polievka; práčka práve doprala a za dverami ktosi zvoní... Na zbláznenie! A že oddychujte!

Poznáte to? Že to zažívate každodenne? Ruku na srdce (kým nás ešte nebolí), nastal čas na zmenu. Nie sme na kľúčik ani na baterky, aj my potrebujeme oddych... O to viac, že je tu leto?!

Prečítajte si: O čom sa medzi mamami nehovorí...

Žena nemusí byť perfektnou vždy a všade

„Ak súhlasíme s médiami, musíme priznať, že nároky na „správnu“ ženu sa nesmierne zvýšili. Žena musí byť jednoducho perfektná, nič viac a nič menej.

Vždy upravená ako topmodelka sa pachtí od jedného termínu po druhý. V noci jej stačí, pravdaže, šesťhodinový spánok, no už pri raňajkách z nej vyžaruje dobrá nálada.

Číta nielen knihy o výchove detí, ale má prehľad o všetkom, čo sa deje v kultúre a v politike. Je to všestranný génius – perfektná domáca pani, manželka, matka a je, samozrejme, naplno angažovaná aj vo svojej profesii.“

Takýto obraz „súčasnej“ ženy má na základe rozhovorov so svojimi klientkami Ulrike Dahmová, nemecká rodinná a párová terapeutka, pôsobiaca v Mníchove, ktorá o vzťahovej problematike prednáša po celom svete. 

Na jej sedeniach sa zúčastňujú úradníčky, manažérky, učiteľky... ženy rôznych profesií, stavov. Spája ich jedno, potrebujú nájsť samy seba... Dahmová na základe mnohých pracovných skúseností pri terapiách hovorí:

Ženy sa zameriavajú väčšmi na želania mužov než na svoje vlastné. Zásadnou chybou mnohých žien je, že chcú všetko robiť správne. Boja sa, aby nezlyhali, a tak sa usilujú až tak veľmi, že zlyhávajú svojou dokonalosťou. Mali by sa naučiť bojovať aj o seba a pre seba. Ak sa neopovážia zaujať vyhranený postoj a brániť sa, neostane im nič iné než depresie a choroby...“

Prečo majú ženy potrebu byť nenahraditeľné?

Mnohé ženy oscilujú medzi trojuholníkom: deti – kuchyňa – kariéra. Pasca nenahraditeľnosti je lákavá. Dáva nám pocit váženosti a dôležitosti. A to aj za cenu, že strácame samy seba...

Sme manželky, matky, pracovníčky, kamarátky, kolegyne, k tomu ešte dcéry i sestry... Ale keď večer unavené blúdime po byte a rozmýšľame, čo všetko sme v daný deň stihli (ne)urobiť..., od vyčerpania ani nevieme, kým vlastne sme (tajne dúfajúc, že manžel nás neočakáva v spálni v úlohe supermilenky...).

Ešte aj v televíznych reklamách nás predstavujú ako superženy – počnúc varením, leštením okien, alebo čistením záchodovej misy... (samozrejme, za pomoci toho „naj“ výrobku).  Každá z nás však  má svoje limity, a nevnímať ich znamená škodiť si.

Užite si toto leto naplno

„Čo plánujem na prázdniny? Dovolenka asi nebude, prerábame dom...“ „My by sme aj niekde šli, ale deti sú primalé, nemám chuť sa s nimi kdesi ťahať...“ Podobné „plány“ má možno väčšina z vás. Sny bývajú často okresané možnosťami rodiny, a to nielen finančnými... A napokon, prežiť úplne ideálne leto, to sa asi ani nedá. Nie sme predsa super ženy...

Ale ak sa predsa len rozhodnete nasledujúce mesiace užívať si, ako sa len dá, určite to bude stáť za to. A keď sa jeseň opýta, čo ste robili v lete, v zrkadle sa na vás usmeje opálená, oddýchnutá žena, teda vy.

Takže, nájdite si čas na prechádzky, na opaľovanie sa (hoci len na balkóne), začnite trebárs háčkovať, či namiesto nedeľňajšieho vypekania koláčov a polihovania pred telkou sadnite s rodinou na bicykle a vyrazte von. Alebo... Veď vy už viete...

Prečítajte si: Pre všetky mamy: Rady, ako zvládať každodenný stres

24 hodín unavenej/oddýchnutej mamy

(berte to s humorom)

  • Ešte je len ráno, a už nevládzem. Čo bude do večera? / Aké krásne ráno, určite ma čaká skvelý deň!
  • Práca mi dnes akosi nejde, káva nezaberá..., deti ráno narobili doma taký cirkus, že ma z toho doteraz bolí hlava... / Ó, to je už toľko hodín? Ani som si neuvedomila, ako rýchlo mi zbehlo dopoludnie. Dnes sa mi fakt darí!
  • OBED – Ja viem, že by som nemala... Zasa priberiem. Ale, čert to ber, aspoň sa poriadne najem... Twiggy zo mňa už aj tak nebude. /  Trošku šalátika, kuracie mäsko a dosť! Pozri, ako pekne si schudla; pokračujeme, drahá!
  • Nakúpiť, do čistiarne, po deti do družiny, úlohy, večera... A ktovie, čo ešte ma okrem toho čaká... / Nakúpiť, do čistiarne, po deti do družiny, úlohy, večera... Možno si ešte zacvičím. A potom si dám vaňu!
  • Spať, spať, spať... Sex?! Zabudni, drahý! / Spať...? Sex...? Drahý!!!

Pekné leto všetkým – ženám, mužom a samozrejme našim deťúrencom!

 

PS – Urobte si vlastné „pätoro“, možno si pri rekapitulácii svojho dňa dobre oddýchnete či sa samy na sebe zabavíte!

Prečítajte si: Viete ako relaxovať tak, aby si vaše telo naozaj oddýchlo?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: