Čerstvá zelenina, ovocie a nové receptúry v školských jedálňach
Jedlá podávané v školských jedálňach by mali byť po novom nielen zdravšie, ale aj chutnejšie.
Zmeny v školskom stravovaní
Zmeny v školskom stravovaní majú za cieľ zlepšiť kvalitu jedál, ktoré sú deťom podávané v školských jedálňach. Revízia Materiálno-spotrebných noriem a receptúr, ktorú vykonalo Ministerstvo školstva, prinesie do jedálni nové receptúry, viac čerstvej zeleniny a ovocia, a zároveň zníženie obsahu cukru v nápojoch.
Minister školstva Tomáš Drucker zdôraznil, že cieľom týchto zmien je poskytnúť deťom zdravšie a chutnejšie pokrmy. „Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí. S novými receptúrami a zvýšeným využitím čerstvej zeleniny a ovocia sa snažíme nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie,“ uviedol minister Drucker.
Kompletné zmeny v školskom stravovaní (revízia školského stravovania 2024):
- Nové receptúry pre školské jedálne,
- Úprava pôvodných receptúr,
- Zvýšenie kvality podávaných jedál: Zvýšenie minimálnych požiadaviek na kvalitu používaných surovín, zníženie obsahu soli a prídavných látok v receptúrach.
- Zlepšenie chuťovej stránky pripravovaných jedál,
- Zníženie cukru v nápojoch,
- Príprava jedál z čerstvých surovín,
- Podávanie čistej pitnej vody – priorita,
- Obmedzenie pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údených mias a pokrmov pripravovaných technologickým postupom vyprážania,
- Spriehľadnenie a zjednodušenie metodického usmernenia (Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie) pre prípravu pokrmov v školskej jedálni,
- Zjednodušenie práce a viac možností pri príprave stravy: pani kuchárky môžu používať viac ovocia, viac zeleniny, jedlá môžu dochucovať rôznymi bylinkami bez obmedzenia, výber dvoch jedál na výber, možnosť väčšej variability pri príprave pokrmov.
Vzdelávanie a zdravé stravovacie návyky
Okrem zlepšenia kvality jedál sa revízia školského stravovania zameriava aj na vzdelávanie detí o zdravom stravovaní. Jana Hamade, hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže, uviedla, že implementácia týchto zmien je v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie. „Školské stravovanie je súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu, ktoré si zaslúži implementáciu najnovších výživových odporúčaní pre deti do praxe,“ povedala.
Tieto zmeny boli pozitívne prijaté odborníkmi a rôznymi organizáciami, ktoré sa zameriavajú na výživu a prevenciu. Veria, že nové receptúry a upravené normy pomôžu deťom získať nutrične hodnotnú a vyváženú stravu, ktorá podporí ich zdravý vývin a celkové zdravie.
Rodičia môžu od septembra 2024 očakávať, že jedlá podávané v školských jedálňach budú nielen zdravšie, ale aj chutnejšie.