ČO to naše deti jedia: O syrovom tajomstve v cestíčku

Mary K. | 8. apríl 2022
ČO to naše deti jedia: O syrovom tajomstve v cestíčku

A je to tu! Pani kuchárky varia zásadne lepšie ako ja. Paradajková polievka je v škôlke top, doma od nej uteká, len čo ju zacíti. Tuniaková nátierka? Nebíčko v papuľke. ALE len v škôlke.

Moje dieťa je proste gurmán. To, čoho sa mnohé mamy obávali, že ich milované dieťa v škôlke umrie od hladu, sa u nás nepotvrdilo. Lebo pani kuchárky sú kreatívne bytosti a napriek tomu, že od pondelka, do stredy variujú jedno jedlo v rôznych podobách (v pondelok hovädzia polievka, v utorok hovädzie na hríbikoch, v stredu rizoto s hovädzím mäskom), moja dcéra ich považuje fakt super truper šikovnice. 

V škôlke varia lepšie...

Čo som si viac mohla priať, však? Tak si vravím, veď ok, aspoň v škôlke má pestrú a výživnú stravu, lebo doma je to dookola: špagety, hranolky, ryža s hráškom...

Na druhej strane, moja kuchárska česť utrpela. Fakt som sa snažila uvariť pravú ozajstnú paradajkovú polievku. Bola odmietnutá so slovami, to NIE JE ako v škôlke. Nahnevaná som jej povedala, že to preto, lebo v škôlke nerobia PRAVÚ z paradajok a poctivej smotany. Za čo som si vyslúžila: Nabudúce uvar nepravú, ja chcem takú, akú varia pani kuchárky. 

Mami, snažíš sa, ale nie je to ONO

Zmierila som sa. Občas sa mi ju podarilo oblafnúť pri polievke s rezancami, že som si vypýtala recept od škôlkárskych kuchárok. Opatrne zjedla, ale s poznámkami samozrejme, že taká fajná nie je síce, ale že som sa snažila...

školksé jedálne
Moja dcéra má dnes 7 rokov a v škole jej gurmánske objavy pokračujú. Už mesiac počúvam o syrom tajomstve v cestíčku. Fakt sa to takto volá aj v jedálnom lístku.

Aby bolo jasné, dcéra neznáša vyprážaný, roztečený, alebo zapečený syr, preto som sa divila, že práve táto ingrediencia ju v školskej jedálni očarila (okrem ryžového nákypu, ktorý je citujem: "mäkučný a vodový").

Po 10 minútovej spovedi, ako to vyzeralo, ako chutilo, čo tam asi v tom cestíčku bolo, som to vzdala. "Iste to nebol syr", mi tvrdí dieťa a ja mu verím. Veď syr by do úst nedala...ale prečo potom ten názov. 

Nevarím "dobre", ale aj tak ma ľúbi

Tak zostáva pre mňa záhadou, prečo na "Karé po cigánsky" stojí v rade na dupľu a doma mi ohrnie nos nad akýmkoľvek mäsom. Prečo je "Ryžový nákyp s kompótom" tisíckrát lepší, ako môj vyšperkovaný ryžový nákyp som škoricou a bielkovou penou  a voňavými karamelizovanými hruškami. 

Čo narobím? Nič.

Poďakujem sa tetám kuchárkam, že moje dieťa dostáva (dúfam) pestrú a výživnú stravu. 
Doma našúpem zemiaky na hranolky a uvarím špagety trikrát do týždňa.

Zistenie, že nie som už pre dcéru v niečom tá NAJ síce zabolí, ale na druhej strane, milé pani kuchárky, mňa to dieťa miluje, aj keď "neviem" variť! CHA! 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: