SILA matkinho dotyku

Redakcia | 22. september 2020
Sila dotyku

Vďaka vašim dotykom deti vedia, že svet je bezpečným a láskyplným miestom.

Láskyplný dotyk druhej ľudskej bytosti potrebujeme v akomkoľvek veku. Hneď prvé sekundy, minúty a hodiny života je to to najdôležitejšie, čo ako ľudské bytosti potrebujeme – kontakt koža na kožu s milovanou osobou, ktorá nás priviedla na tento svet. Privítanie a prijatie s jemným a láskavým dotykom, pretože slovo v týchto chvíľach ešte veľa neznamená. 

A toto sa nemení po celý život, hoci už človek rozumie slovám, moc a sila láskyplného dotyku nestráca svoj význam. Je vyjadrením prijatia, pochopenia, lásky, podpory a mnohého iného. Takýto dotyk dobre padne bez ohľadu na to, či máme šesť mesiacov, šesť alebo šesťdesiatšesť rokov... 

Schopnosť vnímať dotyky sa vyvíja už od šestnásteho týždňa vnútromaternicového vývinu. Dotyky teda môže dieťa vnímať dávno pred narodením, preto má hladkanie tehotenského bruška taký veľký význam. 

Prvé chvíle na svete

V prvých minútach života láskyplný dotyk znamená privítanie, prvé bezpečie, pokoj. Znamená informáciu, že je tento svet bezpečným a láskyplným miestom. Informáciu o tom, že tí, ktorí sú okolo, sa o nás postarajú. Vďaka dotykom sú novorodenci schopní komunikovať so svojim okolím, spoznávať svoj svet, nadväzovať spojenie so svojimi opatrovateľmi. 

Aj neskôr dáva fyzický kontakt dieťatku  informáciu, že je hodné lásky, že je  milované také, aké je. Úprimný láskyplný dotyk, objatie, pohladenie, je tou najrealistickejšou správou o tom, že človek nie je na tomto svete sám. Je presvedčivým faktom, že je tu niekto iný, kto má o neho záujem.

Toto všetko si dieťa zvnútorňuje a zapisuje do toho, čo neskôr voláme sebahodnotou, alebo sebavedomím.  Pretože cítiť sa niekým prijatý a milovaný, to je prvým a tým najpevnejším základom neskoršieho sebavedomia. 

Dotyk spojený s priamym a láskavým pohľadom do očí vypovie viac, než tisíc slov. 

Dotyková základňa

„ Dotyková základňa “ začína úplne prirodzene, keď sú deti veľmi malé; s rozvíjaním ich motorických schopností si  inštinktívne hľadajú čas, aby preskúmali svet ďalej od matky a otca, a potom sa neustále vracajú do bezpečia rodičovských rúk, aby sa fyzicky znovu pripojili.

Je dôležité zdôrazniť, že to potrebujú aj staršie deti - čas na samostatnú hru a samostatnosť, potom fyzické spojenie s mamou alebo otcom. Mohlo by to znamenať ležať v lone rodiča, nechať sa pohladiť po vlasoch, nechať si masírovať nohy alebo masírovať ramená alebo sa len tak túliť pri spoločnom čítaní.

Dotyk upokojuje a posilňuje citové puto medzi rodičmi a deťmi. Keď sa deti milujúcim spôsobom dotknú pokojného rodiča, začne sa v ich mozgu obnovovať chemická rovnováha.

sila dotyku

Buďte proaktívni rodičia

Ako rodičia nemusíte čakať, kým k vám deti prídu pre dotyky, objatia, šteklenie a bozky. Portál positiveparentingconnection.net uvádza, že pravidelná fyzická náklonnosť prejavovaná deťom všetkých vekových skupín im skutočne pomáha udržiavať emocionálne spojenie, ktoré zdieľajú so svojimi rodičmi. Keď táto väzba zostáva silná, znižuje sa frekvencia negatívnych prejavov dieťaťa v jeho správaní. 

Oxytocín, známy ako „väzbový“ hormón, sa uvoľňuje v období blízkeho fyzického kontaktu, akým je aj dojčenie. Interakcie medzi rodičmi a deťmi môžu pomôcť podporiť vývin oblastí mozgu produkujúcich oxytocín, a tým zvýšiť budúci sociálno-emocionálny vývin detí.

OXYTOCÍN: Hormón lásky?
Prečítajte si tiež:

OXYTOCÍN: Hormón lásky?

Aký druh fyzického kontaktu je však najlepší?

Odpoveď sa môže zdať jednoduchá, ale vzhľadom na nedávne kontroverzie týkajúce sa negatívnych dotykov mnoho rodičov a poskytovateľov starostlivosti o deti opätovne skúma vhodný fyzický kontakt. Pretože obmedzený fyzický kontakt s deťmi môže viesť k zhoršeniu fungovania a vývinu, dospelí sa musia skôr zamerať na vyvolanie pozitívneho kontaktu s deťmi, než ako by sa mali vyhýbať takejto interakcii. 

Ak chcete uvoľniť plačúce alebo vystrašené dieťa, najlepšia technika spočíva v jemnom poklepaní na chrbát a nohy.  Ak chcete stimulovať dieťa po prebudení zo spánku alebo počas hry, hladenie dieťaťa po tvári, chodidlách alebo brušku zvyšuje jeho bdelosť.

Dotyk slúži ako komunikačný nástroj, pretože dokáže dieťa stimulovať, aj upokojiť. Aj keď je fyzický kontakt medzi dieťaťom a opatrovateľom kľúčový, pretože vytvára silný základ pre budúce vzťahy, dotykové učenie môže vyžadovať alternatívne techniky.

Spojenie rôznych materiálov a textúr na hranie s vysvetlením alebo dialógom o týchto objektoch podporuje simultánny vývin zmyslového, jazykového a zrakového vývinu. 

Snáď najdôležitejšie je, že vedci dospievajú k záveru, že každodenná rutina, v ktorej rodič a dieťa trávia spolu čas, poskytuje mimoriadne vývinové výhody. Rodičia môžu podporovať optimálny rast a pohodu prostredníctvom neustálej lásky a náklonnosti k deťom.

Zdroje: www.positiveparentingconnection.net/, www.urbanchildinstitute.org

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: