Mamy, dotýkajte sa svojich detí

Redakcia | 21. marec 2019
Mamy, dotýkajte sa svojich detí

Dotyky rodičov majú vplyv na detský mozog.

Rodičia prostredníctvom dotyku dokážu pomôcť svojmu dieťaťu rýchlejšie vyzrieť po emocionálnej, sociálnej a intelektuálnej stránke. Dokonca, je možné vďaka dotykom ovplyvniť vývoj mozgu, tvrdia vedci.

Je dávno známe, že dotyky sú už pri samotnom narodení veľmi dôležité, a preto je stále viac populárnejší bonding alebo šatkovanie.

Aj väčšie deti potrebujú mamin dotyk

Vedci z Nemecka a Singapuru sa zaujímali o to, ako je možné ovplyvniť mozog už väčšieho dieťaťa, a preto skúsili experiment, v rámci ktorého sledovali 40 detí vo veku piatich rokov.

Ich úlohou bolo hrať sa so stavebnicou zvieracej farmy v prítomnosti svojej matky. Počas tejto doby vedci sledovali, ako často sa deti dotýkajú svojich mám alebo naopak.

O pár dní neskôr merali aktivitu ich mozgu a zistili, že deti, ktoré sa častejšie dotýkali svojich mamičiek, mali veľmi aktívnu tzv. sociálnu časť mozgu, ktorá zabezpečuje to, že sa správame inak k veciam a inak k živým tvorom.

Vedci dokonca zistili, že telesný dotyk prináša osoh deťom až do puberty. Deti sú kontaktnejšie, spoločenskejšie a dokážu prejaviť väčšiu empatiu. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: