Mami, bolia ma nožičky: Rastové bolesti trápia tretinu detí

Marika Koscelníková | 14. máj 2021
Rastové bolesti

Sú deti, ktoré sa cez nepríjemné obdobia prenesú bez väčších ťažkostí, iné rast vlastného tela bolí. Pritúliť a pomasírovať kolienka niekedy nepomáha, silnú bolesť často utlmia až lieky.

Rastové bolesti trápia približne tretinu detí. Našťastie, väčšina z nich z tejto bolesti „vyrastie“.

Nešpecifické bolesti končatín 

„Rastie ako z vody“ – koľkokrát ste si to pri pohľade na svoje dieťa povedali. Radosť z prospievania strieda ľútosť z toho, že všetko ide príliš rýchlo. Namiesto malého drobca v dupačkách stojí pred vami vysmiaty škôlkar. Zdá sa vám, akoby vyrástol „za noc“. V podstate je to tak.

Približne deväťdesiat percent rastu dlhých kostí prebieha v noci. Nie každé dieťa sa budí s plačom a sťažuje sa na bolesti nožičiek. Ortopedička Hana Sameková konštatuje, že bolesť väčšinou pociťujú deti, ktoré rastú rýchlejšie, prípadne sú pohybovo viac aktívne.

„Bolesti vznikajú v oblastiach rastových štrbín, ktoré sú počas dňa stlačené a zaťažované a v období pokoja a uvoľnenia (večer a v noci)  sa rozťahujú - rastú a tento tlak respektíve napätie vyvoláva bolesti, keďže tieto zóny sú aj primerane inervované. Tieto bolesti sú neidentifikovateľné, migrujúce, meniace sa, nemusia byť prítomné každý deň, objavujú sa večer a v noci.“

Rastové bolesti
Prečítajte si tiež:

Rastové bolesti

Bolí ma päta, kolienko...

Keď sa plačúceho dieťaťa, ktoré sa sťažuje na bolesť nožičiek opýtate, kde ho bolí, môže ukázať na kolienko, ale aj lýtko, pätu či členky. Žiadnu bolesť netreba bagatelizovať, rastové bolesti sú postihujú obe končatiny, menia svoju intenzitu aj lokalitu aj stranu a objavujú sa väčšinou večer a v noci. Dieťa je nepokojné, plačlivé.

„Pokiaľ sa jedná o bolesti prchavého charakteru, ktoré nie sú pravidelné a hlavne pomerne rýchlo ustúpia, možno ich považovať za rastové bolesti“, hovorí ortopéd, Emil Huraj. „Najčastejší výskyt je v období tretieho až piateho roku života dieťaťa, keď sa budí najmä na nočné bolesti lokalizované do oblasti predkolení (najmä predná časť holennej kosti), lýtkových svalov a podkolennej jamky.

Bolesť býva obojstranná, jej charakter deti nevedia popísať.  V každom prípade ich jej intenzita prebudí zo spánku a mnohokrát prinúti až k plaču. Našťastie, trvanie je pomerne krátke, zvyčajne odznie do tridsiatich minút, ale jednoznačne narúša nočný režim dieťaťa a celej rodiny. 

Raz bolia, inokedy nie...

Pozoruhodný je striedavý výskyt rastových bolestí, kedy sú zrejmé asymptomatické obdobia. Málokedy vznikajú jednoznačne každý deň za sebou“, konštatuje Emil Huraj a pričom nevylučuje, že na to, ako intenzívne dieťa bolesť z rastu prežíva, vplýva “preťažovanie“ dieťaťa a účinok chladu. Intenzívne prežívanie ťažkostí môže súvisieť aj s nízkym prahom bolesti, ktorý majú zväčša citlivejšie deti.  V každom prípade je bolesť pre každého stresujúca. 

Pokiaľ sa vaše dieťa v noci budí s plačom a sťažuje sa na bolesti dolných končatín, pozornosť a opatrnosť je na mieste. Je dobré odsledovať frekvenciu bolestí, dĺžku ich trvania prípadne aj okolnosti. Náročný deň, precitlivenosť dieťaťa na určité podnety, negatívne zážitky, či celkové preťaženie, môžu znásobiť pocit nepohodlia. Dôkladná anamnéza pomôže ortopédovi lepšie diagnostikovať príčinu ťažkostí. 

„Ak má dieťa bolesti väčšinou to signalizuje nejaký problém. Samozrejme môže ísť o rastové bolesti, ale tie treba vedieť odlíšiť. Niekedy to nie je ľahké, takže ak sú ťažkosti dlhodobejšie, je prítomné začervenanie alebo opuch, krívanie a bolesť  je lokalizovaná, je vhodné až potrebné sa poradiť s odborníkom, lebo môže ísť aj o závažné ochorenie“, uzatvára ortopedička Hana Sameková. Kĺby pri rastových bolestiach nebývajú opuchnuté ani začervenané. 

Rastové bolesti trápia deti v predškolskom veku, ale aj dospievajúcich. Ich príčina nie je jednoznačná

Aj keď sa zaužívalo spojenie rastové bolesti, odborníci hovoria radšej o nešpecifických bolestiach končatín v období detstva. Súvisí to s nie celkom jasne určenou príčinou týchto bolestí. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že tento symptóm sa často objavuje u malých detí, najmä v predškolskom veku. Jednoznačného „vinníka“ by sme však nenašli.

„Príčina rastových bolestí nie je jednoznačne určená, z toho vyplýva, že nie je ani účinná prevencia“, hovorí Emil Huraj. „Po prvýkrát boli popísané už začiatkom 19. storočia (Dr. Duchamp vo Francúzsku), kde ale neboli jednoznačné známe poznatky o ich vzniku, ba čo viac, dodnes nie sú popísané vyvolávajúce faktory a patofyziologické mechanizmy v plnej šírke.

Taktiež nie je jednoznačný názor na ich frekvenciu, niektorí autori pripúšťajú výskyt u takmer polovice detí, ale to je zrejme prehnaný údaj, všeobecne sa dá pripustiť výskyt približne u tretiny detí. Aj keď je typický vek vzniku bolesti je tri až päť rokov, pomerne často sa s nimi stretávame aj v rozmedzí osem až dvanásť rokov. V dospelosti už samozrejme nemožno hovoriť o rastových bolestiach, ale určitá súvislosť s neskorším výskytom bolestí končatín iného pôvodu sa nedá vylúčiť.“

Rastové bolesti trápia tak chlapcov ako aj dievčatá. Pre rast kostí je charakteristické striedanie periód pokoja a rastu. Samotná kosť však nebolí. Emil Huraj konštatuje, že vo všeobecnosti sa najviac významu prikladá pocitu napätia mäkkých časti (svalov, šliach, väziva) v susedstve kosti. Toto napätie vzniká v dôsledku nepomeru rastu týchto tkanív a vlastnej kosti, ktorá nebolí.

„K potencujúcim faktorom možno pripočítať niektoré anatomické  a získané poruchy (napr. ploché nohy), ale aj určitú formu „psychologickej predispozície“ u detí, ktoré sa častejšie sťažujú na bolesti hlavy, brucha a pod. Spomína sa aj faktor obezity, porúch správania dieťaťa, poruchy spánku a iné. Z toho je vidieť, že určenie príčiny je nejednoznačné a možno hovoriť o multifaktoriálnom  charaktere problému.“ 

rastové bolesti

Rastové bolesti sú u mnohých detí sprevádzané nočným budením a plačom

Rodič by nemal nechávať dieťa bolesť odplakať, ale snažiť sa ho upokojiť a pomôcť ťažkosti zmierniť. Odvádzanie pozornosti pomôže len na chvíľu, keď rozplýlenie pominie, intenzívne vnímanie bolesti sa vráti.

Ortopedička Hana Sameková konštatuje, že ak je jasné, že ide naozaj o rastové bolesti, pomôže pomasírovať dolné končatiny rôznymi krémami a gélmi aj s antireumatickým účinkom, prípadne podanie antireumatík (Paralen, Ibalgin).

Chladivé mentolové gély pomáhajú skôr psychologicky – masírovanie nožičiek je pre dieťa príjemné a chladivý gél pomôže zmierniť vnímanie bolesti. Podľa ortopéda Emila Huraja má rodič nezastupiteľnú úlohu pri „liečení“ týchto ťažkostí. V prvom rade dieťa musí mať pocit, že je niekto pri ňom, že s nim súcití a pomáha mu.

Keď bolí, treba pofúkať

„Každý rodič vie, čo na jeho dieťa platí, ako ho utíši. Pri týchto rastových bolestiach sa vo všeobecnosti najviac odporúča masáž bolestivého miesta, môže byť aj s  analgetickým gélom za súčasného podávania analgetík. Niektorým deťom pomáha aj lokálne teplo, dokonca teplý kúpeľ. Tu je naozaj úloha rodiča  nezastupiteľná. Pozná svoje dieťa, vie, čo mu najlepšie zaberie na tlmenie bolestí, ale hlavne musí byť pri dieťati“, upozorňuje Emil Huraj. 

Práve fakt, že dieťa dovolí, dokonca vyžaduje dotýkať sa bolestivého miesta masážou, môže byť ukazovateľom, že ide o rastové bolesti. V prípade, že je bolesť príčinou závažnejšieho ochorenia, dieťa sa naopak dotyku bolestivého miesta na nožičke bráni.

Žiadnu bolesť netreba podceniť

Môže signalizovať závažnejšie ochorenie ak:

  • dieťa kríva
  • bolesť pretrváva dlhšie ako dvadsaťštyri hodín
  • miesto bolesti je opuchnuté a začervenané
  • na koži sa objavia vyrážky
  • ak je bolesť sprevádzaná horúčkou
  • bolesť pretrváva aj počas dňa v dopoludňajších hodinách
  • dieťa je slabé a unavené

V každom prípade je dobré, ak dieťa prezrie ortopéd a vylúči iné, závažnejšie príčiny bolestí. Ploché nohy, reumatizmus, či nádorové ochorenia sa môžu javiť ako bolesti rastu, preto netreba nič zanedbať. Niekedy pomôžu ortopedické vložky, inokedy len čas a trpezlivosť. Je pravdou, že deti z tohto typu bolesti „vyrastú“, ide o časovo obmedzené ťažkosti.

Primár MUDr.Emil Huraj však upozorňuje na to, že pri určitých predispozíciách sa môžeme v dospelosti stretnúť s náchylnosťou na zvýšených výskyt bolestí končatín, ale aj hlavy, chrbta a celkového diskomfortu  pacienta. „Nezastupiteľnú úlohu hrá vylúčenie závažných chorobných príčin, ale aj doriešenie tak bežného stavu ako sú ploché nohy, s nasledovnou systematickou liečbou“, uzatvára primár detskej ortopedickej klinky.

Vedeli ste, že: 

  • približne 90 percent  rastu prebieha v noci
  • najviac (až päťdesiat centimetrov za deväť mesiacov) narastiame v maminom brušku? Druhým výrazným obdobím naťahovania centimetrov je prvý rok dieťaťa (až dvadsaťpäť centimetrov)  a potom obdobie puberty.
  • jediná kosť, ktorá je plne vyvinutá už po narodení, sa nachádza v uchu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: