BOLESŤ nepodceňujte: Ako dieťa upokojiť

PhDr. Andrea Baranovská PhD. | 3. apríl 2023
Bolesť u detí

Pre rodiča nie je nič horšie, ako keď jeho dieťa niečo bolí a on nevie čo, prečo a ani ako veľmi.

U detí sa bolesť často podceňuje. Je to najmä kvôli nedostatku možností ju odhaliť a ohodnotiť. Posúdiť bolesť u detí je veľmi ťažké.

Približne od 6. roku môžeme už bolesť posudzovať na základe sebahodnotenia detí. Toto je omnoho ťažšie u detí do 6 rokov. Napr. vo veku približne do 3 rokov dieťa bolesť vyjadruje plačom – často veľmi intenzívnym a dlhotrvajúcim. Plač dieťaťa, ktoré niečo bolí, býva často energický, veľmi hlasný a dlhotrvajúci. Bolesť sa môže prejaviť trhanými pohybmi horných a dolných končatín. 

Keď sa dieťa sťažuje na bolesť:

  • Nepodceňujeme ju – je to signál tela, že niečo nie je v poriadku.
  • Bolesť je individuálna – ak niečo dieťa veľmi bolí, tak to neznevažujeme, ale ani nepreceňujeme.
  • Vždy posudzujeme, či bolesť má viditeľnú príčinu, aby sme ju vedeli lokalizovať.
  • Ak si nie ste istý, navštívte lekára, ktorý vám pomôže – neliečte dieťa liekmi podľa vlastného uváženia.
  • Zvoľte vhodnú „liečbu“ vzhľadom na to, ako svoje dieťa poznáte.

Ako dieťa upokojiť doma a pomôcť mu bez liekov:

1. Dieťa potrebuje rodiča, ktorý je pokojný a sebaistý – samo sa cíti byť neisté a nemôže upokojovať rodiča.

2. Potrebujeme dosiahnuť, aby sa dieťa upokojilo – čím je nepokojnejšie, tým sa svalový tonus zhoršuje a dieťa rýchlejšie dýcha. To vedie k zhoršovaniu jeho stavu. 

3. K dieťaťu pristupujeme pomaly a pokojne, dotýkame sa ho, hladíme ho, nosíme. Nebojte sa, že ho rozmaznáte. Telesný dotyk je mimoriadne dôležitý.

4. Správne nosenie, jemné hladenie, monotónne pohojdávanie uvoľňuje svalové napätie dieťatka, prehlbuje dych a upokojuje ho. Nezabúdame na to, že aj my musíme dýchať pokojne a zhlboka – dieťa napodobňuje rodiča. 

5. Ovplyvniť bolesť dieťatka môžeme tým, že mu dáme cmúľať cumlík alebo niečo cucať – odborné štúdie dokázali, že cucanie znižuje mieru plaču a upokojuje tep srdca počas trvania bolesti. 

6. Odlúčenie malého dieťatka od mamy je stresujúcim faktorom, ktorý môže simulovať prežívanie bolesti u dieťaťa. Pomáha túlenie sa, dotyk tela na telo, hladkanie ap. 

7. Na upokojenie pomáha aj spievanie, jemná hudba, obľúbená hračka...

8. Niektorým deťom pomôže, keď obmedzíte ich pohyb tým, že ich zabalíte do deky alebo ich objímete a ticho im niečo rozprávate. Menej pohybu pomôže upokojiť sa. 

9. Pri malých úrazoch môžeme využiť placebo – t. j. „zázračnú mastičku“ alebo „zázračné tabletky“, ktoré používame len zriedkavo, ale ktoré dieťa určite zbavia bolesti. 

10. Niekedy pomáha odviesť pozornosť dieťaťa na niečo iné – napr. spoločným sledovaním rozprávok, čítaním kníh alebo inými metódami, ktoré máte zaužívané doma. 

Ak sa však bolesť nezmenšuje alebo pretrváva, navštívte lekára

Rastové bolesti
Prečítajte si tiež:

Rastové bolesti

Veľmi zaujímavým druhom bolesti je rastová bolesť. Najčastejšie sa týka nôh a vyskytuje sa u detí medzi 3. – 14. rokom života. Deti sa na túto bolesť sťažujú najmä večer alebo v noci. Niekedy je taká intenzívna, že sa dieťa môže aj prebudiť. Často súvisí s telesnou námahou a športom. Vyskytuje sa v oblasti stehien, predkolenia a na pätách. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: