Fimóza u chlapcov: Ako ju liečiť?

Dagmar Baluchová, MUDr. Marta Špániková | 10. október 2022
Fimóza

Mnohí rodičia, najmä ak majú prvé dieťa chlapca, tento pojem nepoznajú. Fimóza je intímny problém, netreba ho však zanedbávať. Liečba je len chirurgická.

V závažných prípadoch je potrebná liečba u urológa.

Fimóza

je zúženie predkožkového vaku, ktoré sťažuje alebo znemožňuje hladké pretiahnutie predkožky cez žaluď penisu. 

U viac ako deväťdesiat percent novorodencov predkožku nemožno voľne pretiahnuť cez žaluď, lebo je s ním čiastočne zlepená. Nie je to však fimóza, hovoríme o conglutinácii. Vo veku do 18 mesiacov nie je potrebné ani správne predkožku uvoľňovať. Vedie to opakovane k poraneniu, vznikajú drobné ranky, ktoré sa hoja jazvením a môžu byť príčinou neskoršej fimózy. 

U niektorých chlapčekov už vo veku okolo jeden a pol roka prípadne do dvoch rokov pozorujeme uvoľňovanie zlepenia a možnosť uvoľnenia predkožky. V takomto prípade poradíme mamičke, aby v tomto veku v rámci večernej hygieny vždy predkožku uvoľňovala až dôjde k jej hladkému pretiahnutiu. Úplnému uvoľneniu predkožky prispieva aj rast penisu.

Ak sa  mamičke týmto jemným spôsobom  nedarí uvoľňovanie predkožky, niekedy na dobu dvoch mesiacov odporučíme jemnú masáž predkožky 1- či 2-krát denne prstami, na ktoré sme aplikovali kortikoidovú masť. Ak to nie je úspešné a predkožka sa neuvoľní, dá sa pristúpiť k jemnému oddeleniu zlepenia kovovou sondou. Samozrejme, tento výkon je v rukách skúseného pediatra alebo detského urológa. Nemal by byť bolestivý. 

fimóza

Smegma

Donedávna bola fixovaná predkožka u trojročných chlapcov považovaná za chorobu a riešila sa násilným sťahovaním, strhávaním, ktoré bolo veľmi bolestivé a chlapci z toho mali traumu. Dnes je však dokázané, že nepohyblivá predkožka je u malých chlapcov  normálny stav a nevyžaduje žiaden zásah. Niekedy rodičia pozorujú zdurenie v oblasti pod zlepenou predkožkou, je to nahromadenie produktu prítomných žliazok (smegmy). Nie je to ochorenie, po uvoľnení predkožky sa smegma uvoľní.

Fimóza: Problémy s predkožkou
Prečítajte si tiež:

Fimóza: Problémy s predkožkou

Príčina fimózy 

Za príčinu fimózy sa považuje perzistencia škrtiaceho prstenca, ktorá sa nachádza na rozhraní vonkajšieho a vnútorného listu predkožky. Tento prstenec bráni voľnému a hladkému pretiahnutiu samotnej predkožky. Viazne samoočisťovanie predkožkového vaku, zadržiavaná smegma (produkt okolitých žliazok) v tomto priestore nezriedka spôsobí zápal. Liečba fimózy je chirurgická, tzv. cirkumcízia, keď sa prstenec odstráni.

Kedy fimózu riešiť chirurgicky?

Operačné riešenie fimózy, respektíve zlepenia v ranom veku sa prevádza len v prípade, ak je fimóza taká tesná, že vedie k ťažkostiam: 

  • pri močení je slabý prúd moču;
  • prípadne je prúd prerušovaný a predkožkový vak sa nafukuje hromadením moču – balónkovanie;
  • ak fimóza vedie k opakovaným zápalom, balanitídam, ktoré sú bolestivé a predstavujú problém pri močení. 

Parafimóza  

Je stav, keď sa podarí pretiahnuť predkožku cez žaluď, ale predkožka už nejde späť, dochádza k útlaku žaluďa, viazne lymfatická drenáž, odtok lymfy, vzniká narastajúci opuch. Tento stav je urgentný a vyžaduje odborný zásah na vrátenie predkožky do pôvodného stavu a ak sa to nepodarí, jediným riešením je operačné riešenie vzniknutej situácie.   

Krátka uzdička

V tomto prípade dochádza k nemožnosti uvoľniť  predkožku a dochádza aj k prehnutiu žaluďa. Riešením je chirurgické uvoľnenie uzdičky.

Problémy s fimózou aj krátkou uzdičkou by mali byť vyriešené ideálne pred nástupom do školy a určite najneskôr do puberty. Uvoľnenie predkožky nesmie byť nikdy pre chlapca bolestivé.

Súčasťou preventívnej prehliadky u detského lekára má byť vždy aj vyšetrenie genitálií, u dievčatiek aj u chlapcov. Ak sa vám v tomto smere niečo nezdá, určite to riešte s lekárom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: