Fyzioterapeutka radí: Je lepšie odrážadlo alebo trojkolka?

Veronika Kmetóny Gazdová | 4. máj 2022
Trojkolka

Všetko má svoj čas – aj na tieto viackolesové pomôcky, ktoré deti veľmi obľubujú. Pokiaľ dieťaťu počas vývoja ponúkame nesprávne podnety, dochádza k nevhodnému zaťaženiu a postaveniu kĺbov, čo má za následok vychyľovanie ťažiska tela. Čo je najvhodnejšie pre dieťa?

Až keď samostatne chodí

Ak sa rodič rozhodne svojmu dieťatku zadovážiť akúkoľvek pomôcku typu odrážadlo, trojkolka či bicykel, mal by to robiť až v čase, keď jeho dieťa už samostatne chodí. Do roka sa neodporúčajú z toho dôvodu, že dieťa má v rámci jednotlivých fáz psychomotorického vývoja posilňovať jednotlivé časti tela, spevňovať svalstvo, ktoré následne jeho telesnú schránku udrží stabilnú nielen pri chôdzi, ale aj na takýchto zábavných pomôckach.

Pasívne posádzanie a vozenie dieťaťa na rôznych sedacích autíčkach, motorkách a trojkolkách môže viesť k zlým pohybovým stereotypom, zvýrazneniu chybného držania tela či k svalovej nerovnováhe. Ak však svoj výber prispôsobíme veku dieťaťa, jeho možnostiam a správnemu typu, ktorý nebude viesť dieťa k špičkovaniu, vytáčaniu chodidiel a podobným nežiaducim javom, podporíme u dieťaťa jeho balančné schopnosti, športovú aktivitu a zábavu. Odrážadlo nemá byť „dopravným prostriedkom“ pre ešte loziace dieťa, ale pomôcka na spestrenie krátkej doby počas jeho šantenia sa vonku a po vlastných. 

Odrážadlo nie je pre každého

Ak už aj dieťatko samostatne chodí a rodič sa rozhodne pre kúpu odrážadla, no má viacero otázok, je vhodné poradiť sa o výbere napr. s fyzioterapeutom. Odborník vie na základe anamnézy či prípadných problémov poradiť, aký variant bude pre dieťa z hľadiska jeho psychomotorického vývoja priaznivejší. Odrážadlo nie je vhodné, ak má dieťatko problém s vývojom kostí, bedrových kĺbov, svalov či šliach. Tiež nie je vhodné, ak sa dieťa odráža špičkami, vytáča chodidlá smerom von, kolená sa tlačia dovnútra k sebe, je zhrbené alebo naopak, hlava je v neprirodzenom záklone. 

Nie je to však pomôcka, ktorej hovoríme jasné „nie“. Ak sa to s jej používaním nepreháňa a rodič dbá na správny výber, dieťatko si na nej trénuje rovnováhu, koordináciu, spevňuje svalstvo a uľahčí mu to prechod na klasický bicykel. 

Ako nájsť správny „model“ odrážadla či trojkolky?

Dnešná ponuka odrážadiel, trojkoliek či ich kombinácií je mimoriadne pestrá. Pri výbere je potrebné dať si pozor na to, aby váha trupu bola rozložená rovnomerne aj na rukách, aby sa zaťaženie prenieslo aj na ruky, čiže v miernom predklone a odťažila sa tým oblasť krížov a panvy. Keď dieťatko sedí na tejto pomôcke, bedrové kĺby by mali byť nad kolenami. Ak sú kolienka vysoko, chrbát je prehnutý s vysunutým zadočkom, trpí tým panva dieťatka a aj jeho kríže. 

Ak dieťa sedí a začne sa odrážať, malo by to robiť obomi nôžkami striedavo. V prípade súbežného odrážania dochádza k pasívnemu sedu, čo skracuje panvové svaly a deformuje chôdzu. Tiež by pri odrážaní nemalo dieťa špičkovať a vytáčať chodidlá, ale záťaž by mala byť kladená na celé chodidlo. Kĺb členka a kolena by mal byť teda v jednej rovine. Tieto detské vozidlá by nemali byť ani príliš široké, nízke ani vysoké. Pretože, aj keď sa to nezdá, aj výber takého odrážadla môže ovplyvniť psychomotorický vývoj dieťatka. 

A čo je najideálnejšie? Stará dobrá klasika ani tu nesklame – a to v podobe tradičných trojkoliek, kde dieťatko pedáluje a rodič nemusí riešiť nášľapy chodidla, špičkovanie či vytáčanie chodidla. A tiež dobrým tipom je aj kúpa klasického detského bicykla a odmontovanie pedálov. Vznikne nám pomôcka 2 v 1, ktorá nám bude „rásť“ s naším dieťatkom tak, ako budú dozrievať jeho schopnosti i odvaha.

Očami odborníčky: „Kvalita je viac ako rýchlosť“

Lucia Krivá fyzioterapeutka, dipl. f.

Ak si myslíme, že dieťatko je malý dospelý, veľmi sa mýlime. Malé bábätko sa formuje, učí a zdokonaľuje vďaka prostrediu, aké mu je vytvorené a stimulmi, s akými prichádza do kontaktu. „Za celý život sa človek nenaučí za tak krátku dobu toľko, ako počas prvého roka života. To, čo sa naučí, ho utvára po celý zvyšok života,“ vysvetľuje fyzioterapeutka Lucia Krivá.

Každé dieťatko má podľa jej slov svoje tempo. „Je to rovnaké ako u dospelých, niekto má veľmi rýchle životné tempo a niekto je, naopak, pokojnejší. Kvalita pohybových vzorov je ale dôležitejšia než rýchlosť vývoja. Dieťatko začne chodiť až v momente, keď k tomu dozreje, ani o deň skôr,“ upozorňuje v súvislosti s tendenciou rodiča pomôcť svojmu dieťatku vo vývoji. Dodáva, že každá vývojová fáza prechádza presne určeným ťahom svalových skupín, a tým postavením kĺbov. 

Aj v prípade takých „obyčajných“ odrážadiel a obdobných dopravných detských pomôcok platí, že naozaj je lepšie poradiť sa a zohľadniť benefity a možné riziká.

„Pokiaľ dieťaťu počas vývoja ponúkame nesprávne podnety, dochádza k nevhodnému zaťaženiu a postaveniu kĺbov, čo má za následok vychyľovanie ťažiska tela,“ vysvetľuje odborníčka, ktorá zároveň hovorí o tom, že dieťa si následne automaticky vytvára svoje náhradné programy, ktoré si zafixuje v nesprávnom vzorci. Vývoj motoriky je proces zrenia a podľa slov Lucie Krivej ho nemôžeme urýchliť, ale naopak – „podpornými pomôckami“ ho môžeme len spomaliť. „Celý obraz postavenia dolných končatín sa premietne do stoja a neskôr do chôdze,“ zdôrazňuje.

trojkolka

V prípade odrážadiel upozorňuje na to, že väčšina z nich nepriaznivo vplýva na postavenie celých dolných končatín, pretože sa mení ich os a biomechanika vo všetkých kĺboch – bedrových, kolenných, členkových a drobných kĺbov chodidla. „Dochádza k formovaniu deformít na dolných končatinách v tvare písmena ,,X“, členkové kĺby prepadajú dovnútra dole a mení sa svalový ťah, kolená sú vytočené dovnútra. Dieťa aktívne nezapája bruško, telo ma v záklone, panva ma centrálne postavenie, čím je preťažená drieková časť chrbtice,“ vysvetľuje dopad na detské nožičky. 

Tiež zo skúsenosti hovorí, že dieťa, ktoré už malo v minulosti problém ako napr. brušná diastáza, neprimeraný motorický vývoj ako veľké záklony hlavy a trupu (opistotonus), oslabené trupové svalstvo, ba aj cvičilo reflexnú lokomóciu podľa Vojtovej metódy, v takýchto prípadoch rodičom svojich malých pacientov neodporúča kúpu odrážadla.  

Skôr trojkolku ako odrážadlo

Ak už rodič zvažuje výber takejto pomôcky, L. Krivá sa prikláňa skôr k zadováženiu si trojkolky, ktorej predchádza jej správny výber. „Nemala by byť ani príliš veľká, ani príliš malá vzhľadom na výšku dieťaťa. Pri nastavovaní je dôležitá správna výška sedadla. Najjednoduchší spôsob nastavenia je v sede na trojkolke, kedy by panva mala byť v rovine a nemala by padať na stranu. Treba dbať na to, aby dieťa sedelo v rovine,“ vysvetľuje správne nastavenie tejto pomôcky. 

Ako dodáva, je potrebné vziať do úvahy, že počas bežného výletu, prechádzky na trojkolke, urobí dieťa niekoľko desiatok otočení pedálmi a nožičky robia neustále jeden pohyb. „Ak je noha alebo nastavenie chodidla či kolena ,,vyosené z geometrie“, dochádza k narúšaniu celého tela, čo nie je optimálne pre biomechaniku kĺbov,“ upozorňuje odborníčka.

Pri správnom výbere je jazda na trojkolke dieťatku prospešná – krásne aktívne zapája brušné svalstvo, kolená idú od seba, chodidlá smerujú do vonkajšej strany, čo podporuje správne pohybové návyky aj do budúcnosti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: