Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • špičkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den Pani doktorka.Chcela by som vas poprosit o radu.Mam 1rocneho synčeka ešte nechodí sam.Drzim ho za rucicky a tak sa učime bežkat no problém je ten že špičkuje.Poslala na s doktorka aj na cvičenie ktore sme absolvovali 3krat tak ako nam bolo od doktora určene.No špičkuje stale.Ked ho pustim nech chvilku postoji tak stoji na celých nožičkach no ked behame tak špičkuje stale.Doktorka nam povedala že ma malý behat bosi no podla mna ked je bosi viac spickuje lebo ma volnu nožičku.Poradte mi prosim Vás čo mam robit aby nešpičkoval.DAKUJEM PEKNE ZA RADU

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa nie je potrebné učiť chodiť! Takže sa držte za ručičiku, nechajte ho radšej chodiť samostatne, okolo nábytku. Až keď bude schopný chodiť len s pridŕžaním jednej ručičiky, tak môžete chvíľami chodiť takto. Takmer všetky deti v tejto fáze začiatku samostatnej chôdze špičkujú, nie je potrebné to zatiaľ riešiť. Dieťa ešte nie je v chôdzi stabilné. V tomto veku, keď samostatná chôdza začína je určite správne, aj keď nie na celý deň, obúvať topánočky, kvalitné, po členky, s pevnou pätou. Keď samostatná chôdza začne, sleduje ako dieťa chodí a ak y niečo nebolo v poriadku, konzultujte lekára.

Podobné otázky

  • ortopedicke vlozky do detskych topanok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcem sa opytat a zaroven poradit. Mam 16 mesacnu dcerku a papucky, v ktorych beha po dome nemaju formovanu klenbu. Vlastne papucky a ani cizmy na zimu sa formovane zvnutra nedaju kupit. Co mam robit, kupit jej ortopedicke vlozky do papuciek alebo nechat ju behat len bez klenby v topanocke. Totiz so sandalkami a topankami von to nie je problem, tie sa formovane daju kupit. Nas ortoped mi povedal, ze v ziadnom pripade, ze tym len poskodim vyvin noziciek dietata, kedze teraz su na chodidle este tukove vankusiky. Nadarmo som sa ohradzovala predchadzanim zleho vyvinu chodidiel, on si stale opakoval svoje.A zaroven povedal, nech pridem ked bude mat mala 3 roky a ked bude mat ploche nohy, potom ju bude liecit. Ale potom kde je prevencia???? Pricom v zdravotnickych potrebach mi povedali, ze dieta ma narok na predpisanie ortopedickych vloziek po 1. roku zivota a ma na ne narok kazdy rok.Tak mi prosim poradte kupit malej ortopedicke vlozky do papuciek a do ciziem, alebo ju nechat v plochych papuckach? Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prevencia je to vyšetrenie, ktoré už máte za sebou a ortopéd má určite pravdu. Ak by dochádzalo k nesprávnemu vávinu nohy, to pozná detský lekár alebo aj vy ako poruchu chôdze / vkladanie nožičky do stredu, špičkovanie a podobne/. Teraz potrebuje kvalitné topánky na chodenie, doma by mohla nosiť napríklad sandálky . Žiadne vložky do topánok ani papučiek nepotrebuje.

  • Chodenie po spickach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa opytat ohladom chodenia deti po spickach. Moja dcera bude mat o tyzden jeden rok a stale chodi po spickach popri nabytku. Sama este nechodi. Okolo nabytku zacala chodit ked mala 9,5 mesiaca. Topanocky jej davam malo (stale si ich zhadzuje) chodi v ponozkach po travicke pri tlaceni takeho tlcitka pre deti.Je vhodnejsia jej davat topanky aby to chodenie po spickach prestalo? A nezacne chodit sama o dost neskor kedze na spickach nema taku pevnu nozku? Da sa s tym nieco robit? Velmi pekne dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa nie je potrebné učiť chodiť!!!Takže nič s tým teraz nerobtre.Nechajte dieťaťu spontánnu aktivitu aj vo veci chodenia, iste do 15teho mesiaca chodiť yačne. V tomto veku je špičkovanie bežné. Ak by pretrvávalo, je vhodné sa poradiť s ortopédom alebo neurologom / samzrejem, až keď bude chôdya stabilná/-Neviem, či dieťatko nemalo nejaké problémy od narodenia, to by situáciu trochu zmenilo v tom, že by som neurologickú kontrolu absolvovala čo najskôr.
    Čo sa týka topánočiek, kým nechodí úplne samostatne, nie je potrebné, aby topánočky stále mala na nožkách, ale môžete ich občas, keď je aktívna a chodí obuť. Je potrebné mať len jedny topánočky v tomto útlom veku, ale kvalitné.

  • chôdza po špičkách

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Dcérka má 21 mesiacov a začala nám zničoho nič chodiť po špičkách. Chodí tak ale týždeň, hlavne keď ide pomaly. Nie je to vždy ale je to dosť často. Keď uteká - uteká normálne. Zvyčajne tak chodí ked nemá nič obuté, občas i v papučkách. Doma zvyčajne nosí papučky. Obuv jej kupujeme kvalitnú, buď v lekárni alebo v obchodoch (ak v obchodoch zvyčajne značkovú). Papučky kupujeme od slovenského výrobcu (Rak, Bánovce nad Bebravou).
    Zároveň sa chcem spýtať či obuv musí mať vyvýšenú klembu, nakoľko nie všetky topánky to mávajú. V lekárni nám povedali, že ak to topánka nemá, môže sa dokúpiť ortopedická vložka - je to potrebné?
    Neviem čo máme robiť hlavne s tým chodením po špičkách. Mali by sme navštíviť ortopéda, alebo to môže byť prechodný stav?
    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Obuv nemusí mať zvýšenú klenbu, potrebuje len pevný členok.
    Ak dieťatko bude naďalej špičkovať, obrážte sa na svojho lekára. V tomto veku to deti zväčša robia, lebo sa im to páči, ale dlhdobo pozorované špičkovanie by som riešila s lekárom / neurologom, ortopedom, podľa zváženia vášho lekára./.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: