Domáce pravidlá: Pre celú rodinu, nielen pre deti

MK | 23. júl 2024
Domáce pravidlá: Pre celú rodinu, nielen pre deti

Zatiaľ čo vaša sestra môže dovoliť svojim deťom skákať po pohovke, vám to prekáža. Alebo možno majú deti dovolené búchať do hrncov a panvíc vo vašej kuchyni, ale v dome starej mamy to nie je možné.

Každá rodina má svoje pravidlá

Je dobré ich nastaviť, aby deti vedeli, čo je dovolené a čo nie. Stanovenie jasných domácich pravidiel je jednoduchý spôsob, ako sa vyhnúť problémom. Je v nich jedna malá "zrada" - dodržiavať ich musia všetci členovia rodiny a samozrejme, aj rodičia. Deti sú dobrými pozorovateľmi a nachytajú vás, ak si neumyjete ruky po príchode z vonku, alebo nebodaj zuby pred spaním. 

Ako pri všetkom, čo sa týka výchovy, aj v rámci dodržiavania pravidiel ste pre nich príkladom. Pomáha, ak sú pravidlá spísané aj formálne, vytvorte si s deťmi tabuľku primeranú ich veku, aby ju vedeli rozlúštiť - prečítať, alebo pozrieť si obrázky. Napríklad, ak je pre vás obzvlášť dôležité udržiavať poriadok v detskej izbe alebo v celom dome, môžete uprednostniť pravidlá ako „usteľ si ráno posteľ", "ulož si hračky pred spaním", "odlož použitý riad do umývačky, nenechávaj ho na stole" a pod. 

Dieťa bude viac motivované dodržiavať pravidlá, ak sa na ich tvorbe zúčastní. Buďte otvorení tejto spolupráci - môže prísť s novými nápadmi, na ktoré ste ani nepomysleli, či už čo sa týka formy alebo aj samotného obsahu. Môže ich dotvoriť nálepkami alebo kresbami. 

Pravidlá vašej domácnosti by mali byť pravidlá, ktoré dodržiavajú všetci – vrátane vás. Ak je u vás doma pravidlom hovoriť pravdu, nehovorte, že vaše 14-ročné dieťa má iba 12, len aby ste získali lacnejší lístok do kina :) Výnimky je potrebné odôvodniť - či už ide o dovolenku alebo mimoriadnu okolnosť, vysvetlite svojim deťom dôvody, prečo dnes napríklad niektoré pravidlo neplatí.  

Zaveste svoj zoznam napísaných pravidiel na miesto, kde ich môže každý vidieť, napríklad na chladničku. Nech je prehľadný a jednoduchý, môže byť vtipný a výrazný, je to len na vás, ako si s tým poradíte. 

Pravidlá domácnosti

Ráno si usteľ posteľ.
Špinavá bielizeň patrí do koša.
Pred jedlom a po príchode z vonku si umy ruky.
Keď doješ, uprac si po sebe.
Keď sa dohráš, odlož hračky.

Nezabudni na slová prosím a ďakujem.
Rozprávame sa slušne.
Počúvajme jeden druhého bez prerušovania.
Pri jedle nepozeráme do mobilu.

Keď je niekto v sprche/na toalete, nevyrušuj.
Keď je niekto smutný, objím ho.

Čokoľvek potrebujete či už u dieťaťa alebo v rodine podporiť, môžete zahrnúť do domácich pravidiel. Je to len na vás, čo vymyslíte.  Je nevyhnutné, aby ste tieto pravidlá sami dodržiavali, pretože vaše deti sa naučia viac z toho, čo robíte, než z toho, čo hovoríte. Vytváranie zdravých návykov a rutín pomáha znižovať boj o moc. Keď deti vedia, že si majú odložiť bundy, keď prídu z vonku, alebo že si majú robiť domáce úlohy hneď po príchode zo školy, môže to znížiť množstvo hádok. 

TIP:

Staršie deti môžu potrebovať pravidlá týkajúce sa ich elektroniky. Stanovte pravidlá, ktoré obmedzia čas strávený pred obrazovkou. Napríklad urobte z jedálenského stola „zónu bez telefónu“ a nedovoľte, aby vaše dieťa spalo so smartfónom vo svojej izbe.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: