CHOLESTEROL pod kontrolou (aj u detí)

PaedDr. Dagmar Baluchová | 2. máj 2023
CHOLESTEROL pod kontrolou (aj u detí)

V podvedomí máme akosi zakotvené, že sledovať cholesterol by si mali najmä starší ľudia. Stále máme pocit, že sme na to ešte mladí a netýka sa nás to... Opak je však pravdou. Vysoká hladina cholesterolu je čoraz častejšia u mnohých dospelých a dokonca aj u detí.

Kedy ste si naposledy dali skontrolovať svoje hodnoty cholesterolu? Áno, nemáme čas, vždy je niečo prednejšie. A robíme chybu.

Vysoký krvný tlak a vysoký cholesterol majú prívlastok „tichí zabijaci“

Prečo? Ich prejavy príliš necítiť, ale následky sú fatálne. Podpisujú sa  na kôrnatení ciev (ateroskleróze), na vzniku srdcovo-cievnych ochorení, infarktoch, mozgových príhodách a ďalších problémoch. A čo je horšie, môžu byť problémom aj u štíhlejších ľudí, ktorí sa usilujú žiť zdravo. Aj preto má význam chodiť na preventívne prehliadky pravidelne. 

Čo je cholesterol?

Je to látka na báze tuku (lipidov), ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu organizmu. Nachádza sa vo všetkých tkanivách tela, vrátane krvi. Väčšina cholesterolu sa do organizmu nedostáva zo stravy, ale syntetizuje sa priamo v organizme. Jeho najväčšia koncentrácia je v pečeni, mozgu či mieche. Normálna hladina cholesterolu v krvi je do 5,0 mmol/l. Za hraničnú sa považuje hodnota: 5,1 – 6,5 mmol/l a za vysokú viac ako 6,5 mmol/l. Dôležitý je aj pomer HDL a LDL cholesterolu.

Zvyšovanie cholesterolu môže spôsobovať genetika – často býva dedičstvom po rodičoch či starých rodičoch (ide o tzv. familiárnu hypercholesterolémiu alebo dyslipoproteinémiu), ale vplyv na to má i nesprávna životospráva, obezita, nedostatok pohybu a stres. Pozor, ani príliš nízke hladiny cholesterolu nie sú žiaduce.

Cholesterol sa rozdeľuje na tzv. dobrý (HDL) a zlý (LDL)

HDL cholesterol (z angl. high density lipoprotein = lipoproteín s vysokou hustotou) 

  • nazýva sa aj „dobrý“
  • vychytáva zlý cholesterol mimo tepien a odvádza ho späť do pečene, kde sa recykluje a odvádza späť do tela
  • odstraňuje plak z tepien
  • zvyšuje sa dostatočnou fyzickou aktivitou
  • zvyšuje ho tiež primeraná strava, napr. zvýšená konzumácia ovocia, zeleniny, rýb, olejnatých semien...
  • dostatok tekutín, min. 1,5 l/deň

ZDROJE DOBRÉHO CHOLESTEROLU:

Ryby sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré okrem iného znižujú zlý cholesterol a zvyšujú hladinu toho dobrého. Ak ich nemáte v jedálničku aspoň raz týždenne, je najvyšší čas tak urobiť.

Viete, že?

Kedysi sa uvádzalo, že vajcia sú kvôli veľkému množstvu cholesterolu nevhodné na časté stravovanie. V súčasnosti to už neplatí, pretože sa zistilo, že obsah cholesterolu v nich je nižší, ako sa uvádzalo. Preto sú u dospelých (ak to zdravotný stav neudáva inak) 3 – 4 vajcia týždenne akceptované.

LDL cholesterol (z angl. low density lipoprotein =  lipoproteín s nízkou hustotou) 

  • nazýva sa aj „zlý“
  • cirkuluje v krvi a vedie k zanášaniu tepien plakom, čo môže viesť ateroskleróze a následne až k infarktu alebo mŕtvici
  • zvyšuje ho nezdravé stravovanie, nedostatočný pohyb, priberanie na hmotnosti,
  • fajčenie i alkohol

Prechodne zvýšený cholesterol môžu mať aj tehotné ženy. Ak tento stav pretrváva aj po pôrode, je to dôvod na návštevu lekára. 

Diagnostika a liečba

Hladina cholesterolu, teda LDL i HDL, sa zisťuje z krvi. U dospelých je odber krvi na hladinu cholesterolu odporúčaný v 40. roku života. Toto vyšetrenie je však možné vykonať aj skôr, najmä pri podozrení na toto ochorenie. Taktiež je možné absolvovať ho v niektorých poradenských centrách zdravia pri regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. Malá vzorka krvi sa odoberá ráno, nalačno. Ak sú hladiny cholesterolu vysoké a na ich úpravu nepostačuje diéta, zvýšený pohyb a zmena životosprávy, pristupuje sa k liečbe tzv. statínmi.

Pozor, cholesterol môžu zvyšovať aj niektoré lieky, napr. gestagény, diuretiká, betablokátory či kortikoidy. Dokonca aj hormonálna antikoncepcia. 

Aj deti majú vysoký cholesterol

Čipsy, pizza, hranolčeky, fast foody... Ktoré deti by povedali NIE? Táto doslova epidémia sa výrazne podpisuje na ich zdraví. 

Aj preto sa u nás zaviedol skríning, kedy sa deťom vo veku od 9 do 11 rokov a od 17 do 21 rokov zisťuje hladina cholesterolu. Keď sú hodnoty príliš vysoké a nereagujú na diétu, cvičenie a zároveň je riziková aj rodinná anamnéza, môže sa u dieťaťa staršieho ako 10 rokov uvažovať o liečbe tabletami a musí byť sledované u odborníka.

Cholesterol u detí
Prečítajte si tiež:

Cholesterol u detí

Prevencia je alfou a omegou

Ak je vo vašej rodine predispozícia na zvýšený cholesterol, alebo ho už vy, váš manžel či deti máte, začnite žiť zdravšie. Pokiaľ je vaša hmotnosť vyššia, ako by mala byť, schudnite. Už zníženie hmotnosti o 3 kg dokáže posunúť hladinu cholesterolu smerom nadol. Napomôcť k tomu by vám mohol pohyb – ideálne s celou rodinou a pravidelne.

Choďte spolu viac pešo, urobte si preteky po schodoch, kúpte si bicykle, permanentku do plavárne atď. Pozrite sa do chladničky – čo v nej prevažuje? Zdravé potraviny, zelenina, ovocie, mliečne výrobky, alebo potraviny na báze tukov, alkohol, zákusky? Na internete i na našej stránke nájdete množstvo zdravých inšpirácií. Vyhýbajte sa smaženiu a pečeniu a uprednostnite zdravšie spôsoby prípravy pokrmov. Strava by mala byť vyvážená a obsahovať dostatočné množstvo potrebných živín. 

Domáci test na cholesterol

V lekárňach je dostupný test na spoľahlivé zistenie hladiny cholesterolu v domácich podmienkach. Jeho presnosť je udávaná na viac ako 96 %. 

Čísla zdravého života – poznáte ich?

  • 0 ks cigariet
  • 0 ml alkoholu
  • 30 minút aktívneho pohybu denne
  • 5-krát denne zdravá strava
  • 8 hodín spánku denne
  • 5 mmol/l (a menej) hladina cholesterolu
  • 120/80 mmHg krvný tlak

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: