Ako zvládať detské záchvaty zlosti

Lucia Derčalíková | 3. január 2021
Záchvat hnevu

Stalo sa to opäť a, samozrejme, na mieste, kde bolo najviac ľudí. Vaše dvojročné dieťa nesúhlasilo s vaším rozhodnutím a dostalo záchvat zlosti.

Začalo kričať, dupať nohami, prípadne sa hádzať o zem a vy ste na sebe cítili pohľady okolia, ktoré jasne hovorili, že to ako matka nezvládate...Táto situácia je nepríjemná, no máme pre vás dobrú správu – záchvaty zlosti svojho dieťaťa môžete zvládnuť. Než si povieme ako, poďme sa najprv pozrieť na príčiny, kvôli ktorým vznikajú.

Príčiny detských záchvatov hnevu

Prečo cítime hnev my, dospelí? Pretože nedokážeme ovládnuť svoje emócie. Máme za sebou dlhé roky, počas ktorých sme sa to mohli naučiť, no napriek tomu to nezvládneme vždy dokonale.

Dvojročné dieťa nemá žiadnu prax a tak vo chvíli, keď sa mu niečo znepáči, zaplaví ho hnev a prejaví ho. Prečo k tomu prichádza práve v tomto veku? V období dvoch rokov sa život dieťaťa začína meniť.

Až doteraz bolo zvyknuté na to, že rodičia okamžite uspokojili každú jeho potrebu. Stačilo, aby zaplakalo a oni k nemu hneď bežali: „Je hladné? Potrebuje prebaliť? Bolí ho niečo?“ Dieťatko bolo stredobodom ich vesmíru, pretože bolo od nich úplne závislé. Teraz však začína byť situácia iná.

Dieťa rastie a rodičia ho už neobskakujú tak ako doteraz. Naopak – namiesto toho, aby bezpodmienečne plnili jeho želania, začínajú očakávať, že sa ono začne prispôsobovať ich rozhodnutiam. To je pre dieťa nové a s touto zmenou sa nemôže vyrovnať bez protestu. Na scénu prichádzajú záchvaty zlosti.


„Dieťa, ktoré neberie ‚nie‘ vážne, má zaručene rodičov, ktorí ‚nie‘ v skutočnosti nedokážu povedať. Problém nie je v tom, že to dieťa nedokáže vziať vážne, ale v tom, že na to nemá dôvod.“ (Citát z knihy New Parent Power! od Johna Rosemonda)

záchvat zlosti

5 rád, ako zvládnuť záchvaty zlosti svojho dieťaťa

Ak sa pýtate, či existujú stopercentne overené postupy, ako sa záchvatom zlosti vyhnúť, musíme vám povedať „nie“. Každé dieťa je jedinečné a na každé platí niečo iné.
No existujú všeobecné zásady, ktoré môžu pomôcť:

  • 1. Ovládnite sa.
    Máte pocit, že ovládnuť by ste mali v prvom rade dieťa? V prvom rade však musíte zvládnuť vlastné reakcie. Aj v prípade, že dieťa dostane záchvat zlosti na verejnosti, vždy sa snažte zachovať pokoj. Ak vybuchnete, situáciu to nijako nezlepší.
  • 2. Pozrite sa na problém detskými očami.
    Z vášho pohľadu môže byť detský záchvat zlosti prehnanou reakciou. No nezabúdajte, že dieťa nie je malý dospelý. Je to bytosť, ktorá nemá skúsenosti, nedokáže ovládať svoje emócie a cíti sa rozrušená. 
  • 3. Prejavte lásku.
    Láska je v ľudskom živote najväčšou hybnou silou. Nech robíte čokoľvek, dieťa musí cítiť, že to robíte s láskou a aj príkazy, ktoré mu dávate, sú pre jeho dobro. Snažte sa nájsť si čas na to, aby ste dieťaťu veci trpezlivo vysvetľovali. Aj v  neskoršom veku bude pre neho ľahšie poslúchať, ak bude chápať, že vaše skúsenosti mu môžu byť osožné. 
  • 4. Buďte pokojní, no rázni.
    Ak sa dieťa pomocou zlosti dožaduje niečoho, čo ste mu odmietli dať a vy ustúpite, môžete sa spoľahnúť na to, že si to zapamätá. Záchvaty zlosti sa potom stanú osvedčeným prostriedkom, ako dosiahnuť svoje. Dajte dieťaťu jasne najavo, že to, čo ste povedali, platí a jeho záchvaty zlosti to nezmenia. 
  • 5. Prejavte trpezlivosť.
    Neočakávajte, že zmeny nastanú zo dňa na deň. Najmä, ak ste už svojmu dieťaťu dali príležitosť presadiť si občas záchvatmi zlosti svoje. Zmierte sa s tým, že všetky zmeny potrebujú nejaký čas.

Praktické tipy pre rodičov

Pri nečakanom záchvate zlosti môžete vyskúšať aj nasledujúce rady:

  • NA VEREJNOSTI: Nedovoľte dieťaťu pritlačiť vás do kúta „verejnou hanbou“. Neustúpte zo svojich požiadaviek len preto, aby ste sa vyhli divadlu.
  • V DOMÁCNOSTI: Určite miesto, na ktoré dieťa pošlete vždy, keď ho chytí záchvat zlosti. Pokojne, no jasne mu vysvetlite, že sa odtiaľ bude môcť vrátiť hneď, ako sa upokojí.
  • PRVÁ POMOC: Pri akútnom záchvate zlosti dieťa zovrite do náručia bez toho, aby ste na neho kričali, či mu ubližovali. Iba mu zabráňte sa metať a počkajte, kým búrka prehrmí. Postupne si uvedomí, že týmto spôsobom nič nedosiahne.


Obdobie zlosti nie je príjemné pre rodičov, ani pre deti. Napriek tomu ním môžete preplávať bez vážnejších následkov. Ak si budete dôsledne stáť za svojím slovom, zachovávate pokoj a prejavíte pochopenie, je veľmi pravdepodobné, že záchvaty zlosti u vášho dieťaťa sa budú postupne zmierňovať, až celkom vymiznú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: