Tá istá hra stále dookola: Prečo majú deti rady opakovanie

Redakcia | 7. február 2024
Tá istá hra stále dookola: Prečo majú deti rady opakovanie

Každý rodič vie, že dieťa má rado ustavičné opakovanie – tisíckrát s ním hráte Varila myšička kašičku. A keď po dvadsiatom čítaní rozprávky o Snehulienke a trpaslíkoch v jeden deň, mu chcete prečítať i čosi iné, spustí hysterický plač a dožaduje sa svojich trpaslíkov.

Možno sa vám niekedy zdá, že to už asi nie je normálne, ale nemusíte mať strach. Malé dieťa naozaj obľubuje opakovanie tých istých vecí. Pravidelný režim dňa, opakujúci sa rituál pred spaním v ňom vytvárajú pocit istoty a bezpečia, rovnako ako obľúbená hra alebo rozprávka.

Navyše, je to dobré z hľadiska rozvoja jeho inteligencie. Keď sú synaptické neurologické spojenia opakovane aktivované tou istou stimuláciou, stanú sa imúnnymi od zmiznutia počas „vypúšťacieho“ procesu mozgu, inými slovami, vytvoria sa permanentné spojenia, ktoré uľahčujú dieťaťu učenie.

Opakované alebo cyklické správanie je u batoliat normálne

Takže, milí rodičia, nezúfajte, keď sa s dieťaťom tisíci raz hráte tú istú hru, naopak, robte to, čo chce vaše dieťa znovu a znovu. Tým však nechceme povedať, že nemáte dieťaťu rozširovať obzor novými hrami alebo novými knižkami, ale rozhodne nie vtedy, keď novú knihu o Popoluške odstrkáva a trvá na tej svojej.

Keď bude mať chuť pozrieť si novú knižku, urobí to, a možno potom budete čítať práve tú Popolušku znovu a znovu. Jeho inštinkty neomylne vedia, čo je preň najlepšie. Robiť to isté znova a znova pomáha malým deťom učiť sa. Dodržiavanie konzistentných rituálov alebo opakované kladenie otázok  pomáha batoľatám cítiť sa bezpečne.

Prečo majú deti rady opakovanie?

Deti inklinujú k opakovaniu, pretože je to pre nich známe a upokojujúce. Dôsledné rutiny pomáhajú batoľatám pochopiť svet a cítia sa bezpečne, keď vedia, čo bude nasledovať.

Nevyhnutnou súčasťou učenia je aj opakovanie. To zahŕňa opakovanie známych fráz, pesničiek a riekaniek alebo čítanie tej istej knihy znova a znova. Deti si s väčšou pravdepodobnosťou pridajú nové slová do svojej slovnej zásoby, keď ich počujú v rovnakom príbehu viackrát.

Prečo deti kladú stále rovnaké otázky

Ak sa vaše dieťa spýta "Už sme tam?" tisíckrát pri každej ceste autom, alebo ak sa ocitnete v neustálom eskalovaní otázky „Prečo?“ vedzte, že je to prirodzené. Znižuje to ich úzkosť z neznámeho a pomáha im rozvíjať dôveru - prostredníctvom otázky sa s vami spoja. 

Inšpirujte sa! Nové poznatky z oblasti zdravia, psychológie a starostlivosti o dieťa, ktoré vám môžu vo vašej snahe výrazne pomôcť, nájdete v knihe Od narodenia po 1. rok.  

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: