Spánkový režim detí počas sviatkov: Deti sú citlivé na zmeny

Redakcia | 21. december 2023
Spánkový režim detí počas sviatkov: Deti sú citlivé na zmeny

Sviatočné obdobie prináša stretnutia, cestovanie, návštevy, rodinné tradície aj špeciálne udalosti. S týmito sviatočnými radovánkami však môže prísť aj zmena v každodennom živote detí, najmä v oblasti spánku. Ako udržať rutinu a prečo je to dôležité?

Všetci dobre vieme, aké náročné bývajú dni, keď sú deti vytrhnuté so svojho bežného režimu. Nepokoj a podráždenie ovplyvnia náladu celej rodiny. Najviac sa tieto zmeny odrazia na spánku detí. Máme pár tipov na sviatočné dni. 

Spánkový režim detí počas sviatkov

  • Predvídateľnosť a rutina: Deti sú veľmi citlivé na rutinu. Vyhnite sa náhlym zmenám vo spánkovom režime detí. Ak je možné, zachovajte obvyklé časy spania.
  • Prispôsobte rituály sviatočnému obdobiu: Vytvorte nové sviatočné spánkové rituály, čítajte deťom vianočné príbehy, zapáľte jemné svetielko v izbičke alebo si spievajte koledu na na dobrú noc. Dieťa si bude spájať aj čas spánku s výnimočnými chvíľami. Ak však viete, že len jedna rozprávka je práve tá, vďaka ktorej zaspí, zostaňte "po starom".
  • Flexibilita v čase spánku: Počas sviatkov môže prísť k posunu času na spánok. Buďte flexibilní a dajte deťom priestor na prispôsobenie sa novým udalostiam. Vytvorte však aspoň základné rámce pre čas spánku.
  • Zabezpečte príjemné miesto na spanie aj keď nie ste doma: Vezmite si so sebou obľúbené hračky, vankúše alebo deky, ktoré pripomínajú domácu posteľ a to, čo dieťa dobre pozná. 
  • Sviatky sú pre deti vyčerpávajúce: Sviatočné oslavy, pretlak emócií a podnetov môžu deti unaviť. Snažte sa vyhnúť prílišným aktivitám neskoro večer. Prispôsobte návštevy a spoločné večere tak, aby mali deti čas  pripraviť sa na spánok. Niektoré deti sú unavenejšie počas rušných dní, zaveďte výnimočne napríklad krátky odpočinok počas dňa, ak je to potrebné. Prípadne skorší čas večerného zaspávania. 
  • Spánkový režim: Ak ste počas sviatkov s rodinou alebo priateľmi, komunikujte a vytvorte spoločný plán, ktorý zohľadňuje potreby všetkých prítomných detí. 

Novorodenec počas sviatkov 

Sviatočné obdobie môže pre novorodenca a jeho rodičov predstavovať výzvy v podobe množstva ľudí a podnetov. Ako zabezpečiť, aby bolo novorodené dieťa vo svojom pohodlí aj počas sviatkov? 

  • Vy určite čas, kedy prídu návštevy, aby ste minimalizovali stres v súvislosti s režimom spánku či kŕmenia. 
  • Vytvorte si tiché a pokojné miesto pre bábätko, ak nie ste doma, kde  môže odpočívať bez nadmerných podnetov.
  • Snažte sa držať sa bežných rutín spánku. Oboznámte aj návštevy s potrebami dieťatka  a upozornite ich, aby boli tichší, prípadne ich s láskou vyprevaďte ku dverám alebo sa vy vzdiaľte od hlučnej spoločnosti, ak je to možné.
  • Šatka môže poskytnúť bábätku pocit bezpečia a komfortu počas návštev. Potrebuje byť s vami a v bezpečí. Schovajte ho blízko k sebe, bude počuť vaše srdiečko, dych, cítiť vašu vôňu.
  • Buďte otvorení a zdôraznite, že záujem o pohodu bábätka je prioritou, aj keď ste na rodinných oslavách či návšteve.
  • Vyhnite sa príliš lesklému oblečeniu, deti sú citlivé na svetelné podnety a práve flitrované šaty švagrinej môžu byť zdrojom jeho nepokoja. Podobne môže bábätko dráždiť vianočná čelenka na hlave či zvonček na dupačkách. Pozor aj na tieto "maličkosti". 

Spánkový režim detí počas sviatkov: Deti sú citlivé na zmeny

Tieto dni sú iné ako ostatné a deti to vnímajú a reagujú na zmeny v prostredí, zmeny nálady, presuny a všetko, čo so sviatkami súvisí. Sú deti, ktoré cez tieto zmeny prejdú zľahka a prispôsobia sa, na druhej strane citlivé deti musíte trošku chrániť. Kontrolujte množstvo podnetov s snažte sa o dodržanie režimu.

Tip: 
Téme spánku bábätiek sa venujeme aj v KLUBE MAMA a ja. Pozrite si videá s odborníčkou, spánkovou antropologičkou, Mgr. et Bc. Lenkou Medvecovou Tinkovou.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: