Prvé zúbky: Ako zmierniť bolesť a starať sa o prvé zúbky vášho dieťatka

Marika Koscelníková | 8. júl 2024
Prvé zúbky: Ako zmierniť bolesť a starať sa o prvé zúbky vášho dieťatka

Prerezávanie prvých zúbkov je spojené s nepokojom u dieťatka. Prejavuje sa zvýšeným slinením, občas sa objavia aj malé vyrážky okolo úst, prerezávanie zúbkov môže sprevádzať redšia stolica. Dieťatko si škriabe líčka alebo sa ťahá za uško, pretože nevie presne identifikovať, odkiaľ bolesť prichádza.

Prvé zúbky dieťaťa sú dôležitým míľnikom

Celá rodina si ho patrične „vychutná“ – dieťatko trápi bolesť a nepokoj, rodičov nedostatok spánku a vedomie toho, že po prvom zúbku príde druhý, tretí a kým sa prerežú všetky, bude to náročnejšie obdobie. Ako pri každom dôležitom míľniku vývoja, aj pri prerezávaní zúbkov platí, že dieťa potrebuje našu podporu – či už v podobe objatia alebo utíšenia bolesti. 

Zo života: Maličká bola plačlivá, nepokojná. Ja vlastne tiež...

„Už som sa niekoľkokrát nechala „nachytať“ podráždenosťou maličkej, že sú to zúbky a neboli. Tentokrát  to však bolo intenzívnejšie ako v bežný podráždený deň. Julka sa chcela len nosiť alebo dojčiť, nemohla som sa od nej ani pohnúť“ priznáva mama 7 mesačnej Júlie, Romana Kiššová. „Denné spánky boli rozbité, večer horšie zaspávala a častejšie sa budila. Takže unavené sme boli obe. Maličká bola plačlivá, nepokojná. A ja som si poplakala s ňou...  Aj keď sú tie malé biele zúbky na detskom úsmeve rozkošné, je to jedno z tých náročnejších období. Aspoň u nás to tak bolo a veľa zúbkov nás ešte len čaká.

Úprimne, moja dcérka je vymodlené, vytúžené dieťatko a napriek tomu som počas týchto náročných dní a nocí bola zúfalá a nie vždy som zvládala reagovať súcitne a pokojne. Potom ma to mrzelo. Jedného večera prišiel zlom. Uplakaná dcérka sa mi uložila na hrudník a videla som, ako ju upokojoval tlkot môjho srdca a jemné hladkanie. Vtedy som si uvedomila, že ja som jej bezpečný prístav, že ma potrebuje práve v tých ťažkých chvíľach. Odvtedy sa snažím robiť všetko preto, aby som bola počas jej „zúbkovania“ psychicky v pohode, nech jej môžem byť čo najlepšou oporou. Je ale úplne v poriadku aj to, ak mama potrebuje na polhodinku niekam vypadnúť, vyvetrať si hlavu a načerpať novú energiu, mimo uplakanej domácnosti, to môžem len odporúčať" konštatuje Romana

Prvé zúbky: Ako zmierniť bolesť a starať sa o prvé zúbky vášho dieťatka

Je to tak, aj pri zúbkoch je potrebné si dookola opakovať – je to len obdobie. Aj keď, povedzme si na rovinu, so zubami máme starosti po celý život. A nie lacné. Dajte si preto záležať na tom, aby ste deti od mala naučili dobrej starostlivosti o zuby, vrátane poctivej zubnej hygieny a zdravej výživy. 

Chce to veľa trpezlivosti, dobrý príklad a rutinu. 

Už sa tlačí prvý zúbok? 

Prerezávanie prvých zúbkov je spojené s nepokojom u dieťatka. Prejavuje sa zvýšeným slinením, občas sa objavia aj malé vyrážky okolo úst, prerezávanie zúbkov môže sprevádzať  redšia stolica. Dieťatko si škriabe líčka alebo sa ťahá za uško, pretože nevie presne identifikovať, odkiaľ bolesť prichádza. 

Dojčiace mamy prvé zúbky zaznamenajú aj pri kŕmení – rozboľavené a opuchnuté ďasienka sa dieťa bude snažiť masírovať bradavkou a keď sa zub prereže von, dojčenie môže aj trochu zabolieť. Je to nový pocit pre oboch. Dieťa si musí zvyknúť na svoj nový zub a vy ho budete musieť usmerniť v tom, že hryzenie a ťahanie bradavky je neprípustné. Jednoducho ju vytiahnite von zakaždým po takomto incidente. Dieťatko porozumie, že so zúbkami v puse musí byť opatrnejšie a že sa mama jednoducho nehryzie. 

Vedeli ste, že?

  • Deti sa nenarodia bez zubov; v skutočnosti sa rodia s 20 detskými (primárnymi) zubami, ktoré sa ešte neobjavili (neprerezali). Kým sa objaví biely hrot zuba, spozorujete opuchnuté začervenané a stvrdnuté ďasienka.
  • Prerezávanie prvých zubov sa začína približne v 6. mesiaci, nie je však nič nezvyčajné, ak sa zúbok objaví už vo štvrtom alebo až v desiatom mesiaci. Najčastejšie vykuknú ako prvé dolné rezáky. K prvému zúbku sa postupne pridajú aj ďalšie. Na každej strane zubného oblúka narastú dieťaťu dva rezáky, jeden očný zub a dve stoličky.
  • Vo veku od 6 do 12 rokov majú deti kombináciu mliečnych a dospelých zubov. Predné mliečne zuby (rezáky) sa zvyčajne strácajú medzi 6. až 8. rokom života a zadné zuby (očné zuby a stoličky) sa strácajú vo veku 9 až 13 rokov.
  • Zubná sklovina, ktorá chráni zuby, je v mliečnych zuboch tenšia v porovnaní so zubami dospelých. Aj preto sú mliečne zúbky náchylnejšie na kazy.
  • Deti do dvoch rokov by mali mať na kefke fluoridovú zubnú pastu vo veľkosti zrnka ryže a deti od troch rokov o veľkosti hrášku. Dávať viac zubnej pasty je zbytočné.
  • Vzdialenosť medzi mliečnymi zubami je normálna a poskytuje priestor pre prerezávanie dospelých zubov.
  • Dočasný chrup je dôležitý pre správny vývoj dieťaťa. Nielen čo sa týka hryzenia a žuvania, má svoj význam pri vývoji reči a správnej výslovnosti. Chrup sa tiež podieľa na vzhľade dieťaťa, prispieva k harmonickému vývoju čeľustí a tváre. Jednoducho povedané, dáva tvári výraz. 

Prehľad prerezávania mliečnych zubov: 

Horná čeľusť

  • prvé rezáky (jednotky) 6. – 8. mesiac
  • druhé rezáky (dvojky) 9. mesiac
  • očné zuby (trojky) 16. – 20. mesiac
  • prvé stoličky (štvorky) 12. – 16. mesiac
  • druhé stoličky (päťky) 20. – 30. mesiac

Dolná čeľusť

  • prvé rezáky (jednotky) 6. mesiac
  • druhé rezáky (dvojky) 7. mesiac
  • očné zuby (trojky) 16. – 20. mesiac
  • prvé stoličky (štvorky) 12. – 16. mesiac
  • druhé stoličky (päťky) 20. – 30. mesiac

Ako zmierniť bolesť pri prerezávaní zúbkov

Sú deti, ktorým prerezávanie zúbkov nespôsobuje veľké problémy, sú aj také, ktoré si každý z dvadsiatich mliečnych zubov musia doslova pretrpieť. Ako im môžeme pomôcť? Niekedy pomôže objatie, poláskanie, inokedy zaberie chladivý gél či studená lyžička. Vo všeobecnosti hryzenie a olizovanie studených predmetov (studená mrkva, zamrazené pečivo či schladená lyžička) pomôžu dieťatku zmierniť bolesti ďasien. Oceníte aj silikónové hryzadlá (ale pozor na zloženie, nakupujte certifikované výrobky pre deti), ktorými si dieťa môže pomasírovať ďasienko.  

Istý čas bol veľkým a trošku kontroverzným hitom jantárový náhrdelník. Z jantáru, ktorý sa na pokožke zohrieva,  sa uvoľňujú liečivé silice. Faktom však je, veľa detí na svojom tele takúto „pomôcku“ ani neznesie a mať čokoľvek okolo krku je u dieťaťa rizikom.

Opuch a bolesť ďasien pomôžu zmierniť anestetické gély. Pri ich používaní však buďte mierni. Nadmerné používanie môže spôsobiť znecitlivenie hrdla a sťažiť tak prehĺtanie potravy a slín. V prípade zvýšenej teploty môžete siahnuť po paracetamole. Pozor! Lieky proti bolesti používajte len vtedy, ak všetky ostatné možnosti zlyhali. Alternatívou môžu byť homeopatiká. Tie obsahujú prevažne výťažky z harmančeka, vanilky, zázvoru alebo olív.

Mliečne zuby sú citlivé na kazy 

Mliečne zuby majú tenšiu sklovinu, teda tvrdý vonkajší povrch zubov, ktorý ich chráni pred poškodením, ako trvalé zuby. Takýto zub je menej odolný voči pôsobeniu kyselín a baktérií, ktoré spôsobujú zubný kaz. Mliečne zuby sú tiež menšie a majú kompaktnejšiu štruktúru ako trvalé zuby. To znamená, že kaz sa môže rýchlo šíriť po celej ploche zuba. Aj keď sú mliečne zuby len  dočasné, je dôležité starostlivo sa o ne starať, pretože zdravé mliečne zuby sú dôležité pre správny vývoj trvalých zubov. 

POZOR! na oblizovanie cumlíka a lyžičky, otázne sú aj pusinky na ústa -  bez toho, aby ste si to uvedomovali, môžete totiž dieťatku preniesť patologické baktérie z vašich úst. Upozornite na to aj príbuzných a starých rodičov. 

Prvé zúbky: Ako zmierniť bolesť a starať sa o prvé zúbky vášho dieťatka

Ako je to s dojčením a mliečnymi zúbkami?

Materské mlieko samo o sebe zúbkom samozrejme neškodí. Svojím zložením je pre dieťatko a jeho zdravý vývoj výnimočné. Zúbkom škodí, ak sa nečistia. Ak dieťatko zaspáva pri dojčení, je nezmysel ho budiť a čistiť mu ústnu dutinu, ale netreba zabúdať na to, že aj keď je v puse len jeden zúbok, aj ten je potrebné ráno a večer dôkladne vyčistiť. Neskôr, keď nočné dojčenie už nie je potrebné, nočný smäd uhaste čistou vodou, ideálne z pohárika a nie kakavkom z fľaše s cumlíkom.    

Čo je to cumlíkový, resp. medový  kaz?

Počuli ste už tento výraz? Kedysi sa mu  hovorievalo aj fľaškový, jasľový kaz. Ide o formu ochorenia tvrdých zubných tkanív mliečnych zubov. Vzniká nahromadením kazotvorných baktérií v krčkovej oblasti, kedy dochádza k rozpúšťaniu skloviny zuba, cez ňu následne baktérie preniknú do ďalšej vrstvy zuba – dentínu –  a zničia tvrdé zubné tkanivo. Prejavuje sa bielymi škvrnami na povrchu, pórovitosťou skloviny s následným stmavnutím korunovej časti zuba. Zväčša nastáva poškodenie na predných zúbkoch a šíri sa ďalej.

Prevenciou je správna dentálna hygiena, používanie pást s obsahom flóru a remineralizačných gélov. Kedysi, keď sa o zubnej hygiene nevedelo toľko, koľko vieme dnes, boli tieto „čierne zúbky“ medzi deťmi oveľa častejšie. 

Starostlivosť o prvé zúbky vášho dieťatka

  • Dieťaťu začnite čistiť zúbky hneď, ako prvý vykukne von.
  • Na čistenie používajte detskú zubnú kefku s mäkkými a hustými štetinkami (ideálne certifikovanú z bezpečných materiálov zakúpenú v lekárni) s maličkým kúskom fluoridovej zubnej pasty maximálne vo veľkosti zrnka ryže. 
  • Najjednoduchší spôsob, ako vyčistiť dieťaťu zúbky, je posadiť si dieťa na kolená s hlavou opretou o vašu hruď. Ak ide o staršie dieťa, postavte sa za neho a zakloňte mu hlavu pri čistení zúbkov mierne dozadu.
  • Jemným krúživým pohybom obsiahnite celý povrch zuba a naučte dieťatko, aby po čistení zúbkov zvyšok pasty so slinami vypľulo. Detské zubné pasty sú síce bezpečné a množstvo zubnej pasty minimálne, ale je dobré, ak si tento zvyk osvojí pre budúcnosť. Zúbky po umytí nie je potrebné ešte oplachovať vodou, pretože sa tým zmyje fluorid.
  • Dieťatko naučte čistiť si zúbky tak, že mu ukážete, ako si čistíte tie svoje. Pokojne ho môžete požiadať, aby vám zúbky pomohlo vyčistiť. Ak sa už chytí zubnej kefky samo, pochváľte ho, ale stále mu zúbky dočisťujte. Je to naozaj potrebné.
  • Dôležité je, aby si dieťatko zvyklo na čistenie zúbkov, ako na súčasť každodennej rutiny. Minimálne dvakrát denne.
  • Stomatológovia neodporúčajú používať na čistenie rôzne silikónové náprstky, ktorými nevyčistíme povlak zo zubov. To dosiahneme len zubnou kefkou.
  • Nedajte sa odradiť, ak dieťa nespolupracuje, hľadajte cesty, ako mu čistenie zubov spríjemniť a zatraktívniť. Nemôžete sa vyhovárať na to, že mliečne zuby aj tak vypadnú. Mliečne zuby vytvárajú „pôdu“ pre trvalé zúbky a zanedbaná hygiena môže spôsobiť aj poškodenie trvalého chrupu. Je to nutnosť!

Prvá návšteva u zubára s dieťatkom

S prvým zúbkom k zubárovi? Áno. Dieťa by malo navštíviť zubára po prerezaní prvého zuba alebo vo veku do 1. roka. Zubár je vaším partnerom, môžete s ním prekonzultovať svoje otázky, ktoré sa týkajú výživy dieťatka, genetiky chrupu v rodine a podobne. Odporučí vám pomôcky na čistenie zúbkov, prípadne použitie remineralizačného gélu, ktorý sa používa sa na posilnenie zubnej skloviny. 

Pokazí CUMEĽ zúbky?
Prečítajte si tiež:

Pokazí CUMEĽ zúbky?

Cumlík a prvé zúbky 

Používanie cumlíka a jeho vplyv na správny vývoj chrupu dieťaťa je veľkou témou. Odborníci sa zhodujú na tom, že najmä dlhodobé a časté používanie cumlíka vedie k nesprávnemu postaveniu chrupu. Zuby sa prispôsobia a vytvoria priestor pre cumeľ, čo môže spôsobiť otvorený alebo skrížený zhryz. Jazyk, ktorý nemá v ústach kvôli cumlíku miesto, sa posúva dopredu až na spodnú peru, čo neskôr zhorší výslovnosť, napr. v prípade sykaviek. Sú teórie, podľa ktorých je ideálne rozlúčiť sa s cumlíkom práve s príchodom prvých zubov, prípadne po prvom roku života. 

Keď používate cumlík, nenamáčajte ho do medu alebo sladených nápojov s cieľom utíšiť dieťa! Zarábate si tak na problém a to nielen so zubným kazom, ale aj s veľkým plačom, ak cumeľ nabudúce nebude chutiť tak sladko. Radšej na tieto „zlepšováky“ zabudnite. Nejde len o množstvo cukru, ale aj o to, ako dlho a ako často sú zuby v kontakte s cukrom. Je to v podstate ako lízanka, zúbky sa v tom cukre na cumlíku doslova okúpu. Z podobného dôvodu je nevhodné aj dlhodobé pitie sladeného čaju či iného sladkého nápoja z fľašky s cumlíkom. Povzbudzujte deti, aby pili z pohára ideálne do svojich prvých narodenín.

Deti potrebujú silné, zdravé zuby, aby mohli žuť jedlo, pekne rozprávať a mať pekný úsmev. Tak im to nepokazte nesprávnymi návykmi už od malička. 

Prvé zúbky: Ako zmierniť bolesť a starať sa o prvé zúbky vášho dieťatka

Zúbková víla

Táto milá a prajná bytosť pomáha deťom zvládnuť obavy z javu, ktorému veľmi nerozumejú. Vypadnutý zúbok? Čo sa to stalo a prečo? Vysvetlite dieťaťu, čo sa deje s jeho mliečnymi zúbkami a prečo vypadávajú. Tiež prečo je dôležité sa starať o to, aby boli zdravé – veď zúbková víla sa určite viac poteší peknému zubu ako čiernemu nešťastnému úlomku. Ktovie, či si z nich nestavia pekný hrad, tak nech jej do neho nefúka.

Vypadnutý zúbok schovajte pod vankúš. Víla si ho v noci vezme a za odmenu dieťatku nechá milú pozornosť možno aj v podobe peknej zubnej kefky a mince, nálepiek či mini hračky. Sladkostiam pod vankúšom sa radšej vyhnite, to by sa zúbková víla nepotešila. Vykúzliť zdravý úsmev je fuška aj pre čarovné bytosti.    

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: