Zaparená pokožka: Dbajte na tieto zásady

Redakcia | 25. jún 2024
Zaparená pokožka: Dbajte na tieto zásady

Takmer každá mamička sa niekedy stretne s plienkovou dermatitídou - inak povedané so zapareným zadočkom. U väčšiny detí takéto prechodné začervenanie v oblasti zadočka sa pri správnom ošetrovaní zmierni a zmizne do 1 – 2 dní.

Ako a prečo dermatitída vzniká?

Plienková dermatitída je častou formou zaparenia pokožky u najmenších detí. Vzniká mechanickým dráždením kože – trením plienok o citlivú pokožku na zadočku, slabinách, v oblasti genitálu v teplom, vlhkom prostredí. Pokožka nemá pod plienkou zaistené dostatočné prevzdušnenie a zvýšená vlhkosť, zvyšky moču a stolice ju robia ešte citlivejšou na poškodenie. 

Moč obsahuje močovinu, ktorá reaguje s enzýmami obsiahnutými v stolici. Vzniká amoniak, ktorý mení normálne pH pokožky. Ďalšie enzýmy štiepia tuky a bielkoviny, nachádzajúce sa v povrchových vrstvách kože a toto všetko vedie k podráždeniu pokožky. Čiže pokiaľ nevymieňame dieťaťu plienky pravidelne, alebo sa pokožka dostatočne neočistí od zvyškov moču a stolice, dochádza k zápalu a vzniku bolestivých ložísk v plienkovej oblasti. 

U detí s citlivou pokožkou, so sklonom k ekzémom alebo u alergikov môže aj tzv. bežná plienková dermatitída skončiť generalizovaným zápalom kože. Následne je takto poškodená pokožka náchylná aj na bakteriálnu alebo kvasinkovú infekciu. Riešením však nie je ani nadmerná hygiena – pokiaľ sa zadoček pričasto umýva mydlom (a hlavne pre deti nevhodným), ochranná vrstva pokožky sa môže porušiť a následne podráždiť. 

Ako sa prejavuje plienková dermatitída? 

V prvom štádiu je koža začervenalá, teplá, lesklá, na dotyk bolestivá, robia sa na nej opuchy, šúpe sa, môžu sa objaviť drobné vyrážky (žihľavka). Vyrážky často splývajú a bolia, dieťa je nepokojné.

Pokiaľ sa pokožka neprelieči, môže začať mokvať, vytvárajú sa bolestivé pľuzgieriky a objaví sa infekcia.

Zaparená pokožka: Dbajte na tieto zásady

  • Častá výmena plienok, hlavne v letnom horúcom počasí.
  • V prípade už vzniknutej zapareniny treba dieťa prebaľovať po každom močení (napr. novorodenec  močí aj 20 až 25-krát a dojča 10 až 15-krát za 24 hodín; vekom sa frekvencie močenia postupne znižuje).
  • Používanie kvalitných plienok, ktoré dobre absorbujú vlhkosť a ktoré nie sú nepriedušné, čiže aspoň  čiastočne dovolia prístup vzduchu k pokožke.
  • Pokiaľ používate látkové plienky, používajte aj separačnú vložku, ktorá pomáha udržiavať zadoček v suchu.
  • Látkové plienky prať pri maximálnych teplotách v hypoalergénnych pracích prostriedkoch (príčinou zápalu môže byť aj alergia).
  • Dôkladné očistenie pokožky od zvyškov moču a stolice pod tečúcou vodou alebo čistiacimi obrúskami, ak umytie pod tečúcou vodou nie je možné.
  • Používanie iba mydiel určených na jemnú detskú pokožku.
  • Po umytí a očistení zadočka nechať dieťa chvíľu bez plienky, aby sa pokožka voľne usušila.
  • Ak je to možné, ponechať dieťa bez plienky dlhšiu dobu, hlavne v horúcom počasí.
  • Pokožku na zadočku a v oblasti genitálu vždy ošetriť ochrannou masťou proti zapareninám.
  • V prípade infekcie vám lekár predpíše vhodnú antiseptickú masť alebo krém.
  • Ak má dieťa viac riedkych hnačkovitých stolíc denne, je potrebné kožu ešte intenzívnejšie očisťovať  a premasťovať.
  • Niektoré deti takto reagujú na citrusové plody či kyslé potraviny, či už vo vlastnej strave alebo strave dojčiacej mamičky.

Zaparená pokožka: Dbajte na tieto zásady

Inšpirujte sa! Nové poznatky z oblasti zdravia, psychológie a starostlivosti o dieťa, ktoré vám môžu vo vašej snahe výrazne pomôcť, nájdete v knihe Od narodenia po 1. rok.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: