Medové tzv. CUMLÍKOVÉ KAZY u detí. Čo s tým?

Redakcia | 3. december 2019
Medové tzv. CUMLÍKOVÉ KAZY u detí. Čo s tým?

Aj vy ste si všimli biele škvrny na mliečnych zuboch? Nepodceňujte ich!

Vaša otázka:

Počula som o tom, že sa niektorým malým deťom vytvoria tzv. medové kazy. Je to naozaj diagnóza? Môže to súvisieť s tým, že deti jedia veľa sladkostí? Ako postupovať pri ich odstránení? Čaká sa len na to, kedy vypadne mliečny zub s takýmto kazom alebo sa lieči?

MEDOVÉ ZUBY: Kazy na mliečnych zuboch nepodceňujte 

meodvé kazyNa otázku odpovedá zubný lekár, Rastislav Dráč:

Ide o formu ochorenia tvrdých zubných tkanív mliečnych zubov. Nazýva sa tiež cumlíkový alebo mliečny kaz. Vzniká hromadením baktérií v krčkovej oblasti v spojení s ďalšími faktormi, a to nedostatočná hygiena, nočné kŕmenie, častá konzumácia stravy s vysokým obsahom sacharidov.

Do rizikovej skupiny patria deti s nízkou imunitou, deti trpiace infekčnými ochoreniami, kŕmené umelým mliekom, s absenciou hygienických návykov

Zväčša nastáva poškodenie u väčšieho počtu zubov, hlavne u predných zubov. Prejavuje sa to bielymi škvrnami na povrchu, pórovitosťou skloviny s následným stmavnutím korunovej časti zuba. Vo väčšine prípadov je zub postihnutý po celom obvode v krčkovej oblasti. 

Zabrániť vzniku tohto typu kazu možno liečbou akýchkoľvek infekčných ochorení, správnou výživou dieťaťa, preventívnymi prehliadkami u stomatológa, obmedzením kŕmenia v noci a náhradou sladených nápojov vodou. Netreba zabudnúť ani na používanie pást s obsahom flóru a remineralizačných gélov.

Čo je to cumlíkový, resp. medový  kaz?

Fľaškový, cumlíkový, jasľový, mliečny kaz –  aj takto "medové zuby" poznáme. Ide o pomerne nebezpečnú formu ochorenia, ktorá dokáže zlikvidovať mliečne zúbky u detí vo veku 2-4 roky.

Kaz sa číri rýchlo, postihuje veľký objem zubného tkaniva. Základnou príčinou je nahromadenie kazotvorných baktérií. Dochádza k rozpúšťaniu skloviny zuba,  následne baktérie preniknú do ďalšej vrstvy zuba – dentínu –  a zničia tvrdé zubné tkanivo. Poškodené bývajú najmä predné mliečne zúbky.

medový kaz

POZOR!
Je dôležité dodržiavať ústnu hygienu, ak sa tieto  kazy odstránia a dieťa si bude zúbky čistiť dôkladne a dodržiavať zásady správnej výživy, trvalé zuby budú zdravé. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: