Pomoc pri prerezávaní zúbkov: Toto ÁNO, toto rozhodne NIE!

MUDr. Katarína Vicianová | 14. máj 2020
Pomoc pri prerezávaní zúbkov

Niekedy sa mamy uchyľujú k radám, ktoré nie sú celkom bezpečné pre dieťa.

Mám 4-mesačného syna, ktorému ide prvý zúbok a je z toho nervózny. Preto som sa pýtala mamičiek, čo ich deťom pomohlo. Priznám sa, trochu som zostala zaskočená, keď mi jedna radila umyť kožu zo slaniny (vraj, aby nebola slaná) a dať ju žuť dieťaťu. Iná mi zase poradila, aby som natrela synovi ďasná citrónovou šťavou, alebo medom! Ja na to nemám odvahu!

Ako uľaviť boľavým ďasienkam?

Naše staré mamy skúšali rôzne spôsoby, ako pomôcť plačúcemu dieťatku. Zuby sú starosť na celý život. Už keď sa prerezávajú, bývajú mamy zúfalé a hľadajú rôzne možnosti.

Toto na zúbky NIE

„Zaručené recepty“, ktoré  ste spomínali, nie sú správne. Vyvarujte sa ich. Slanina, citrusy, ba ani med nepatria do jedálnička našich najmenších v prvom roku života.

Na krk dieťatka nepatrí ani jantárový náhrdelník (ako to niektoré mamičky robia). Aj alkohol, ktorý sa používal v minulosti, je pre dieťatko nebezpečný.

Kôrku z chlebíka môže dostať až staršie dieťatko, ktoré vie spapať stravu s kúskami jedla. Treba však dať pozor, aby mu kôrka nezabehla. Dôležité je trpezlivo akceptovať všetky potreby dieťatka v tomto „bolestivom“ období, ktoré je prechodné.

Toto na zúbky ÁNO

Okrem toho, že sa mu budete intenzívne venovať, treba využiť aj rôzne mechanické pomôcky. Sama mu môžete pomôcť miernou masážou ďasien (pomôže to zmäkčiť a znecitlivieť sliznicu a zúbky sa tak môžu ľahšie prerezať).                                                                                     

Na tomto princípe pôsobia i špeciálne hryzadlá, bežne dostupné v obchodoch, ktoré sú plnené tekutinou. Na chvíľku sa vložia do chladničky a pri cmúľaní si dieťa masíruje a chladí ďasná.

POZOR! Hryzadlá a pomôcky na ďasienka sa nesmú dávať do mrazničky. Zmrazené hryzadlá môžu u dojčiat i batoliat spôsobiť omrzliny.

prerezávanie zôbkov bolí

Niektoré hryzadlá slúžia vďaka rôznym drážkam aj ako masážna pomôcka, dieťatko si tak môže citlivé miesto pomasírovať. Na trhu sú i masážne kefky, ktoré majú gumené výčnelky a ich hryzením si dieťatko tiež masíruje ďasná.       

Väčšina detí hryzie naozaj všetko, preto by sme mali dávať pozor na hračky, ku ktorým sa dostanú. Hračky vhodné na tento účel by mali byť umývateľné a bezpečné.

Pomoc na bolesť hľadajte aj v lekárni

Okrem mechanickej pomoci môžeme dieťatku pomôcť i niektorými prípravkami. V lekárni vám pomôžu odbornou radou. Dostupné sú rôzne roztoky či gély, ktoré utlmia bolesť, ďasno mierne znecitlivia a dieťatku sa uľaví.

Pri veľmi intenzívnej bolesti podáme liek na jej zmiernenie (s účinnou látkou paracetamol, ibuprofen) vo forme sirupu, čapíka alebo tabletky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: